Dostopnost
Search
Close this search box.

Performans

Človek naj bo sojen po sanjah

Sprehod čez Šalamunove glasbene, intergalaktične in medjezikovne pokrajine

Avtorska glasba, sintetizatorji, kitara: Andrej Marinčič
Vokal, flavta, zvočni efekti: Jasna Žitnik
Interpretacija poezije: Maja Gal Štromar
Dramaturgija: Maja Gal Štromar
Idejna zasnova in režija: Maja Gal Štromar, Jasna Žitnik in Andrej Marinčič
Produkcija: Amanart, Zavod za kulturne dejavnosti
V sodelovanju s Centrom za poezijo Tomaža Šalamuna, JSKD in SNG Drama Ljubljana

V nedeljo, 8. aprila, ob 20.00 vas vabimo v Drama Kavarno na poezijo Tomaža Šalamuna v interpretaciji Maje Gal Štromar, Jasne Žitnik in Andreja Marinčiča.
Vsestranska umetnica Maja Gal Štromar – igralka, pesnica in pisateljica, prevajalka, gledališka pedagoginja in režiserka, je diplomirana romanistka in diplomantka Mednarodne šole za gledališče Jacquesa Lecoqa v Parizu. V gledališču je – doma in v tujini – odigrala več kot 40 vlog, posnela je več kot 30 filmov, objavila 13 knjig, med njimi pesniške zbirke Goga 66000, Na predpomlad mi reci ti, Že češnječas in Boginja z zamudo – Dea in ritardo (pesniška zbirka s cedejem) in šest romanov. Avtor glasbe, pianist in kitarist Andrej Marinčič, je poleg muzikologije na Filozofski fakulteti končal tudi študij džezovskega klavirja na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljana. V študentskih letih je s skupino Y-knot posnel cede, danes pa kot studijski glasbenik, avtor glasbe ali član zasedbe sodeluje s številnimi uveljavljenimi glasbeniki. Njegove aranžmaje so izvedle že številne zasedbe, med drugimi tudi Big Band RTV Slovenija. Zvočno pokrajino bo z glasom, flavto in zvočnimi učinki dopolnila Jasna Žitnik, pevka in umetniški vodja v a cappella skupini Jazzva, aranžerka, glavna vokalistka skupine Selecto in vodja petja pri Akademski folklorni skupini France Marolt. Kot otrok je sanjarila o tem, da bo flavtistka, kaj kmalu pa je postalo jasno, da je njen inštrument glas. Je avtorica številnih vokalnih aranžmajev, kot pedagoginja pa sodeluje z mnogimi vokalnimi sestavi.

»Performans Človek naj bo sojen po sanjah naj kot oblak potuje po slovenskem nebu, po festivalih poezije in proze, po knjižnicah in šolah, naj začenja pomembne državniške in družbene in kulturne dogodke, naj govori o Lepoti, ki jo potrebujemo v tem temnem času bolj kot kruh. Teme ne odpravlja tarnanje, kritiziranje, preklinjanje, samo Svetloba ima moč razsvetlitve. Ko nas oplazi, se pogled spremeni. Vidimo drugače. Postanemo pogumni. Želimo leteti. Svooobooodaa, kriči naše srce in prestrašena sklenjena naročja se razširijo v objem, ki nima meja. Postanemo povsod doma. Kot je bil, je in bo Doma veliki Tomaž Šalamun!« Manca Košir

Vstopnice za performans dobite pri blagajni Drame: stanejo 5 €. Število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

Zapri