Dostopnost
Search
Close this search box.

Psica

 

Režiser

Árpád Schilling

Premiera

28. april 2018

Trajanje:

75 minut, brez odmora

Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje

Besedilo Árpád Schilling in Éva Zabeezsinszkij, na podlagi igralskih improvizacij
Prevajalka Kata Đarmati
Skladateljica Nina Perović
Asistent režiserja Mirko Radonjić
Producentka Ildiko Sagodi

Igrajo
Nada Vukčević
Srđan Grahovac
Stevan Radusinović
Vule Marković
Zoran Vujović

Nada je stara osemintrideset let in je samska. Na vaški železniški postaji čaka na vlak. Na tej postaji se zbere več moških, ki prav tako potujejo. Prisotnost ženske močno vpliva nanje, zbudi spomine na dobre in slabe izkušnje, ki so jih imeli z ženskami v svojem življenju, prikliče pretekle in sedanje konflikte z njihovimi materami, očeti in dekleti. Vsak ima svojo zgodbo, svoj razlog, zakaj je postal to, kar je.

Osrednja tematika igre Árpáda Schillinga in Éve Zabeezsinszkij je vloga ženske v družbi, kar je neločljivo povezano z vprašanjem vloge moškega v družbi. Kaj naj moški počne s svojim testosteronom, ko mu ni več treba loviti po gozdovih? In kaj naj počne ženska, če lahko opravlja enak poklic kot moški? Ali se lahko odloči, da noče imeti otroka? Ali se lahko odloči, da želi živeti kot moški? Kaj pa moški, ki želijo ostati doma s svojimi otroki in so srečni, da njihova žena dela? Ali to pomeni, da niso moški? Kaj od tega je dejansko dovoljeno v patriarhalni družbi? Kakšni so odzivi, strahovi in pričakovanja?

Predstava je potovanje v prostoru in času. Brez scenografije in brez okrasja. Samo igralci na odru in zgodbe dramskih likov, ki jih igrajo.

Predstava s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.
Po predstavi bo na ploščadi pred Dramo pogovor z ustvarjalci, ki ga bosta vodila Nina Ivanišin in Žiga Divjak.

Zapri