Anton Pavlovič Čehov

Višnjev vrt

  Drama SNG Maribor

  Prevajalec Milan Jesih
  Režiser Gábor Tompa
  Dramaturg Georges Banu
  Scenografinja in kostumografinja Carmencita Brojboiu
  Koreografinja Cleopatra Purice
  Lektorica Metka Damjan
  Avtorja glasbenega izbora Davor Herga in Gábor Tompa
  Oblikovalca svetlobe Gábor Tompa in Tomaž Bezjak

  Igrajo
  Ksenija Mišič
  Ana Urbanc
  Mojca Simonič
  Aleš Valič
  Kristijan Ostanek
  Matija Stipanič
  Vlado Novak
  Maša Žilavec
  Davor Herga
  Mateja Pucko
  Ivo Ban
  Nejc Ropret
  Viktor Meglič
  Irena Mihelič
  Mirjana Šajinović

  Višnjev vrt (ki ga bolj poznamo kot Češnjev vrt) je ne samo labodji spev Antona Pavloviča Čehova (1860–1904), ki je z njim sklenil svoje umetniško in življenjsko poslanstvo, ampak tudi napoved konca neke ere. Kot Damoklejev meč visi v zraku atmosfera umiranja starega sveta, sečnje, ki pušča za seboj samo nostalgične spomine in izpraznjeno življenje. Višnjev vrt je zaradi preciznih in ostrih rezov, ki razgaljajo vse in vsakogar, ki razkrivajo nesorazmerja med idealom in kapitalom, iluzijo in realnostjo, iskanjem ljubezni, spominov in pozabe, ena najrazburljivejših dram 20. stoletja. Banalna stvarnost se pri Čehovu skriva pod mehko poetičnostjo, boleča resnica za otožno simboliko. Skozi humor in satiro je ruski mojster slikal položaj človeka, ki se znajde v prelomnih življenjskih situacijah. Kot le malokdo je vedel, kako se jokati in smejati hkrati, verjetno je tudi zato Višnjev vrt podnaslovil kot komedijo.

  Uprizoritev je v Drami SNG Maribor režiral Gábor Tompa, romunski režiser, profesor na Kalifornijski univerzi v San Diegu, ravnatelj Madžarskega gledališča v Cluju, ki s svojimi pronicljivimi režijami navdušuje občinstvo in kritike po vsem svetu.

  Premiera

  18. september 2015

  Trajanje:

  140 minut, z odmorom

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov