Žetev in kletev

Produkcija magistrskega programa AGRFT UL Dramska igra

  Avtorja besedila Eva Stražar, Urban Kuntarič
  Scenograf Dan Pikalo
  Kostumografka Nina Čehovin
  Oblikovalec svetlobe Juš A. Zidar
  Oblikovalec zvoka Jurij Alič
  Mentor red. prof. Branko Šturbej

  Igrata
  Eva Stražar
  Urban Kuntarič

  Zaporedje pripovedi in impresij iz slovenske mitologije Žetev in kletev skozi dva igralca raziskuje osupljive pokrajine, skrivnostna bitja in krvoločne like, ki tlijo v slovenski podzavesti. To so svetovi, kjer iz zlatega jajca teče sedem rek, kjer Kurent živi na luni, kjer bogovi besnijo, kjer vile, Jaga baba in siloviti kozli obvladujejo gorovja, kjer radovedni in neustrašni posamezniki trkajo ob izobilje in neznanskost čudežnih pokrajin. V času, ko narodi izkoriščajo svoje mitologije za utemeljevanje fašizma ali pa jih manjšajo na zgolj vzgojno sredstvo za otroke, poskuša uprizoritev poiskati vrednost naših, potlačenih svetov nekje drugje – v njihovi čudnosti in lepoti.

  23. Pripovedovalski festival

  Ljubljanski pripovedovalski festival je eden najstarejših tovrstnih v Evropi ter osrednji in najpomembnejši pripovedovalski dogodek v našem prostoru, ki vsako pomlad z bogatim izborom vsebin in različnih domačih ter tujih pripovedovalcev pritegne najrazličnejše odraslo in otroško občinstvo. Vedno bolj postaja tudi prostor raziskovanja, mednarodnega, produkcijskega in umetniškega povezovanja in razvijanja novih vsebin, ki si za izhodišče jemljejo vprašanji: Kako nas lahko z odra danes nagovori najstarejša literatura, ki se je primarno izoblikovala skozi ustno izročilo? In kaj vse še lahko je pripovedovanje kot performativna forma? Rdeča nit 23. edicije festivala je odnos med prostorom in zgodbo. Zanimajo nas realni prostori, ki so osmišljeni prek zgodbe, in imaginarni prostori, v katere nas lahko zgodbe popeljejo, pa tudi to, kako ljudje prek jezika in zgodbe vzpostavljamo odnos s prostorom.

  Premiera

  13. maj 2019 levi oder

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov