Dea Loher

Tatovi

Usodno je, če se ne premikaš. Kar seveda
je res, da če se premikaš, se nekaj zgodi.
Vstaneš in odideš. To se zgodi.

Naslov izvirnika:Diebe

Prva slovenska uprizoritev

Režiserka

Ivana Djilas

 • Prevajalka
  Mojca Kranjc
 • Dramaturginja
  Darja Dominkuš
 • Scenograf
  Branko Hojnik
 • Kostumografinja
  Jelena Proković
 • Skladatelj
  Boštjan Gombač
 • Oblikovalka giba in asistentka režiserke
  Maša Kagao Knez
 • Lektorica
  Tatjana Stanič
 • Oblikovalka videa
  Vesna Krebs
 • Oblikovalka luči
  Mojca Sarjaš
 • Asistentka scenografa
  Sara Slivnik
 • Asistentka kostumografinje
  Katarina Šavs

Igrajo

Tatovi (2010) so eden od vrhuncev sodobne nemške dramatike. Krstni uprizoritvi v berlinskem Deutsches Theatru so sledile mnoge širom po svetu, naša pa bo prva predstavitev slovite avtorice na slovenskih odrih. Dea Loher v Tatovih z izostrenim dramaturškim občutkom prepleta fragmentarne zgodbe dvanajstih dramskih oseb, ki si v posameznih prizorih v različnih kombinacijah in odnosih tudi prekrižajo pot. Mikrokozmos vsake od njih postane del kompleksne mreže medsebojnih odnosov, ki ustvarjajo svojevrstno tragikomično panoramo ljudi našega časa.
Igra prikazuje številne drobne dogodke, mimobežne situacije in zaplete dolgoletnih parov: Finn se neko jutro zbudi in se zave, da noče več vstati, njegova sestra Linda je videla volka, a ne ve, s kom bi spregovorila o tem, njun oče Erwin mora na operacijo sive mrene, a bi se raje pogovarjal o vremenu ali zvezdah. Moniki Tomason ponudijo v službi napredovanje, a pod pogojem, da bo odslej delala v tujini. Gospod in Gospa Schmidt imata občutek, da ju obiskuje neka žival, ki pušča sledove, a je nikoli ne vidita. Mira je noseča, noče imeti tega otroka, a želi ostati skupaj z otrokovim očetom Josefom. Josef si želi otroka in se odloči, da bo rešil Mirino težavo. Irin mož je izginil iz hotelske sobe in policist Tomas dela zapisnik o tem. Gabi je komajda ušla Rainerjevemu napadu in sprašuje policista, ali lahko prijavi napad šele pozneje, če bi jo spet napadel.
Tatovi izpričajo zgodbe krhkih usod, nerazložljivih dejanj in kompleksne mešanice čustev na mejah razuma ter odprejo premislek o vsakdanu sodobnega posameznika.

Včasih ne vem, zakaj sem nesrečna. Niti kaj bi me osrečilo. Celo ko se zavem, da mi nič ne manjka, da je trenutek, v katerem živim, relativno dober, da živimo v objektivnem obilju, imam družino, ki sem si jo želela, vsi smo zdravi, imam žive starše, delam tisto, kar sem si želela, okrog mene sije sonce in narave je lepa, pa sem včasih anksiozna in ne morem zjutraj iz postelje, imam povišan tlak, hodim okrog z mastnimi lasmi in tolažim se s hrano. A ni neverjetno, kako ljudje ne vidimo tistega, kar imamo pred nosom, kako hrepenimo in hrepenimo? Ta predstava je o ljudeh, ki hrepenijo, pa ne vejo, kaj bi. O tem, kako so smešni. O meni.

Ivana Djilas

Iz gledališkega lista

»A mislite, da jih je veliko moje sorte,« vpraša Ira. »Ljudi, kot sem jaz, ki živijo, ne da bi živeli?« To ključno in prelomno vprašanje v dramskem besedilu Dee Loher z ostrim rezilom zareže v nas. Zareže zato, ker vemo, da je vprašanje retorično. Odgovor poznamo. Vsaj sprašujemo se, koliko Ire je v nas samih. Koliko se lahko še pretvarjamo pred življenjem, da ga zares živimo? In kaj bi v svetu, ki nam ponuja takojšnja zadovoljstva, pomenilo priznanje, da nam ne gre? Katero obliko vščeka bi pritisnili takemu statusu na Facebooku?
Roman Kuhar: Med odtujenostjo in smrtjo (odlomek)

Iz medijev

sta.si, 20. september 2018
Tatovi lastnega življenja za uvod v novo sezono ljubljanske Drame

si21.com, 20. september 2018
Drama vstopa v novo sezono

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 21. september 2018
HAMLET, TATOVI IN SOMRAK BOGOV

sta.si, 22. september 2018
Prva premiera na velikem odru ljubljanske Drame Tatovi v režiji Ivane Djilas

misli.sta.si, 22. september 2018
Prva premiera na velikem odru ljubljanske Drame Tatovi v režiji Ivane Djilas

rtvslo.si, 22. september 2018
Ljubljanska Drama začenja s Tatovi, predstavo o ljudeh, ki si zatiskajo oči pred resnico

TV Slovenija 1, Dnevnik, 22. september 2018
TATOVI ODPRLI NOVO SEZONO LJUBLJANSKE DRAME

odkrito.si, 23. september 2018
Tatovi privabili tudi ministra in nekdanjega predsednika države

Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi, 23. september 2018
Tatovi na odru ljubljanske Drame

dnevnik.si, 26. september 2018, Nika Leskovšek
Kritika predstave Tatovi: Pogled v različne psihološke kamre

Premiera

22. september 2018 veliki oder

Trajanje:

160 minut, z odmorom

Nagrade

 • Nina Valič

  Nagrada Sklada Staneta Severja 2018

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov