Thomas Bernhard

Ritter, Dene, Voss

Naslov izvirnika:Ritter, Dene, Voss

Prva slovenska uprizoritev

Režiser

Dušan Mlakar

 • Prevajalka
  Katarina Marinčič
 • Dramaturginja
  Darja Dominkuš
 • Scenografinja
  Sanja Jurca Avcı
 • Kostumografinja
  Alenka Bartl
 • Lektorica
  Majda Križaj

Igrajo

Thomas Bernhard (1931-1989) je eden najbolj kontroverznih avstrijskih pisateljev. Še leta po smrti povzroča razburjenje in vnaša v javnost nemir. Le malo avtorjev je ustvarilo tako neizprosno kritično podobo svojih rojakov in njihovega samozadovoljnega načina življenja.

V drami Ritter, Dene, Voss, 1984, si je za izhodišče vzel izsek iz življenja znamenitega filozofa Ludwiga Wittgensteina. Razstrojeni Ludwig, ki se iz sanatorija za duševne bolezni vrne v osovraženi dom k sestrama, s katerima živi v zapletenem in težavnem razmerju, je vse prej kot idealizirana podoba enega najbolj citiranih mislecev 20. stoletja. Pod površino meščanske urejenosti in tradicije v družinskem domu divjajo zatajevane strasti, vsakršne travme in zamere, predvsem pa nepremagljiv občutek odsotnosti smisla. V skladu s temeljno Wittgensteinovo mislijo, da je še pomembneje kot govoriti o stvareh o njih molčati, je tudi Bernhardov filozof prej anti-filozof, travmatični skeptik, čigar svoboda in prekletstvo je v doslednem zavračanju meščanske navlake, tako miselnosti in lažnih vrednot kot predmetov in ritualov, ki so nadomestili resnično življenje.

Bernhardov svojski jezik, ki bolj spominja na slapove besed in vrvenje misli kot na običajen dialog, pa ne označuje le oseb, temveč z ironičnim samozavedanjem ubeseduje vso muko njihove konfliktne soodvisnosti v neizpolnjenem bivanju na meji med sovraštvom in incestom.

Premiera

8. september 2001

Trajanje:

140 minut

Festivali

 • Atelje 212 Beograd 2002

 • Akzent Theatre Dunaj 2002

 • na festivalu Meja na reki - Grenze im Fluss v Gornji Radgoni 2002

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov