Radijska igra

Treba bi bilo peljati psa na sprehod

  Avtor Tomislav Zajec
  Prevajalka Alenka Klabus Vesel
  Prirejevalka in dramaturginja Vilma Štritof
  Režiserka Špela Kravogel
  Tonska mojstrica Sonja Strenar
  Glasbena oblikovalka Darja Hlavka Godina

  Zasedba
  Oče Boris Cavazza
  Moški Sebastian Cavazza
  Ženska Maša Derganc
  Glas Miha Zor

  Dramo hrvaškega avtorja Tomislava Zajca je priredila za radio Vilma Štritof in zrežirala Špela Kravogel.

  Na 71. mednarodnem festivalu Prix Italia letos v Rimu je v kategoriji radijske igre dosegla velik uspeh radijska igra Treba bi bilo peljati psa na sprehod: uvrstila se je med finalnih sedem iger, ki se potegujejo za glavno nagrado prix Italia.

  Tomislav Zajec je pesnik, romanopisec, dramatik in scenarist in večkratni prejemnik nacionalne nagrade Marina Držića za najboljše hrvaško dramsko besedilo. Je tudi profesor na Akademiji za dramske umetnosti v Zagrebu. Drama Treba bi bilo peljati psa na sprehod je bila res prvotno napisana za gledališče in leta 2012 tudi prejela Držićevo nagrado, vendar je na Hrvaškem in v tujini že doživela uprizoritve tako v gledališču kot na filmu in radiu.

  Intimna drama se odvija med odraslim, na smrt bolnim moškim, očetom in nekdanjim dekletom. V besedno asketskem, pretežno banalnem izrazu se vprašanje, kaj storiti, ko je skoraj zmanjkalo časa za življenje, razpre na stežaj, prav tako pa spoznanje, da bistvenega ni mogoče ubesediti. Na nedramski, v prvem delu retrogradni način se odvije ves dan moškega po označenih urah. On in njegova oče in nekdanje dekle so edine dramske osebe. Le malo reči si lahko izrečejo, nekaj priznanj in dejstev moški še lahko razčisti z njima pred bližajočo se smrtjo. Dogajanje je mirno, jezik le banalen, vsakodnevni, nič posebej sofisticiran, vendar prav na ta način posrka poslušalca, ga iz fiktivnega prestavi v njegov realni prostor in mu zastavlja najpomembnejša eksistencialna vprašanja o ljubezni in smrti, o minevanju, o bližini in o medsebojnih odnosih – čeprav eksplicitno ne spregovori o tem. V besedilu so premolki, premisleki, odlašanja tisti, ki tvorijo srž v globoko človeškem smislu. Besede le uokvirjajo bistvo ali pa ga zakrivajo.

  Moč radijske igre je prav v tem, da kar najbolj intimno nagovarja vsakega poslušalca posebej. Tega se je ustvarjalna ekipa zavedala in je ustvarila radijsko delo, ki se dogaja le med tremi ljudmi, v vsakem poslušalcu pa trči ob izzive vsakodnevnega življenja, v katerem se razpirajo njegove največje teme in vprašanja.

  Vabljeni v torek, 8. oktobra, ob 20.00 v Drama Kavarno na predstavitev avtorja in ustvarjalne ekipe in na pogovor z njima – vodila ga bo Vilma Štritof. Ob 21.05 bo sledilo poslušanje radijske igre. Brezplačne vstopnice dobite pri blagajni Drame. Njihovo število je omejeno, zato svetujemo, da jih rezervirate.

   Kontakti

   01 252 14 62 info@drama.si Slovensko narodno gledališče
   Drama Ljubljana
   Erjavčeva 1
   1000 Ljubljana

   Blagajna

   01 252 15 11

   blagajna@drama.si

   Ob delavnikih 
   od 14.00 do 20.00,
   ob sobotah 
   od 18.00 do 20.00, 
   uro pred predstavo 
   ali drugo prireditvijo.

   Sponzorji

   Sponzor sezone 2019/20

   Cvetje na premierah

           

   Torte na premierah

           

   Penina na premierah velikega odra

           

   Pogostitve na premierah

   v Mali drami in na novinarskih konferencah

   2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov