Matjaž Zupančič

Vladimir

Krstna uprizoritev

Režiser

Matjaž Zupančič

 • Dramaturginja
  Darja Dominkuš
 • Scenografinja
  Janja Korun
 • Kostumografinja
  Janja Korun
 • Lektorica
  Tatjana Stanič

Igrajo

Trije mladi prijatelji Aleš, Maša in Miki zaradi težav z denarjem (dva študirata, eden pa opravlja začasna dela) iščejo sostanovalca, da bi vsaj malo ublažili svoj finančni problem. Na oglas se javi Vladimir, nekoliko nenavaden človek srednjih let. Kljub Mikijevemu nasprotovanju mu oddajo sobo.
Vladimir pospravlja in popravlja stanovanje, pripravlja zajtrk za vse in predvsem posodi Alešu denar, ki ga ta dolguje. Mimogrede opravi še z nasilnim izterjevalcem dolgov. Aleš je vse bolj fasciniran nad Vladimirjem, Miki pa se počuti čedalje bolj utesnjenega. Po prepiru zaradi Maše, ki je Aleševa punca, a se veliko druži in študira z Mikijem, se Miki odseli.
Vladimir najame še drugo sobo in postaja vse bolj gospodar stanovanja. Mašo motita njegova nenehna navzočnost in Aleševo navdušenje nad njim. Prepričana je, da se mora Vladimir odseliti, če naj njuno razmerje obstane. Miki po telefonu pove Alešu, da je izvedel, da je bil Vladimir v zaporu. Vladimir pojasni, da je kot varnostnik nekoč pohabil enega od otrok, ki so hodili v skladišče, ki ga je varoval. Aleš Vladimirjevo »skrivnost« obdrži zase.
Maša, ki je vse bolj obupana zaradi svojega razmerja z Alešem, pride rahlo okajena domov, kjer najde samo Vladimirja. Rada bi zakopala bojno sekiro, a ga obenem tudi provocira. Vladimir se je ob njenem »neprimernem« vedenju »za kazen« fizično poloti. Zgroženi Aleš napodi Vladimirja. Ta se zapre v svojo sobo in se vrne v službeni uniformi, da bi enkrat za vselej v stanovanju in v »družini« napravil red. V takšnem obračunu ostaneta samo dve možnosti …

Premiera

11. marec 1999 Mala drama

Premiera obnovljene uprizoritve

2. februar 2008 veliki oder

Trajanje:

125 minut

Nagrade

 • Velika nagrada Tedna slovenske drame Kranj 1999

 • Grumova nagrada 1998

 • Dare Valič

  Župančičeva nagrada 1999 za vlogo Vladimirja

Festivali

 • Borštnikovo srečanje 1999

 • Teden slovenske drame Kranj 2000

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov