Psica

  Kraljevsko pozorište Zetski dom, Cetinje

  Režiser Árpád Schilling
  Besedilo Árpád Schilling in Éva Zabeezsinszkij, na podlagi igralskih improvizacij
  Prevajalka Kata Đarmati
  Skladateljica Nina Perović
  Asistent režiserja Mirko Radonjić
  Producentka Ildiko Sagodi

  Igrajo
  Nada Vukčević
  Srđan Grahovac
  Stevan Radusinović
  Vule Marković
  Zoran Vujović

  Nada je stara osemintrideset let in je samska. Na vaški železniški postaji čaka na vlak. Na tej postaji se zbere več moških, ki prav tako potujejo. Prisotnost ženske močno vpliva nanje, zbudi spomine na dobre in slabe izkušnje, ki so jih imeli z ženskami v svojem življenju, prikliče pretekle in sedanje konflikte z njihovimi materami, očeti in dekleti. Vsak ima svojo zgodbo, svoj razlog, zakaj je postal to, kar je.

  Osrednja tematika igre Árpáda Schillinga in Éve Zabeezsinszkij je vloga ženske v družbi, kar je neločljivo povezano z vprašanjem vloge moškega v družbi. Kaj naj moški počne s svojim testosteronom, ko mu ni več treba loviti po gozdovih? In kaj naj počne ženska, če lahko opravlja enak poklic kot moški? Ali se lahko odloči, da noče imeti otroka? Ali se lahko odloči, da želi živeti kot moški? Kaj pa moški, ki želijo ostati doma s svojimi otroki in so srečni, da njihova žena dela? Ali to pomeni, da niso moški? Kaj od tega je dejansko dovoljeno v patriarhalni družbi? Kakšni so odzivi, strahovi in pričakovanja?

  Predstava je potovanje v prostoru in času. Brez scenografije in brez okrasja. Samo igralci na odru in zgodbe dramskih likov, ki jih igrajo.

  Predstava s slovenskimi in angleškimi nadnapisi.
  Po predstavi bo na ploščadi pred Dramo pogovor z ustvarjalci, ki ga bosta vodila Nina Ivanišin in Žiga Divjak.

  Premiera

  28. aprila 2018

  Trajanje:

  75 minut, brez odmora

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov