Duncan Macmillan

Vse sijajne stvari

Naslov izvirnika:Every Brilliant Thing

Prva slovenska uprizoritev

Režiserka

Nataša Barbara Gračner

 • Prevajalec
  Uroš Fürst

Z britanskim dramatikom Duncanom Macmillianom se je publika ljubljanske Drame seznanila že v predlanski sezoni, ko si je v Mali drami lahko ogledala uspešnico z naslovom Pljuča. Njegove drame so na gosto igrane po vsej Evropi, uprizarjajo jih največja gledališka imena in gledališke hiše in zelo dobro so sprejete, tako kot pri nas. Prav gotovo je del zaslug za tako velik uspeh pripisati temam, s katerimi se avtor sooča. Sam pravi, da se tako spoprijema z lastnimi demoni in tesnobo, ki se zažira v današnjost morda še bolj kot kdajkoli. Piše o globalnem segrevanju, o odvisnostih, depresiji in samomoru, o temah, o katerih se govori premalo. Gledališče pa je zanj medij, ki človeka prebuja in morda celo spremeni.
Vse sijajne stvari je monopsihodrama s primesjo stand-up komedije, ki gledalca pripravi do sodelovanja na neinvaziven način in subtilno spregovori o depresiji in samomoru. Pandemija koronavirusa je močno zarezala v naš občutek varnosti. Ker delujeta vzajemno, bo povečana anksioznost privedla do nasilja, panike, globalne izgube zaupanja v ljudi in s tem posredno tudi do izgube zaupanja v samega sebe.
Igralec pripoveduje svoje življenje, zaznamovano z materinimi neuspelimi poskusi samomorov, ki ga pripravijo, da na skrivaj začne s pisanjem seznama stvari, za katere je vredno živeti. Seznam se daljša in ga ves čas življenja hrabri, materi pa z njim vseeno ne zmore pomagati.

Nataša Barbara Gračner

Na sporedu

 • okt
  28
  Mala drama
  PREMIERA 1
 • okt
  29
  Mala drama
  PREMIERA 2
 • okt
  30
  Mala drama
  PREMIERA 3

Premiere

28., 29. in 30. oktober 2020 Mala drama

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov