Simona Semenič

to jabolko, zlato

Erotična drama
Krstna uprizoritev

Režiser

Primož Ekart

 • Koproducenti
  Zavod Imaginarni, Cankarjev dom, Mestno gledališče Ljubljansko

Besedilo to jabolko, zlato je bilo leta 2017 eno od petih dramskih besedil, ki so bila nominirana za Grumovo nagrado na 47. festivalu Teden slovenske drame. V obrazložitvi komisije je bilo med drugim tudi zapisano:
»Ta dramski tekst vzpostavlja svoja pravila. Pravila ženskega avtorja, spolnosti, kot jo poznajo ženske, odnosov, kot jih vidijo ženske, in realnosti, v kateri danes živijo svoje fantazije in v kateri tudi sicer živijo sodobne ženske. Na prvi pogled bi se lahko zdelo, da moški delujejo predvsem kot objekt, a jim ženske protagonistke puščajo dovolj prostora, da v odnosih razberemo dileme obeh spolov v razmerju do partnerskega odnosa, ljubezni, varanja, celo do spovedovanja. Gre za dinamičen diskurz, ki v dialoški in didaskalijski obliki prepletajočih se prizorov in vzporednih zgodb omogoča fleksibilne in odprte režijske rešitve, oblikovanje dramskih vlog, ki so lahko drzne ali pritajene, simbolne ali eksplicitne, surove in spet romantične. Jabolko, kot simbol prepovedanega sadeža, spoznanja, svobode in božanskega, združuje ženske, žensko in moškega, žensko in svet v čisto erotično igro ter jo tako decentno povzdigne in spretno obvaruje pred tem, da bi se pogreznila v pornografijo. Da, v gledališču in v odprtem diskurzu z gledalcem!«
Za režiserja Primoža Ekarta je to že tretje srečanje z dramskimi besedili Simone Semenič. Uprizoritev besedila z naslovom zgodba o nekem slastnem truplu ali gostija ali kako so se roman abramovič, lik janša, štiriindvajsetletna julia kristeva, simona semenič in inicialki z. i. znašli v oblačku tobačnega dima je bila v letu 2012 nagrajena z nagrado Rudija Šeliga in nagrado občinstva na 42. festivalu Teden slovenske drame. Predstava je prejela tudi nagrado Združenja gledaliških kritikov in teatrologov za najboljšo predstavo v sezoni 2011/12.
Leta 2015 je bilo v koprodukciji SNG Drama Ljubljana in Imaginarnega v Ekartovi režiji krstno uprizorjeno besedilo z naslovom: medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti. Uprizoritev besedila z naslovom: to jabolko, zlato, je plod sodelovanja med tremi javnimi zavodi, Cankarjevim domom, MGL in SNG Drama Ljubljana, ter Imaginarnim, zavodom za kulturno dejavnost.

Primož Ekart

Na sporedu

 • dec
  5
  Drama Laboratorij
  PREMIERA
  Štihova dvorana Cankarjevega doma
 • dec
  11
  Drama Laboratorij
  IZVEN
  Štihova dvorana Cankarjevega doma
 • dec
  12
  Drama Laboratorij
  IZVEN
  Štihova dvorana Cankarjevega doma
 • dec
  13
  Drama Laboratorij
  IZVEN
  Štihova dvorana Cankarjevega doma
 • dec
  16
  Drama Laboratorij
  IZVEN
  Štihova dvorana Cankarjevega doma

Premiera

december 2019 Štihova dvorana Cankarjevega doma

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov