Dostopnost

Thomas Bernhard

Izboljševalec sveta

Naslov izvirnika: Der Weltverbesserer
Prva slovenska uprizoritev

Režiser

Dušan Mlakar

Premiera

30. januar 2003

Mala Drama

Trajanje:

110 minut

Plešasti, domnevno hromi in skoraj gluhi naslovni junak, avtor težko razumljivega, a v številnih diskusijah obravnavanega in v osemintrideset jezikov prevedenega traktata o izboljšanju Srednje Evrope in preostalega sveta, se že od petih zjutraj pripravlja na prihod delegacije z univerze, ki mu želi na njegovem domu podeliti častni doktorat. Med čakanjem na ta zanj zoprni, a vendarle laskavi dogodek ostareli gospod tiranizira svojo (skoraj obnemelo) gospodinjo in življenjsko družico s celo pahljačo ljudomrzniških izpadov, od najbolj banalnega nerganja nad premalo ali preveč skuhanim jajcem do izčrpno podprte ugotovitve, da je svet mogoče izboljšati samo tako, da ga uničimo.
Véliki mojster črne in tragi-komedije Thomas Bernhard, avtor igre Ritter, Dene, Voss, ki je bila na začetku sezone 2001/02 nadvse uspešno uprizorjena v Mali drami, tudi z Izboljševalcem sveta (1979) tematizira lastno početje, ki je – kot v eni svojih iger pravi sam – “zmerom ustvarjanje ene in iste umetnosti … enega samega umetniškega dela”. V krhkem, (od sočloveka) odvisnem in zaznavanja življenja skoraj povsem nezmožnem, a hkrati superiornem filozofu, ki si čisto samoumevno jemlje pravico do razsojanja sveta, je Bernhard izčiščeno in zgoščeno upodobil (še) enega svojih besnečih monologistov: čeprav nemočen, osamljen in samouničevalski, z natančno ciljanimi sarkazmi in duhovitimi pretiravanji boleče precizno izreka razočaranje, spodletelost in neizpolnjenost sodobnega človeka.

Vse je pretirano, a brez pretiravanja sploh ne moreš nič povedati. Kajti tudi če samo povzdigneš glas, je to že pretiravanje, čemu bi ga sicer povzdigoval? Kadar kdo karkoli reče, je to že pretiravanje. Tudi če reče samo, nočem pretiravati, je to že pretiravanje.
T. B.

Ustvarjalci

Avtorska ekipa

PREVAJALKA

Mojca Kranjc

Drama Igralec: Mojca Kranjc | odpri ustvarjalca

DRAMATURGINJA

Darja Dominkuš

Drama Igralec: Darja Dominkuš | odpri ustvarjalca

SCENOGRAFINJA

Sanja Jurca Avcı

Drama Igralec: Sanja Jurca Avcı | odpri ustvarjalca

KOSTUMOGRAFINJA

Alenka Bartl

Drama Igralec: Alenka Bartl | odpri ustvarjalca

LEKTOR

Jan Jona Javoršek

Drama Igralec: Jan Jona Javoršek | odpri ustvarjalca

ASISTENT DRAMATURGINJE

Marko Bratuš

Drama Igralec: Marko Bratuš | odpri ustvarjalca

Igralska zasedba

Radko PoličDrama Igralec: Radko Polič | odpri igralca

Izboljševalec sveta

Katja Levstik

Ženska

Boris Juh

Dekan

Dominik Cedilnik, Peter Steničnik

Hišna pomočnika

Nagrade

2003

Nagrada občinstva za najboljšo predstavo na festivalu SKUP

Radko PoličNagrada festivala SKUP za igralski dosežek

Katja Levstik – Nagrada za “potrpežljivo prenašanje sveta” za vlogo Ženske na mednarodnem festivalu komornega gledališča Zlati lev

Radko PoličNagrada občinstva Borštnikovega srečanja za naslovno vlogo

Festivali

2003

Festival SKUP na Ptuju

Mednarodni festival komornega gledališča Zlati lev v Umagu

Pliberk

Zapri