Dostopnost
Search
Close this search box.

Državni sekretar Matevž Čelik Vidmar je z delegacijo Ministrstva za kulturo obiskal arheološko najdišče pred Malo Dramo ob Igriški ulici. Arheologi so na globini 0,70 metra, po odstranitvi novodobnih in novoveških nasutij, odkrili zidove stanovanjskega objekta (insula XVIII) in cesto dekuman J.

Izjemno dobro ohranjeni arhitekturni elementi kažejo na ostanke centralnega ogrevanja (hipokavst)Klesani podporni stebrički so iz moravškega peščenjaka, na njih pa so bile nameščene pravokotne kamnite plošče. V času uporabe je spodaj krožil topel zrak in s tem omogočal talno gretje. Na cesti med insulama XVIII in XXXVII so arheologi v cestnih sedimentih odkrili drobne osebne predmete, ki so pripadali prebivalcem Emone, med njimi zaponko za spenjanje oblačila (fibula), prstan, koščeno lasnico ali preslico za tkanje tkanin, ostanek amfore za shranjevanje vina in preko 300 novcev. Med njimi je tudi lepo ohranjen novec cesarja Marka Avrelija. Najdbe datirajo v čas med 1. in 4. stoletjem našega štetja. Ostanki polkrožne peči iz opeke za izdelavo stekla in najdbe stekla v bližini nakazujejo na možnost steklarske delavnice.

Odlično je ohranjena tudi kloaka (kanalizacijski sistem), ki pa so jo v novem veku prebili, saj so želeli izkopati vodnjak. Emonska cesta je ohranjena v celotni širini.

Arheološka izkopavanja bodo okrog stavbe predvidoma potekala še do konca leta, arheologi bodo izkopavali do globine treh metrov in pol.

Javna vodstva po arheološkem najdišču potekajo vsako prvo in tretjo sredo v mesecu ob 12.00. Priporočljivo je, da se zainteresirani napovedo pri Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije.

Arheološka izkopavanja so prvi korak na poti k prenovi Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana, ki bo v dotrajani stavbi delovalo še tekočo sezono (2023/2024). V naslednji sezoni bo gledališče delovalo na nadomestni lokaciji, predviden zaključek celovite prenove je do konca leta 2026.

20230922-01275673 20230922-01275686 20230922-01275748

Foto: Katja Kodba/STA

Zapri