William Shakespeare

Kakor vam drago

Naslov izvirnika:As You Like It

Režiser

Sebastijan Horvat

 • Prevajalec
  Milan Jesih
 • Priredba besedila
  Sebastijan Horvat In Primož Vitez
 • Dramaturg
  Primož Vitez
 • Scenografinja
  Petra Veber
 • Scenografinja
  Angelina Atlagić
 • Avtor glasbe
  Tomaž Grom
 • Koreografinja
  Snježana Premuš
 • Lektor
  Jan Jona Javoršek
 • Asistent režije
  Dejan Sarič

Igrajo

Široka paleta barv od temačnega državnega udara in izgona starega francoskega kneza, ki ga je pregnal lastni brat, do svetle ljubezni med njegovo naslednico in Rozalindo, hčerjo starega kneza, sovraštva, zaradi katerega je Rozalinda pregnana, in brezskrbnega izgnanstva, v katerem živi stari knez s plemiči, ki se mu pridružijo pri veseljaškem lovu in pastirstvu v Ardenskem gozdu, predstavlja slikovito ozadje shakespearske pastirske igre. Mladi, privlačni in pogumni Orlando je naiven junak, ki mu brat ni privoščil plemiške vzgoje in je zato ostal preprostega srca. Skozi njegove oči zremo čudni svet, v katerem v pastirja preoblečena Rozalinda neti čustva moških in žensk, kjer plemenita dejanja Orlanda lahko spreobrnejo njegovega zakrknjenega brata in ljubezen med sestričnama pripravi samodržca, da se sam odreče prestolu in vrne oblast odstavljenemu bratu. Ljubezen in preobleka mešata družbene sloje in spole, Shakespeare pa svojim osebam v usta polaga nekaj najbolj značilnih stavkov. To je tista igra, kjer dvorni norec izreče slavni stavek: "Ves svet je oder, in vsi možje in žene zgolj igralci."
Kakor vam drago sodi med Shakespearove zrele komedije srednjega obdobja, v katerih gledališka iluzija prevladuje nad zgodovinskimi motivi. Zapleten in duhovit klobčič vzporednih zgodb obvladuje Rozalinda, ki je ena večjih ženskih vlog v Shakespearovem opusu, in iskanje dveh mož na robu družbe, norca, ki izstopa iz svoje vloge, ko se zaljubi in poroči, ter melanholičnega modrujočega plemiča, ki zapusti pastirsko idilo, ko spozna nepopolnost vsakega od srečnih parov. Travestije, maske in obrati sestavljajo nenavadno, vendar izredno privlačno igro, ki govori o iluziji in prevari sveta, torej o gledališču samem, kakor tudi zaključi Rozalinda: "I am not furnished like a beggar; therefore to beg will not become me: my way is to conjure you."

Premiera

30. maj 2003

Trajanje:

120 minut

Festivali

 • Crnogorsko narodno gledališče Podgorica 2003

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov