Vesna Hauschild

Inventura

Grenka komedija o tem, kaj vse smo pripravljeni potrpeti, da bi dobili ali obdržali službo

Krstna uprizoritev

Režiserka

Ajda Valcl

 • Koreograf
  Sebastjan Starič
 • Dramaturginja
  Mojca Kranjc
 • Scenografinja
  Jasna Vastl
 • Kostumograf
  Andrej Vrhovnik
 • Skladatelj
  Saša Lušić
 • Oblikovalec videa
  Mladen Stropnik
 • Lektor
  Arko
 • Oblikovalec svetlobe
  Igor Remeta
 • Asistent režiserke
  Sebastjan Starič

Igrajo

Vesna Hauschild pripada najmlajši generaciji slovenskih dramatikov in v svoji igri Inventura odpira teme, ki jih še posebej boleče občutijo njeni vrstniki. Igra slika svet, v katerem so zavoženo gospodarstvo in nespametne politične odločitve povzročili pomanjkanje delovnih mest za izobražene, nadarjene in prizadevne mlade ljudi, zaprli vrata mladini nasploh. Avtorico zanima, kaj se v razmerah prekarnega dela in skorajda sužnjelastniškem razmerju v korporacijah zgodi s človekom, bodisi s tistim na najnižji stopnički hierarhije, ki išče delo, ali s tistim na malce višji stopnji, ki pa je zgolj člen v mnogo daljši verigi, katere vrh zmeraj ostane neviden in si je pridobil status vsemogočne, skorajda božanske moči.
Inventura je serija kratkih, dinamičnih prizorov, napisana v živi, sodobni govorici. Čeprav so problemi resni, igra v svojem osnovnem tonu ohranja lahkotnost, ki se navezuje na žanr TV-nadaljevank. Avtorica je zanjo leta 2013 na 43. Tednu slovenske drame v Kranju prejela nagrado za mladega dramatika.

Iz gledališkega lista

Če hočemo, da so stvari narejene, so potrebni zbranost, zalet in popolna predanost. Saše ne zanima, kaj se z uslužbenkami dogaja izven podjetja, ali imajo partnerje, kaj jejo za večerjo in kdo posluša njihova čustvena razodetja (če kdo). Ona hoče, da so produktivne ves delovni čas. Njihove travme in notranje dileme so nepotreben okras na obrazu, ki bi moral biti nasmejan 24 ur na dan. Ne zanima je, ali so nasmehi pristni ali zaigrani.
Saša se ima za boga. Itak smo že zdavnaj ugotovili (v življenju), da je bog v vseh in vsakomer od nas in da zato ni niti malo pomembno, koliko je star, kakšne barve kožo ima, katerega spola je. Sašin problem je, da se ima za boga, ki hoče prevladati nad vsemi drugimi bogovi in boginjami. Neda se sprva upira, nato postane goreča vernica čarovnika iz Oza, nakar spet najde svojo pravo naravo in zapusti Corpusov(o) svet(išče). Pa ostale? Nives išče srečo zunaj sebe, vse upe polaga v Roka, ki ga zdaj bolj kot njuna posvečena združitev, poroka, zanima, kako lahko parazitira na njenem finančnem uspehu in igra zapuščeno žrtev. Denar ga je pokvaril. Denar, ki ga ni niti prigaral sam! Rok je feminist; oberoč podpira dejstvo, da partnerica dobro zasluži. Mina Liza je enkrat gospodarica svojega sveta, enkrat krhka punčka, ki išče zavetje, enkrat manipulatorka, ki se zaveda, katere pravice in dolžnosti ima in kako jih lahko uveljavlja. Njen bog je tam, kjer je (možnost za) karierni = osebnostni uspeh.
Vesna Hauschild: Samooskrba: Kdo so superženske, kje so pravimoški? (odlomek)

Iz medijev

citymagazine.si, 30. oktober 2015, Ajda Šubelj
Vesna Hauschild: Inventura – krstna uprizoritev v ljubljanski Mali drami

sta.si, 11. november 2015
Inventura v Mali drami o mladih in njihovih možnostih v današnji družbi

siol.net, 11. november 2015, Deja Crnović
Nadaljevanka za oder, ki govori o zaposljivosti mladih

delo.si, 13. november 2015
Deloskop izpostavlja: Inventura v Mali drami

mladina.si, 13. november 2015
Inventura, SNG Drama, Ljubljana

TV Slovenija 1, Odmevi, 13. november 2015, Špela Kožar
Inventura

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 13. november 2015
Inventura v Mali drami

Radio Slovenija 2, Kulturnice, 13. november 2015
Inventura

Radio Slovenija 1, Danes do 13.00, 14. november 2015
Inventura v Mali drami

radiostudent.si, 19. november 2015, Nenad Jelesijević
Bruhanje hierarhije

rtvslo.si, 19. november 2015, Lejla Švabič
Inventura v Mali drami: rediti drug drugega do groba

torekobpetih.si, 5. januar 2016, Izak Košir
“Odločitev za ali proti splavu je lahko le v rokah noseče posameznice, saj je telo njena last”

Premiera

13. november 2015 Mala drama

Trajanje:

90 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov