Dostopnost
Search
Close this search box.

ARS IN DRAMA

Bossa de Novo

Brazilska glasba je svoj razcvet doživela v petdesetih letih dvajsetega stoletja, ko se je začel rojevati nov žanr, bossa nova. Ta je na začetku šestdesetih s številnimi uspešnicami osvojila srca poslušalcev po vsem svetu. Združitev brazilske sambe in cool jazza je botrovala nastanku skladb, ki so danes del standardnega jazzovskega repertoarja in jih izvajajo največji svetovni mojstri, med drugimi Girl From Ipanema, Desafinado, Água de Beber, How Insensitive, Só Danço Samba, Chega de Saudade, Wave.

Slovenska skupina Bossa de Novo se že več kot dvajset let poglobljeno ukvarja z brazilsko glasbo. V tem času so v različnih zasedbah izdali pet studijskih plošč. Zadnjo z naslovom Twist bodo v okviru cikla Ars in Drama predstavili na enem najlepših slovenskih odrov, v veliki dvorani ljubljanske Drame. Slišali bomo prenovljen nabor pesmi, ki jih je poslušalstvo v zadnjih letih vzelo za svoje, poleg njih pa tudi nekaj novih skladb, ki uglasbujejo poezijo slovenskih pesnikov.

Bossa de Novo že kar nekaj časa sestavljajo pevec Primož Vitez, kitarist Aljoša Kosor, basist Marko Gregorič ter tolkalca Mitja Vrhovnik Smrekar in Sergej Ranđelović. Na koncertu se bodo zasedbi pridružili glasbeni gostje z lastnim pogledom na brazilsko melodično ubranost, ki bodo program obogatili s svežim zvokom za senzibilna ušesa: pianist Leon Firšt, mlada violinistka Pavla Smrekar in uveljavljena igralka, tokrat pa pevka, Nina Ivanišin.

Ob tej priložnosti bo prvič naprodaj tudi vinilna različica njihovega novega albuma.

Koncert je del cikla Ars in Drama, ki ga pripravljata Program Ars Radia Slovenija in SNG Drama Ljubljana. To bo tudi zadnja glasbena nedelja v tej sezoni – vrata glasbenim sladokuscem ponovno odpremo 15. oktobra s koncertom, posvečenim legendarnemu skladatelju in dirigentu Jožetu Privšku.

Vstopnice za koncert so v prodaji na naslovu drama.kupikarto.si in pri blagajni SNG Drama Ljubljana. Obiskovalce koncerta prosimo za prihod v dvorano do 19.45.

Zapri