Lot Vekemans

Ismena, njena sestra

  Slovensko stalno gledališče, Trst

  Prevajalka Mateja Seliškar Kenda
  Režiser, avtor videa, scenograf in glasbeni opremljevalec Igor Pison

  Igra
  Nikla Petruška Panizon

  Ismena, njena sestra postavlja v ospredje skoraj nepoznano starogrško junakinjo z brezčasno, a sodobno osebno zgodbo. Besedilo nizozemske dramatičarke Lot Vekemans je zgodba o ženski, ki je cela tisočletja kot Antigonina sestra ter Ojdipova in Jokastina hči ostajala v senci.

  Ismena, njena sestra ni le reinterpretacija znamenitih mitov in zgodb o Ojdipu in Antigoni. Poleg izpovedi osebe, ki dobi pravico do lastnega stališča in svoj glas šele tisoče let po tem, ko so se vsi zaznamujoči dogodki že zgodili, je ta monodrama tudi povabilo k premisleku, ali je pravo junaštvo res to, kar se zdi na prvi pogled. Kdo lahko odloči, kaj je tisti tako opevani »prav«? In nenazadnje, kaj se zgodi potem? »Ali potem sploh obstaja?« Vsak človek je glavni junak svoje zgodbe.

  V uprizoritvi, ki jo je v svojem prepoznavnem slogu režiral Igor Pison, protagonistko monodrame ironično in prodorno upodobi igralka Nikla Petruška Panizon.

  Premieri

  12. in 13. november 2015

  Trajanje:

  75 minut, brez odmora

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov