Carlo Goldoni

Zaljubljenca

»Jaz sem z ljubeznijo opravil.«

Naslov izvirnika:Gl’innamorati

Prva slovenska uprizoritev

Režiser

Paolo Magelli

 • Prevajalca
  Jaka Fišer, Srečko Fišer
 • Dramaturginja
  Željka Udovičić Pleština
 • Scenograf
  Sven Jonke
 • Kostumograf
  Leo Kulaš
 • Skladatelj
  Arturo Annecchino
 • Lektorica
  Tatjana Stanič
 • Oblikovalec luči
  Andrej Hajdinjak
 • Asistentka režiserja
  Tatjana Peršuh
 • Asistentka scenografa
  Sara Slivnik

Igrajo

Številna besedila znamenitega italijanskega komediografa Carla Goldonija delujejo danes neverjetno sodobno in živo. Tako komedija Zaljubljenca (1759) ni le zabavna prigoda mladega para, ki si zaradi ljubezenske preobčutljivosti in strahu pred osmešenjem nenehno otežuje pot do skupnega življenja, temveč tudi prava vivisekcija znevrotiziranih, z vsakršnimi, tako potrebnimi kot nepotrebnimi skrbmi obremenjenih medčloveških odnosov. Sorodniki in prijatelji mladih zaljubljencev, tudi sami vsak po svoje v težavah, so prisiljeni v vlogo nekakšnih psihoterapevtov, ki se trudijo pomagati in jima (zaman) poskušajo odpreti oči.
Toda značajska muhavost in slikanje ljubezni, ki se pogosto demonstrira kot njeno nasprotje, kot okrutnost in poigravanje z ranljivimi čustvi, ni edina tema Zaljubljencev. Nevsiljivo in v drugem planu kaže Goldoni meščane, ki materialno še komajda vzdržujejo življenjski slog, v katerem bi radi živeli. Že samo za boljše kosilo se morajo odreči družinski srebrnini, vzdrževanje videza pa jih spravi tudi ob duševni mir in jih peha v najrazličnejše nevroze. Čeprav se Zaljubljenca v skladu s komedijskimi pravili končata srečno, s poroko, pa ob današnjem branju te spretno izpisane komedije ostane grenak priokus, da je njen svet neprijetno podoben našemu, v katerem na robu negotovosti razprodajamo dediščino nekih boljših časov in živimo v strahu, da temu, kar nezadržno prihaja, nismo kos.
Z režijo Goldonijevih Zaljubljencev se v Dramo po dvajsetih letih vrača uveljavljeni italijansko-hrvaški režiser Paolo Magelli, čigar režije slovijo tako po gledališki magiji kot po obveznem družbenokritičnem razmisleku.

Iz gledališkega lista

Zaljubljenca, besedilo, ki ga štejejo za eno Goldonijevih velikih komedij, je lep primer goldonijevske reforme komedije, ki se odreka preprostosti improvizacije ter akrobacijam in ki snema maske v dobro definiranosti značajev, v katerih se lahko občinstvo, tako nekdanje kot današnje, prepozna kot posameznik, ki se trudi za uresničitev utopije. Kajti med njimi ni abstraktnih modelov nedosegljivih človeških vrlin, niti takšnih, ki utelešajo absolutno zlo, ampak v odločitvah junakov prepoznamo značaje, ki jih je generiralo življenje samo in nam s tem omogočilo, da prikažemo in razkrijemo njihovo eksistenčno tesnobo. Ta pa odpira odrski prostor tragikomičnim učinkom. Tokrat to počne z iskanjem ljubezni. In ko raziskujemo ta magični protorealizem, ob tem pa se z vso potrebno resnostjo izogibamo površnemu pristopu, s katerim se velikokrat lotevajo tega avtorja, je tisto, kar zares lahko odkrijemo v njegovi pisavi in kar nas je vodilo in navdihovalo med uprizarjanjem te igre, literarno dejstvo, da je Goldoni svojevrsten Čehov ante temporem. Pisec, v katerem lahko najdemo veliko več kot le omejenega kronista šibkosti in deviacij svojega časa.
Željka Udovičić Pleština: Lažem samo resnico (odlomek)

Iz medijev

sta.si, 15. september 2016
V SNG Drama Ljubljana v novo sezono z Goldonijevo vizijo utopije ljubezni

morel.si, 15. september 2016
Prva slovenska uprizoritev Goldonijeve znamenite komedije Zaljubljenca

rtvslo.si, 16. september 2016
Goldonijeva Zaljubljenca za začetek "utopične" sezone v Drami

rtvslo.si, 16. september 2016, Ksenja Tratnik
Paolo Magelli: Če se ne vlaga v kulturo, se želi narod imbecilizirati.

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 16. september 2016
Goldonijeva Zaljubljenca na velikem odru Drame

delo.si, 17. september 2016, Vesna Milek
Paolo Magelli: Ljubezen je v teh časih virtualna stvar

delo.si, 17. september 2016, Igor Bratož
Premiera v Drami: Goldoni, fantastični slikar naših duš

TV Slovenija 1, Dnevnik, 17. september 2016, marjana Ravnjak
Goldonijeva komedija Zaljubljenca v Drami

24ur.com, 18. september 2016, Teja Pelko
Tudi nekateri naši znani obrazi so ljubosumni

Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi, 18. september 2016, Dušan Rogelj
Zaljubljenca

TV Slovenija 1, Profil, 12. oktober 2016, Marjana Ravnjak
Paolo Magelli

Premiera

17. september 2016 veliki oder

Trajanje:

110 minut, brez odmora

Nagrade

 • Maša Derganc

  Nagrada Sklada Staneta Severja Škofja Loka

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov