Nebojša Pop Tasić

Gospa Bovary

Satirična ganljivka po motivih romana Gustava Flauberta

  SNG Nova Gorica

  Režiserka Yulia Roschina
  Dramaturg Nebojša Pop Tasić
  Lektor Srečko Fišer
  Scenografinja in kostumografinja Vasilija Fišer
  Skladatelj Branko Rožman
  Koreograf Matjaž Farič
  Oblikovalec svetlobe Samo Oblokar
  Oblikovalka maske Ana Lazovski
  Oblikovalec zvoka Vladimir Hmeljak
  Asistentka dramaturga Staša Bračič
  Asistentka skladatelja Jana Beltran

  Igrajo
  Arna Hadžialjević
  Gorazd Jakomini
  Vito Weis
  Blaž Valič
  Sandi Pavlin
  Vladimir Hmeljak

  Gospa Bovary tako v času svojega nastanka kot danes ostaja gospa Bovary, Emma, ki zaradi neizsanjanega hrepenenja tragično konča svojo usodo podeželske žene, matere in ljubice. Je iskreno in sočutno povedana zgodba o majhnosti, brezupnem hrepenenju, neumnosti, ozkosrčnosti, krutosti in komični tragičnosti. Ljudje živimo en sam večni sedanjik. Vendar pa Flaubert ni pisal zato, ker bi hotel spremeniti svet. Pisal je zato, ker je hotel biti – iskren. Človeška nemoč in omejenost sta mu bili hkrati žalostni in smešni. Njegovo gledanje in čutenje sveta je mešanica satire in ganjenosti, torej satirične ganjenosti nad človekom.

  Nebojša Pop Tasić v priredbi Flaubertovega romana odrsko učinkovito strne obsežno romaneskno delo v spraševanje o sodobnem svetu, ki je pohabil ne samo Emmino, temveč skoraj vsako človeško dušo, postavil pregrade med človeka in ključna vprašanja njegovega bivanja ter ga tako porinil v stanje duhovne impotence.

  Na 51. Festivalu Borštnikovo srečanje je režiserka Yulia Roschina prejela za uprizoritev nagrado za režijo in Vito Weiss nagrado za mladega igralca, Arna Hadžialjević pa je tudi za naslovno vlogo prejela nagrado Sklada Staneta Severja za dosežke v slovenskem poklicnem gledališču.

  Premiera

  15. april 2015

  Trajanje:

  105 minut, brez odmora

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov