Lucy Prebble

Učinek

Connie: Sem mislila, da bom zato,
ker to vem, lahko boljša na testu.
Dr. James: Če se oseba zaveda svoje pristranskosti, v večini primerov še ne pomeni, da lahko tudi vpliva nanjo.
Connie: A res?
Dr. James: Ja. Kar je ena večjih tragedij
v življenju.

Naslov izvirnika:The Effect

Prva slovenska uprizoritev

Režiserka

Eva Nina Lampič

 • Prevajalka
  Tina Mahkota
 • Dramaturginja
  Eva Kraševec
 • Scenografinja
  Jasna Vastl
 • Kostumografinja
  Gordana Bobojević
 • Avtor glasbe
  Aleš Zorec
 • Video
  Dani Modrej
 • Lektorica
  Klasja Kovačič
 • Oblikovalec luči
  Vlado Glavan

Igrajo

Avtorica Lucy Prebble se je po drami Enron, v kateri se je lotila finančnega škandala in zloma ameriške istoimenske energetske korporacije, v Učinku lotila farmacevtske prakse in tokrat postavila pod drobnogled dogajanje na kliniki, na kateri testirajo nove antidepresive. Inspiracija je bila spodleteli poskus ameriške korporacije Parexel v eni londonskih bolnišnic med testiranjem sicer drugega zdravila.
Drama operira z realnimi dejstvi in s spretnim soočanjem različnih perspektiv in stališč odpira vprašanja učinkov zdravil na ljudi ter sploh delovanja človeških možganov in čustev. Je depresija posledica kemičnega neravnovesja v možganih, je pogojena z zunanjimi dejavniki ali pa je bolj stanje duha, ki ima točnejši pogled na svet in zaznavo sveta? So vzroki notranji, v nas, individuumih, ali je vzrok zunanji, v sistemu? Je sistem ta, ki nas prepričuje, da smo bolni? So ljubezen kemični procesi v nas? Kaj se zgodi, če naenkrat ne moremo več zaupati lastnim občutkom? Drama o človeških čustvih, ki se bere kot napet raziskovalni triler, gledalca povabi v lastno preizpraševanje vednosti in verjetja ter nenehno vzpostavljanje kritične drže.
Uprizoritev se bo lotila vprašanj različnih percepcij in perspektiv doživljanja – kaj je res, kaj si mislimo, da je res, koliko zaupamo lastnim instinktom, kaj smo mi in kaj se nam zdi, da smo ali nismo mi – ter razmišljala, v kakšnem razmerju so marketing, osebni interesi, dobiček, znanost, čustva in medsebojni odnosi. Relevantne teme tudi v času globalne pandemije, ki je, poleg priložnosti za družbene spremembe, tudi priložnost za nove pritiske (tudi) (farmacevtskih) lobijev.

Eva Nina Lampič

Iz gledališkega lista

Lucy Prebble postavlja človeka v samo središče zanimanja, o čemer priča tudi njen pripis, da je Učinek »igra za štiri osebe, v ljubezni in v žalosti«. Kot dramatičarka spretno krmari med štirimi dramskimi osebami, ki se vsaka na svoj način vklapljajo v tokove dramskega dogajanja. Zanimiv in gledališko intriganten je njen osnovni zastavek, da se ukvarja prav s klinično študijo za psihiatrično zdravilo, ki naj bi lajšalo simptome depresije, ter v njej sopostavi kandidatko in kandidata, ki sta v tej študiji na preizkusu več tednov. Connie Hall in Tristan Frey sta preizkušanca, ki tedensko dobivata čedalje večje odmerke dopamina, katerega vpliv proučujejo na zdravih prostovoljcih. Obenem se med njima nepričakovano splete tudi ljubezenska simpatija, ki ju popolnoma zmede, saj je ni mogoče jasno ločiti od učinkov zdravila. To je tudi postavka, ki je ne spregleda dr. James, zdravnica, zadolžena za vodenje postopka. Prav to naključje, da v klinično študijo poseže nekaj tako subjektivnega, kot je ljubezen, pa odpira morda najpomembnejšo tematiko te igre, in sicer vprašanje, kaj je dejansko mogoče objektivno vedeti in kako naša prepričanja, pričakovanja, subjektivnost torej, vplivajo na dojemanje nas samih in tudi na znanstveno raziskovanje. V tej igri je dejansko na preizkušnji vprašanje človekove zmožnosti za objektivno delovanje, ki je več kot očitno podvrženo najrazličnejšim izzivom.
Eva Kraševec: Lucy Prebble: Učinek, sezona 2020/21 (odlomek)

Iz medijev

24ur.com, 6. februar 2021, Alma Rahne
Polona Juh: Klemen Janežič je odrski partner, na katerega se lahko zaneseš v vsakem trenutku

dnevnik.si, 10. februar 2021, Gregor Butala
Premiera predstave Učinek: Kako pristna so v resnici naša čustva?

rtvslo.si, 10. februar 2021
Učinek: Drama o testiranju antidepresivov razgali farmacevtske družbe

sta.si, 10. februar 2021
Iz Male drame prenos premiere Učinka v režiji Eve Nine Lampič

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 10. februar 2021
PREDSTAVA UČINEK V LJUBLJANSKI DRAMI

TV Slovenija 1, Odmevi, Kultura, 11. februar 2021, Marjana Ravnjak
SPLETNA PREMIERA PREDSTAVE UČINEK

dnevnik.si, 13. februar 2021, Gregor Butala
Kritika predstave Učinek v Mali drami: O čem govorimo, ko govorimo o kemiji

val202.rtvslo.si, 18. februar 2021, Nina Zagoričnik
To, da dramatiki tematizirajo znanost, je pogost pojav

vecer.com, 24. februar 2021, Melita Forstnerič Hajnšek
(KRITIKA SPLETNE UPRIZORITVE) Igrati znanstveni eksperiment

koridor-ku.si, 26. februar 2021, Mojca Podlesek
Učinek

agora.at, 28. februar 2021, Jasmina Godec
Drama: Učinek - eksperiment z našimi čustvi?

Premiera

10. februar 2021 Mala drama

Trajanje:

120 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov