Dostopnost
Search
Close this search box.

Družabno in družbeno:

Založba Studia humanitatis predstavlja delo: Richard Wagner, Izbrani spisi

»Wagner tako s svojim delom kot tudi z osebnostjo sproža različne odzive, vzroki za obe skrajni drži pa so paradoksno isti. Koreninijo v izredno ,močni‘ umetnosti, ki terja od poslušalca/gledalca več napora kot mnoga druga umetniška dela, med drugim aktivno razumevanje in jasno opredeljevanje. To pa nemara že pomeni, da želi biti Wagnerjeva umetnost več kot zgolj umetnost ,lepega‘ in si želi prebijati tudi socialne, politične, ideološke in religiozne horizonte. Prav zaradi takšne širokopoteznosti je Wagner v primerjavi s svojimi skladateljskimi kolegi 19. stoletja težje razumljiv in zatorej od posvečenih sprejemnikov oboževan in od bolj zadržanih zaničevan.« (Iz spremne besede.) Kaj in kako z njim?

Knjiga z izborom temeljnih Wagnerjevih razmišljanj o umetnosti, kulturi in družbi (Umetnost in revolucija, Umetnina prihodnosti, Sporočilo prijateljem in Judovstvo v glasbi) razkriva Wagnerja, kakršnega nismo poznali. Dodana sta ji besedilo Slavoja Žižka Brunhildino dejanje in spremna beseda Gregorja Pompeta. S slednjim se bo Boštjan Narat pogovarjal v sredo, 14. januarja, ob 17.00 v Drama Kavarni. Odlomke iz knjige bo brala članica ansambla SNG Drama Ljubljana Saša Pavček.

Vstopnice za pogovor, ki ga organizirata SNG Drama Ljubljana in založba Studia humanitatis, stanejo 2 € (za člane Drama Kluba so brezplačne) in so na voljo pri blagajni Drame.

Zapri