Lucy Prebble

Učinek

Naslov izvirnika:The Effect

Prva slovenska uprizoritev

Režiserka

Eva Nina Lampič

  • Prevajalka
    Tina Mahkota

Avtorica Lucy Prebble se je po drami Enron, v kateri se je lotila finančnega škandala in zloma ameriške istoimenske energetske korporacije, v Učinku lotila farmacevtske prakse in tokrat postavila pod drobnogled dogajanje na kliniki, na kateri testirajo nove antidepresive. Inspiracija je bila spodleteli poskus ameriške korporacije Parexel v eni londonskih bolnišnic med testiranjem sicer drugega zdravila.
Drama operira z realnimi dejstvi in s spretnim soočanjem različnih perspektiv in stališč odpira vprašanja učinkov zdravil na ljudi ter sploh delovanja človeških možganov in čustev. Je depresija posledica kemičnega neravnovesja v možganih, je pogojena z zunanjimi dejavniki ali pa je bolj stanje duha, ki ima točnejši pogled na svet in zaznavo sveta? So vzroki notranji, v nas, individuumih, ali je vzrok zunanji, v sistemu? Je sistem ta, ki nas prepričuje, da smo bolni? So ljubezen kemični procesi v nas? Kaj se zgodi, če naenkrat ne moremo več zaupati lastnim občutkom? Drama o človeških čustvih, ki se bere kot napet raziskovalni triler, gledalca povabi v lastno preizpraševanje vednosti in verjetja ter nenehno vzpostavljanje kritične drže.
Uprizoritev se bo lotila vprašanj različnih percepcij in perspektiv doživljanja – kaj je res, kaj si mislimo, da je res, koliko zaupamo lastnim instinktom, kaj smo mi in kaj se nam zdi, da smo ali nismo mi – ter razmišljala, v kakšnem razmerju so marketing, osebni interesi, dobiček, znanost, čustva in medsebojni odnosi. Relevantne teme tudi v času globalne pandemije, ki je, poleg priložnosti za družbene spremembe, tudi priložnost za nove pritiske (tudi) (farmacevtskih) lobijev.

Eva Nina Lampič

Premiera

januar 2021 Mala drama

    2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov