László Végel

Neoplanta

  Újvidéki Színház/Novosadsko pozorište

  Režiser András Urbán
  Asistentka režiserja Judit Ferenc
  Dramaturginja Kata Gyarmati
  Scenograf András Urbán
  Kostumografka Marina Sremac
  Skladatelj Attila Antal
  Oblikovalec svetlobe Róbert Majoros
  Oblikovalca zvoka Tibor Bíró, Attila Lukács
  Sodelavec režiserja Róbert Lénárd
  Oblikovalec fotografije Srđan Doroški

  Igrajo
  Gabriella Crnkovity
  Emina Elor
  Ágota Ferenc
  Szilvia Krizsán
  Lea Blaskó
  István Kőrösi
  Dániel Huszta
  Attila Német
  Árpád Mészáros
  Zoltán Sirmer
  Gábor Pongó

  Neoplanta ne govori le o Novem Sadu, temveč je paradigma celotne Evrope in predvsem Balkana ter njune groteskno-tragične sodobne zgodovine preteklega stoletja – to naj bi bilo obdobje »neizmernega in skokovitega« napredka, ki pa je pravzaprav napredek v svoji najbolj krvavi, brezčutni, neosebni, šovinistični obliki in maniri. Uprizoritev se v plasteh loteva sodobne problematike; soočenje z realnostjo je omejeno in izprijeno, soočenje z zgodovino še veliko bolj – sentimentalnost in nostalgija meglita pogled.
  Uprizoritev tu in tam cinično obravnava turbulentno zgodovino Novega Sada, ki mu je Marija Terezija leta 1748 podelila mestne pravice in razglasila, naj ga vsak tam živeči narod poimenuje s svojim imenom. Odprtost sobivanja več kultur bi lahko razumeli kot kozmopolitsko toleranco svobode, ampak ko sledimo seriji polemičnih zgodovinskih trenutkov, ki predstavljajo ključne dogodke v življenju Novega Sada, pravzaprav sledimo previdni in temeljiti humorni, samoironični analizi neusmiljenega boja, v katerem se krivda ne deli več, odgovorni so vsi; zgodovina pa se oportunistično obrača iz ene v drugo smer; in mesto z njo. In tudi ljudje.

  Predstava s slovenskimi nadnapisi

  Premiera

  16. februar 2014

  Trajanje:

  115 minut

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov