Josip Kosor

Žena

  Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

  Režiser Paolo Magelli
  Dramaturginja Željka Udovičić Pleština
  Skladatelj Arturo Annecchino
  Scenografa Numen in Ivana Jonke
  Kostumograf Leo Kulaš
  Oblikovalci luči Aleksandar Čavlek, Sven Jonke in Paolo Magelli
  Asistenta režiserja Lovro Krsnik in Žad Novak
  Asistent skladatelja Ivan Colarić
  Asistentka kostumografa Anamarija Filipović Srhoj

  Igrajo

  1. Del: Žena
  Livio Badurina
  Lana Barić
  Nikša Kušelj
  Milan Pleština
  Goran Grgić
  Zijad Gračić
  Ivan Vukelić
  Ivan Colarić
  Silvio Mumelaš
  Petra Svrtan
  Iva Mihalić
  Jelena Perčin
  Ana Begić
  Dora Lipovčan

  2. Del: Café du dôme
  Lana Barić
  Goran Grgić
  Zijad Gračić
  Ivan Vukelić
  Milan Pleština
  Livio Badurina
  Nikša Kušelj
  Silvio Mumelaš
  Ivan Colarić
  Iva Mihalić
  Ana Begić
  Dora Lipovčan
  Jelena Perčin
  Petra Svrtan

  Hrvaški dramatik Josip Kosor je eden najbolj prevajanih hrvaških dramatikov iz prve polovice dvajsetega stoletja in dvakratni nominiranec za Nobelovo nagrado; nova uprizoritev dram Žena in V Café du Dôme je nastala v režiji slovitega italijanskega režiserja Paola Magellija, ki že več desetletij ustvarja na Hrvaškem in tudi v Sloveniji. V Hrvatskem narodnem kazalištu u Zagrebu je bila nazadnje uprizorjena (leta 1934 v režiji Branka Gavelle) Kosorjeva zgodnja drama Požar strasti, s katero je avtor pritegnil pozornost evropskih intelektualcev. V svojih ekspresionističnih dramah izstopa iz realističnih okvirov in portretira notranjost situacij in dramskih likov, ki jih vodijo podzavest, nagoni in strasti. Kosor v svojih delih strastno zagovarja ljubezen, moralo in čistost v svetu, ki je zapustil in izgubil človeka.

  Drama Žena prek dileme protagonistke Limunke vzpostavlja značilno ekspresionistično polarizacijo med materialnim in duhovnim, konkretnim in abstraktnim, da bi opozorila na nujno iskanje izgubljenega raja prave ljubezni in sreče. Upor proti družbenim normam, poveličevanje ideala ženskosti in iskanje resnične ljubezni so pogosti motivi Kosorjevih dram.

  Drama V Café du Dôme z zgodbo boemov v pariški kavarni spregovori o kompromisih, ki vladajo svetu, in o odvisnosti kulture in umetnosti od centrov ideološke moči. Kosor kritizira stanje v družbi, zverinski kapitalizem, vendar nima namena reševati, saj ga bolj kot to zanima vpliv političnega realizma na širšo duhovno dimenzijo družbenih odnosov.

  Predstava s slovenskimi nadnapisi

  Premiera

  4. marec 2016

  Trajanje:

  135 minut, brez odmora

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov