Dostopnost
Search
Close this search box.

Programska platforma Dramina knjižnica je obogatena za nov zvočni posnetek, ki vsebinsko zaokrožuje izbor kratke proze 19. stoletja: Ivanu Tavčarju, Josipu Jurčiču in Franu Saleškemu Finžgarju se z zbirko Podobe iz sanj (1917) pridružuje Ivan Cankar. Uvod v novo zvočno kompozicijo sestavljata kratka odlomka iz spominov J. C. Oblaka o glasilu Zadruga in iz pogovora Izidorja Cankarja z Ivanom Cankarjem na Rožniku. Sledi pet črtic: Vrzdenec, Otroci in starci, Tisto vprašanje, Edina beseda in Peter Klepec, ki zaživijo v dialoških interpretacijah Benjamina Krnetića, Borisa Mihalja in Vanje Plut.

Izbrana besedila sledijo vsebinski logiki in pomenskemu razponu in se ne ukvarjajo z zaporedjem nastanka. Vodja in urednica Dramine knjižnice Tatjana Stanič je o izboru Cankarjeve zbirke črtic Podobe iz sanj zapisala: »Ta odločitev sledi konceptu zbirke, ki poleg poezije ubeseduje zlasti razvoj slovenske kratke proze. Narekuje pa jo tudi nadčasovnost tematike, ki z izpovedovanjem bivanjske stiske v tesnobnem, s katastrofo zaznamovanem času in z izražanjem hrepenenja po odrešitvi v lepoti in ljubezni pretresljivo ustreza negotovemu času, v katerem živimo.«

Letošnja ponudba Dramine knjižnice je posvečena najpomembnejšemu avtorju iz prve polovice 20. stoletja in enemu največjih slovenskih literarnih ustvarjalcev vseh časov, Ivanu Cankarju. Iz njegovega obsežnega opusa poezije, kratke proze, romanov in dramatike ter polemičnega in esejističnega pisanja smo v sklopu predstavitve poezije moderne v sezoni 2020/21 že objavili zvočni posnetek pesniške zbirke Erotika, ki jo igralci Iva Babić, Silva Čušin, Zvone Hribar in Maja Končar interpretirajo v celoti.

Za izbor gradiva in govorno podobo zadnjega letošnjega sklopa je poskrbela Tatjana Stanič, snemalec in montažer je bil Luka Kavčič, za organizacijo snemanja je skrbela gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj. V sezoni 2024/25 načrtujemo ponoven obrat k poeziji, nadaljevali bomo s kronološkim izborom in se posvetili poeziji med obema vojnama s poudarkom na ustvarjanju Srečka Kosovela, Alojza Gradnika in Antona Podbevška.

Zapri