Oscar Wilde

Saloma

Tega dne bo sonce počrnelo kakor
žimnata vrečevina, vsa luna bo postala
kakor kri in zvezde na nebu bodo
popadale na zemljo, kakor smokva
otrese nezrele sadeže, če jo biča
silovit veter. Kralji zemlje se bodo
v strahu poskrili po votlinah.

Naslov izvirnika:Salomé

Režiser

Eduard Miler

 • Prevajalec
  Primož Vitez
 • Avtorica priredbe in dramaturginja
  Žanina Mirčevska
 • Scenograf
  Atej Tutta
 • Kostumograf
  Leo Kulaš
 • Glasbeni opremljevalec
  Eduard Miler
 • Avtor videa
  Atej Tutta
 • Koreografka
  Maša Kagao Knez
 • Oblikovalka maske
  Špela Ema Veble
 • Oblikovalec svetlobe
  Andrej Hajdinjak
 • Lektor
  Arko
 • Asistentka kostumografa
  Lara Kulaš

Igrajo

Saloma se dogaja v bibličnem prostoru in času, na palestinsko-bibličnem ozemlju, kjer se srečujejo različni narodi, kulture, religije in filozofije. Herod Antipa – tetrarh, vladar enega izmed štirih delov, na katere so Rimljani razdelili Palestino, v svoji palači priredi gostijo. Tetrarhov balkon v palači je kakor preddverje stavbe Združenih narodov, kjer so se zbrali na gostijo predstavniki različnih ljudstev – Grki, Palestinci, Sirci, Rimljani, Egipčani, Judje, Nazarenci ... Skratka, svet v malem. In ta svet je Babilon, kraj razvrata in nemoralnosti.
Tetrarhovi gostje so se zbrali brez posebnega razloga. Ali pač ... Zbrali so se »kralji« dežele, da bi orgiastično slavili svoj položaj, da bi popivali, zapravljali, občevali, se mastili, se občudovali, se razkazovali, izmenjevali darove in psovke. Sama noč tetrarhove gostije je pijana in erotizirana, prepojena z nebrzdanim poželenjem. V tej noči orgiastičnih bakanalij se sliši plapolanje peruti nevidne ptice smrti ... V tej zlovešči noči tik pred rojstvom dneva oplazi poganski svet nekaj srhljivega, toda še neznanega. V zraku je prihod nečesa, kot dokaz, da je razvratna civilizacija ‒ nenehno prekrojenih zemljevidov ‒ tik pred sesutjem oziroma pred novim rojstvom.
Prerok Johanan, uklenjen in zaprt v mračen vodnjak, govori prav o tem. S svojimi besedami zmerja tetrarha in zlasti njegovo razvratno ženo Herodiado. Njegov govor je predsmrtna agonija, toda čeprav so njegove misli zastrte v zakodirana sporočila, jasno in nedvoumno napoveduje zaton vladajočega ustroja sveta in najavlja prihod Odrešenika. Johanan časti Boga, ki očem ni viden, in govori o časih prihodnjih, ko bo prišel »tisti, ki bo slepim odprl oči, in bodo spregledali, in gluhim bo odprl ušesa, in bodo slišali ...«
V tem svetu vojakov in cesarjev, sužnjev in vladarjev živi prelepa Saloma. Poetično lepoto princese primerjajo z bledo Luno, ki je kot mrtva ženska. Salomina podoba je mistična. Izžareva destruktivni nagon tanatosa, vendar v telesu njegovega nasprotja – erosa. Prav zato je Saloma fatalno privlačna. Lahko samo ugibamo, kaj se skriva v njeni bledici. Nedvomno je Saloma del dekadentnega sveta. Hkrati je nedotakljivi predmet poželenja. Zaradi nje izgubi glavo tudi sam Herod Antipa. Zalezuje jo odkrito in brez sramu, tudi v navzočnosti Herodiade, Salomine matere. Salomin svet je čuten, mesen, svet materializma, hedonizma, mračnih poželenj, strasti ... Johananov svet je duhoven. Saloma v Johananu zagleda nekaj novega, nekaj spiritualnega, asketskega, zagleda fanatizem posvečene duhovnosti. In ne more razumeti, da je to nekaj nesnovnega, da je to metafizika in nekaj, kar njej ni dano. Prav to si zaželi, tako močno, kot je močna ljubezenska strast. Metafiziko duhovnosti zamenja za ljubezen. Ali pač, ker je ljubezen čista metafizika, se zaljubi v to, kar ljubezen je. Želi poljubiti prerokove ustnice, toda Johanan jo zavrne. Salomino nepotešeno strast poteši brutalno dejanje. Ukaže, naj preroka obglavijo, in s tem uresniči dejanje obglavljanja vrednot, ki ji niso dane; vendar doseže svoje – poljubi ga.
Zakaj Saloma vztraja, da bo poljubila Johanana? Iz resnične strasti ali iz dekadentne hladnokrvnosti nekoga, ki noče sprejeti dejstva, da obstaja nekaj več kot samo banalnost materialnega in čutnega? Ali Saloma res spozna prave dimenzije ljubezni kot metafizičnega stanja ali obglavi preroka iz čiste nečimrnosti? Ali je dejanje obglavljenja sploh premišljena Salomina poteza ali zgolj egocentrična objestnost? Pregnantnost simbolistične drame govori o zatonu civilizacij in cesarstev, o trenutku, ko je človeštvo na križišču med duhovnostjo in čutnostjo.

Žanina Mirčevska

Iz gledališkega lista

Ljudje, ki so na oblasti, ki imajo premoženje, imajo moč, hočejo, da se ohrani to stanje, in vsakršno prerokovanje, da se bo ta svet zrušil, je zanje nevarno. Že zaradi tega je prerok problem za Herodovo dinastijo. Pravzaprav je Johanaan politični nasprotnik (politični hujskač).
Ali obstaja podobnost med takratnim svetom in našim? Takrat je bil svet na križišču različnih ideologij in religij. Bil je razpet med duhovnostjo in čutnostjo, pa kljub temu enoten v pohlepu kot osrednji značilnosti Rimskega cesarstva … Večina je živela v pomanjkanju. Ljudstva so čutila potrebo po nečem drugačnem, nečem novem, potrebovala so »kažipot« … Verjela so, da se bliža čas apokalipse/razodetja oz. prihod Odrešenika.
Žanina Mirčevska: Sedem Salominih motivov za obglavljenje preroka (odlomek)

OPOZORILO: V predstavi se uporabljajo videoprojekcija na igralce in močni svetlobni učinki, ki deloma osvetljujejo tudi občinstvo.

Iz medijev

sta.si, 19. september 2019
Za začetek nove sezone ljubljanske Drame Wildova igra o fatalni ženski

rtvslo.si, 20. september 2019
Na oder ljubljanske Drame stopa Saloma, eden najbolj fatalnih ženskih likov v dramatiki

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 20. september 2019
SALOMA

mladina.si, 20. september 2019, Izak Košir
Oscar Wilde: Saloma, SNG Drama Ljubljana

delo.si, 21. september 2019, Patricija Maličev
Polona Juh: Na odru ne prenesem cinizma, raje uživam v strasti

sta.si, 21. september 2019
V ljubljanski Drami premierno Wildova Saloma

delo.si, 22. september 2019, Peter Rak
Oscar Wilde: Saloma

njena.si, 23. september 2019, Teja Pelko
V ljubljanski Drami po stoletju uprizorili simbolistično poetično dramo Oscarja Wilda

TV Slovenija 1, Odmevi, 23. september 2019, Marjana Ravnjak
WILDOVA SALOMA V LJUBLJANSKI DRAMI

mladina.si, 4. oktober 2019, Vesna Teržan
Brez sedmih tančic

vecer.com, 9. oktober 2019, Melita Forstnerič Hajnšek
Popolna, izvenserijska Polona Juh

Premiera

21. september 2019 veliki oder

Trajanje:

85 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov