Krasni novi svet

»Kdor je večen, ta je srečen.
Kdor je srečen, ta je večen.«

Po motivih Aldousa Huxleyja
Krstna uprizoritev

Režiserka

Barbara Pia Jenič

 • Koproducent
  Senzorium
 • Avtorica odrske priredbe
  Barbara Pia Jenič
 • Dramaturginja
  Eva Kraševec
 • Scenograf
  Matej Filipčič
 • Oblikovalec zvoka
  Peter Penko
 • Lektor
  Arko
 • Oblikovalca svetlobe
  Matej Filipčič, Barbara Pia Jenič
 • Oblikovalka holograma
  Sara Sedevčič
 • Oblikovalci videa
  Gregor Mesec, Barbara Pia Jenič, Sandi Skok

Igrata

V sodelovanju z Umetniškim društvom Osum in Akademijo umetnosti Univerze v Novi Gorici ter s finančno podporo Oddelka za kulturo Mestne občine Ljubljana.

Hologram
Mustafa Mond Tadej Toš

Video
Thomas (Tomakin) Uroš Fürst
Bernard Marx Rok Vihar
Dr. Shaw Boris Mihalj
Bernie Watson Aljaž Jovanović

Avdio
Sophia Barbara Pia Jenič
Bernie Watson Aljaž Jovanovič

V Huxleyjevem Krasnem novem svetu so vojna, beda, kriminal in nesreča izkoreninjeni. Geslo novega sveta je »Skupnost, istost, stalnost«. Končno so vsi srečni, ni individualne lastnine, ni parov in družin. Vsak pripada vsakemu, vse je od vseh. Ljudje so kloni, proizvajani v laboratorijih po kastah s točno določenim programom, ki se nalaga v možgane že v epruveti. Njihova pot do sreče je skrita v tabletki soma. Tudi starih ljudi ni. Vsi živijo v popolnih telesih popolnega zdravja 80 let, nato se ukinejo. V tem popolnem svetu, v katerem so vsakodnevne skupinske orgije najvišji medosebni bonton in v katerem predvajajo filme z vonji in dotiki, je živeti življenje, uživati in se radostiti privilegij elit in višjih kast. Nižje kaste so srečne, ko služijo višjim. Ni strahu ali ljubosumja; vse emocije se umirijo s tabletko soma in laboratorijskim prilagajanjem možganov.
Če bi želeli dobesedno slediti romanu, je njegovo uprizarjanje tehnično izredno zahtevno in predvsem drago. Tudi režiser Ridley Scott še ni dokončal filma, ki so ga snemali leta 2011. Zato se za režijski koncept v danih okoliščinah neodvisne produkcije pri nas takoj postavi nekaj temeljnih izhodiščnih vprašanj: Kako vstopiti v tehnološko dovršen svet z minimalističnimi odrskimi prijemi in senzorialno poetiko? Kako vzpostaviti interaktivno okolje s številno publiko in ob minimalnem številu igralcev? Nato, ali sploh uprizarjati v slovenščini, če v romanu še Shakespearova dela niso preživela; ni kulture, ni umetniških del, obstaja le en poenoten jezik sporazumevanja? In nenazadnje, iz čigave perspektive vstopiti v zgodbo, da zaobjame vso atmosfero in hkrati jasno izlušči svojo poanto?

Barbara Pia Jenič

Iz gledališkega lista

Uprizoritev sledi Huxleyjevi viziji prihodnosti iz Krasnega novega sveta, a jo posodablja in kontekstualizira gle­de na stanje tehnološkega napredka v današnji družbi in predvidevanja glede prihodnosti. Zato večina dramskih oseb nastopa zgolj virtualno in vstopa v igralni prostor prek zaslona oziroma holograma. Kloniranje poteka po novejših metodah in predvidevamo lahko, da bo v prihod­nosti še veliko učinkovitejše kakor po Huxleyjevih pred­videvanjih. Življenjski stil je kar se da sodoben, za eno­ stavno izvajanje vsakodnevnih opravil skrbi hišni raču­nalniški sistem oziroma umetna inteligenca Sophia, ki se oglaša ob vseh vprašanjih in nejasnostih. Zasebne lastni­ne in tudi zasebnosti ni, tako kot pri Huxleyju so medo­sebni odnosi omejeni na spolnost z različnimi partnerji in na skupinski seks na orgijah pozitivnosti. Možnosti poto­vanj se z novimi transportnimi sredstvi in razvojem med­ planetarnih povezav razširjajo na medvesoljska potova­nja; mogoče je živeti tudi na Marsu, kamor pošiljajo vse tiste posameznike, ki niso primerni za življenje v civilizaciji na Zemlji. Eden od ključnih premikov v uprizoritvi je, da civiliziranemu svetu vlada umetna inteligenca, ki je za­ sužnjila ljudi.
Eva Kraševec: Med napredkom in svobodo (odlomek)

­

Iz medijev

sta.si, 30. november 2017
V Mali Drami Huxleyjev svet v gledališkem senzorialnem prevodu Barbare Pie Jenič

rtvslo.si, 1. december 2017
Krasni novi svet na odru ali ko umetna inteligenca zasužnji današnji civilizirani svet

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 1. december 2017
SVETI MOŽ, KRASNI NOVI SVET, TEROR IN MOŠKI BRLOG

delo.si, 1. december 2017, Igor Bratož
Ironija ostane ironija, tudi ko govori o ironiji

Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi, 2. december 2017
Krasni novi svet na odru Male Drame

TV Slovenija 1, Odmevi, 4. december 2017
KRASNI NOVI SVET V MALI DRAMI

govori.se, 26. december 2017, Julijana Jovanovič
Barbara Pia Jenič - več kot 20 let življenja z gledališčem

Premiera

1. december 2017 Mala drama

Trajanje:

75 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov