Frank Wedekind

Lulu

  Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu

  Prevajalka Snježana Rodek
  Avtorja priredbe Jernej Lorenci, Matic Starina
  Režiser Jernej Lorenci
  Dramaturg Matic Starina
  Skladatelj Branko Rožman
  Scenograf Branko Hojnik
  Kostumografinja Belinda Radulović
  Oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak
  Koreograf, asistent režiserja Gregor Luštek
  Fotograf Peter Uhan
  Asistentka režiserja Arija Rizvić
  Asistentka kostumografinje Petra Dančević

  Igrajo
  Goran Grgić
  Daria Lorenci Flatz
  Dragan Despot
  Luka Dragić
  Franjo Kuhar
  Bojan Navojec
  Vlasta Ramljak
  Dušan Bućan
  Siniša Popović
  Nikša Kušelj
  Mirta Zečević
  Dora Lipovčan
  Lana Barić
  Barbara Vicković
  Nina Cosetto
  Ivana Lazar/Ana Zebić

  Monstruozna tragedija, tako je svojo slavno dramo Pandorina skrinjica podnaslovil Frank Wedekind, enfant terrible svojega časa, ki je bil podvržen cenzuri vsa leta svojega ustvarjalnega življenja. Zakaj cenzura, zakaj rezi?
  Lulu, osrednja dramska oseba te tragedije je neulovljiva: je kurba-morilka, nenasitna seksualna črna vdova? Je iskalka ljubezni, tiste vrste ljubezni, ki se nikakor ne prilega malomeščanskim merilom? Okrutne, radikalne, nekonsistentne, subverzivne ljubezni? Ljubezni, ki se globoko zaveda, da brez bližine smrti zares niti ne obstaja?
  Je razlog neprestane cenzure prav v neulovljivosti Lulu ali samega Wedekinda? Je porušil jasnost moralnih standardov svojega časa, ker ni ponudil nobenega enoznačnega odgovora? Kdo je monstrum (monstruozna tragedija!), Lulu ali družba? Ali ženske, kot je Lulu, morda z radikalno karakterno konstitucijo motijo moški svet?
  In – je danes res kaj drugače? Ni seksualnost spet na črni listi novega neoliberalnega konservatizma? Ni posameznik, ženska zagotovo, spet nič več kot objekt za hitro uporabo, in potem … Ne živimo v času, v katerem sprejemamo samo en in edini model ljubezenske skupnosti (moški in ženska, moški nekoliko starejši, z dobrim zaslužkom itn.)? Ali se nismo vrnili v »dobre stare čase« hegemonije puritanstva in licemerstva?
  Bojim se Lulu, a ne morem je ne ljubiti. Komaj čakam, da jo srečam in spoznam. Ona mi bo povedala. Upam.

  Premiera

  28. marec 2015

  Trajanje:

  180 minut

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov