Jan Fabre

Nočni pisec

Režiser

Jan Fabre

 • Prevajalka
  Mateja Seliškar Kenda
 • Scenograf, kostumograf in avtor videa
  Jan Fabre
 • Lektor
  Arko

Belgijski multidisciplinarni umetnik Jan Fabre (1958) je ena najprovokativnejših, pa tudi najvplivnejših osebnosti v svetu sodobne umetnosti. S svojim ateljejem, laboratorijem in gledališčem trdno zasidran v domačem Antwerpnu je odločilno sooblikoval številna umetnostna področja, od likovne umetnosti do performativnih praks, plesnih in gledaliških zvrsti po vsem svetu. Pri nas že od osemdesetih let gostuje z odmevnimi predstavami in imel je tudi več razstav. Monodrama Nočni pisec je prva Fabrova uprizoritev v slovenskem jeziku.

V monodramo je vključil odlomke iz svojih Nočnih dnevnikov (pri nas so izšli njegovi Nočni zapisi 1978‒1984) in dramskih besedil. Osredotočajo se na podobe nezadržnega prepletanja umetnosti in življenja, na strast in ustvarjalnost, na užitek in bolečino. V prvem delu gre za formiranje mladega umetnika, potem pa se sicer vseskoz intimni in osebni zapisi prelijejo v širše razmišljanje o svobodi in mejah človeške izkušnje in angažmaja. Po Fabru umetnost presega polje estetskega in idejnega, je veliko več in veliko manj od tega. Po eni strani sega umetnik v sfero božanskega, po drugi pa v vsako celico lastnega telesa. Umetnost je vseprežemajoča, zanjo daješ kri, navzoča je v solzah in potu, v vsaki snovi, ki jo telo izrablja v svojem naporu. Zato umetnik ves čas živi na robu, je »sveča, ki gori na obeh koncih«, kot ga svari okolica. Na njegovo vročično lakomnost, na drznost in strahove, na napore, muke in strast gleda Fabre tudi s svojevrstnim humorjem na lastni račun. Obenem si brez pomislekov vzame svobodo, da ustvari svojo osebno vero:

Raziskovanje in osvobajanje telesa je sveta dolžnost. V gledališču in v vizualni umetnosti.
Moj katekizem:
Umetnost je oče.
Lepota sin.
In svoboda duh.

Na sporedu

 • maj
  29
  Veliki oder
  Festival Drama pred vrati
  PREMIERA, IZVEN in KONTO
  TUDI KOT IZBIRNA PREDSTAVA
  V živo na velikem odru in prenos v živo na drama.kupikarto.si/vzivo
 • maj
  31
  Veliki oder
  Festival Drama pred vrati
  Abonmaji Mala drama, IZVEN in KONTO
  TUDI KOT IZBIRNA PREDSTAVA
 • jun
  1
  Veliki oder
  Festival Drama pred vrati
  Abonmaji Mala drama, IZVEN in KONTO
  TUDI KOT IZBIRNA PREDSTAVA
  V živo na velikem odru in posnetek prenosa na drama.kupikarto.si/vzivo

Iz medijev

TV Slovenija 1, Odmevi, 5. maj 2021, Mojca Širok
V SLOVENIJO PRIHAJA JAN FABRE

Premiera

29. maj 2021 veliki oder

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov