Rumena Bužarovska

Moj mož

Naslov izvirnika:Mojot maž

Krstna uprizoritev odrske priredbe

Režiserka

Ivana Djilas

  • Prevajalka
    Ana Duša
  • Avtorici priredbe
    Ana Duša, Ivana Djilas

Priredba knjige Moj mož, v zadnjih letih ene najvidnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske, bo na velikem odru Drame zaživela skozi umetniške kreacijah izključno ženskega igralskega ansambla pod režijskim vodstvom Ivane Djilas.
V zbirki kratkih zgodb, naslovljeni Moj mož, Bužarovska, ki je bila leta 2016 na londonskem knjižnem sejmu uvrščena med deset najboljših sodobnih evropskih avtorjev, ne spregovori o moških ali soprogih, temveč s svojo značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem pa pisateljica svojih literarnih protagonistk ne reducira zgolj na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, kjer njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo.

Premiera

oktober 2020 veliki oder

    2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov