,

Almanah 1867–2017

Gledališki list SNG Drama Ljubljana
Sezona 2018/19, junij 2019

Za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčna publikacija obravnava obdobje 150 let, v katerem je najstarejše in osrednje dramsko gledališče odigralo 2222 premier.

Knjiga z markantnimi modrimi platnicami in s povednim naslovom 1867–2017 je začela nastajati ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, katerega najbolj neposredni dedič je Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, četudi je Društvo s svojim programom in ambicijami nakazalo prelomne smernice za začetek profesionalizacije gledališča v širšem slovenskem prostoru. Atraktivno oblikovana knjiga, katere izid je omogočilo Ministrstvo za kulturo, je simbolno natisnjena na slovenskem papirju in obsega 828 strani. »Z vsebinskega vidika se je vse od leta 1957, ko je ljubljanska Drama ob 200. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta izdala Linhartovo izročilo, čedalje bolj kazala potreba po publikaciji, v kateri bodo zbrani bistveni podatki o okoliščinah, dogodkih in osebnostih, ki so odločilno vplivali na razvoj ljubljanske Drame, na njeno družbeno vlogo, podobo in kdajpakdaj celo preživetje,« je v uvodniku zapisala urednica te za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčne publikacije, dramaturginja SNG Drama Ljubljana Mojca Kranjc.

Pregled desetih obdobij v zgodovini osrednjega in najstarejšega slovenskega dramskega gledališča spremljata dve nepogrešljivi dopolnili: kontekstualna kronologija zgodovinarja Mihe Poharja in uredničin izbor estetsko najbolj prebojnih fotografij. Potovanje skozi čas, na katero popelje gledalca zaporedje posnetkov iz osupljivega opusa 2222 uprizoritev, nanizanih v poldrugem stoletju gledališke ustvarjalnosti Drame, je »nazoren prikaz razvoja igralskega izraza in likovnih elementov uprizoritve«.

50,00 

Na zalogi

-
+