Dostopnost
Search
Close this search box.

Radijska igra

Treba bi bilo peljati psa na sprehod

 

Avtor Tomislav Zajec
Prevajalka Alenka Klabus Vesel
Prirejevalka in dramaturginja Vilma Štritof
Režiserka Špela Kravogel
Tonska mojstrica Sonja Strenar
Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina

Zasedba
Oče Boris Cavazza
Moški Sebastian Cavazza
Ženska Maša Derganc
Glas Miha Zor

Dramo hrvaškega avtorja Tomislava Zajca je priredila za radio Vilma Štritof in zrežirala Špela Kravogel.

Na 71. mednarodnem festivalu Prix Italia letos v Rimu je v kategoriji radijske igre dosegla velik uspeh radijska igra Treba bi bilo peljati psa na sprehod: uvrstila se je med finalnih sedem iger, ki se potegujejo za glavno nagrado prix Italia.

Tomislav Zajec je pesnik, romanopisec, dramatik in scenarist in večkratni prejemnik nacionalne nagrade Marina Držića za najboljše hrvaško dramsko besedilo. Je tudi profesor na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. Drama Treba bi bilo peljati psa na sprehod je bila res prvotno napisana za gledališče in leta 2012 tudi prejela Držićevo nagrado, vendar je na Hrvaškem in v tujini že doživela uprizoritve tako v gledališču kot na filmu in radiu.

Intimna drama se odvija med odraslim, na smrt bolnim moškim, očetom in nekdanjim dekletom. V besedno asketskem, pretežno banalnem izrazu se vprašanje, kaj storiti, ko je skoraj zmanjkalo časa za življenje, razpre na stežaj, prav tako pa spoznanje, da bistvenega ni mogoče ubesediti. Na nedramski, v prvem delu retrogradni način se odvije ves dan moškega po označenih urah. On in njegova oče in nekdanje dekle so edine dramske osebe. Le malo reči si lahko izrečejo, nekaj priznanj in dejstev moški še lahko razčisti z njima pred bližajočo se smrtjo. Dogajanje je mirno, jezik le banalen, vsakodnevni, nič posebej sofisticiran, vendar prav na ta način posrka poslušalca, ga iz fiktivnega prestavi v njegov realni prostor in mu zastavlja najpomembnejša eksistencialna vprašanja o ljubezni in smrti, o minevanju, o bližini in o medsebojnih odnosih – čeprav eksplicitno ne spregovori o tem. V besedilu so premolki, premisleki, odlašanja tisti, ki tvorijo srž v globoko človeškem smislu. Besede le uokvirjajo bistvo ali pa ga zakrivajo.

Moč radijske igre je prav v tem, da kar najbolj intimno nagovarja vsakega poslušalca posebej. Tega se je ustvarjalna ekipa zavedala in je ustvarila radijsko delo, ki se dogaja le med tremi ljudmi, v vsakem poslušalcu pa trči ob izzive vsakodnevnega življenja, v katerem se razpirajo njegove največje teme in vprašanja.

Vabljeni v torek, 8. oktobra, ob 20.00 v Drama Kavarno na predstavitev avtorja in ustvarjalne ekipe in na pogovor z njima – vodila ga bo Vilma Štritof. Ob 21.05 bo sledilo poslušanje radijske igre. Brezplačne vstopnice dobite pri blagajni Drame. Njihovo število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

Zapri