Evripid

Heraklovi otroci

Naslov izvirnika:Ἡρακλεῖδαι

Bralna uprizoritev

Režiser

Luka Martin Škof

 • Prevajalka
  Jera Ivanc
 • Dramaturginja
  Darja Dominkuš
 • Lektor
  Arko
 • Izbor kostumov
  Mira Jarni
 • Oblikovalec luči
  Vlado Glavan

Igrajo

Več kot dva tisoč petsto let po nastanku se Evripidova tragedija Heraklovi otroci bere kot aktualna in še kako realna begunska zgodba, v kateri igrajo glavno vlogo (nemi) otroci junaka Herakla. Skupaj s starcem Jolajem in babico Alkmeno so primorani zbežati iz domačega Argosa in zaprositi za zatočišče v Atenah. Ko vladar Demofont zavrne predajo prebežnikov, mu argoški vladar Evristej – Heraklov sorodnik – napove vojno. Sovražna vojska, zahteva oraklja po obredni dekliški žrtvi in naraščajoče nezadovoljstvo Atenčanov postavijo Demofontovo človekoljubno gesto pod vprašaj. Bodo Atene zmožne ubraniti temeljne človekove pravice?

Evripid (okoli 485–406 pr. n. št.) je z Medejo, Alkestido, Hipolitom, Feničankami in Bakhantkami ustvaril najprepoznavnejše atiške tragedije. Tako v Heraklovih otrocih kot v Prošnjicah so Atene vzpostavljene kot nosilec in zagovornik osnovnih civilizacijskih vrednot, na katerih bi naj temeljila tudi današnja demokracija.

Obe tragediji, Prošnjice in Heraklovi otroci, sta v prevodu in s spremno besedo Jere Ivanc pred kratkim tudi izšli pri založbi Alma Mater Europaea – Institutum Studiorum Humanitatis, v zbirki Dialog z antiko.

Premiera

3. marec 2017 Mala drama

Trajanje:

60 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov