Gerhart Hauptmann

Pred sončnim vzhodom

Naslov izvirnika:Vor Sonnenaufgang

Socialna drama

Režiser

Eduard Miler

 • Prevajalec
  Jaša Drnovšek
 • Dramaturginja
  Žanina Mirčevska
 • Scenografinja
  Meta Hočevar
 • Kostumograf
  Leo Kulaš
 • Lektorica
  Tatjana Stanič
 • Sodelavec za narečje
  Jaša Drnovšek
 • Glasbena oprema
  Eduard Miler

Igrajo

Gerhart Hauptmann (1862 - 1946) je nedvomno najpomembnejši dramatik nemškega naturalizma. Za časa življenja je bil izjemno cenjen. Hugo von Hofmannsthal se je srečanj z njim spominjal kot "naravnost veličastnih dogodkov", Rainer Maria Rilke je do njega čutil "tiho, preprosto in brezkončno ljubezen", v domovini so ga večkrat oklicali za "nekronanega kralja", ko je dobil Nobelovo nagrado tudi za "drugega Goetheja".
Osrednje drame njegovega bogatega opusa, ki so v prvi polovici prejšnjega stoletja sodile v železni repertoar (tudi na Slovenskem), so se v zadnjih desetletjih umaknile z gledaliških odrov. Zato pa so ti pred nekaj leti na novo odkrili prodornost, inovativnost in provokativno neposrednost njegovih mladostnih del in zlasti socialne drame Pred sončnim vzhodom.
Glavni junak igre je kolektiv, ki se pred našimi očmi razkrije prek pogleda tujca. Loth, ki na razmere v Šleziji gleda kot znanstvenik, razkriva življenje, ki so ga zaznamovali hitra industrializacija dotlej kmečkega okolja, bogatenje z rudniki, izkoriščanje, silovite socialne razlike, zavrženost novopečenih bogatašev in množični alkoholizem. Lothu se tu sicer zgodi tudi ljubezen. Vendar pa ne more pristati na žensko, zaznamovano z razmerami domačega okolja. Ko jo Loth zapusti in se zrušijo njene sanje o novem srečnem življenju, Helene naredi samomor. Ta katastrofa pa priča, kako je tudi raziskujoč in razsojajoč pogled moralista problematičen.
Razmere v nemški Šleziji je mogoče primerjati z našimi Črnimi revirji. Zato se je prevajalec igre, katere velik del je napisan v dialektu, odločil za zasavski rudarski govor. Tega bo tako prvič mogoče slišati tudi z gledališkega odra.

Premiera

15. februar 2003

Trajanje:

135 minut

Nagrade

 • Nataša Barbara Gračner

  Borštnikova nagrada 2003 za igralski dosežek za vlogo Helene

Festivali

 • Borštnikovo srečanje 2003

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov