Simona Semenič

medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti

»se opravičujem
pojasnite, kaj pomeni država
država – to ste vi in vaša dva ministra?
pardon
vi, vaša dva ministra, biriči in sli
pojasnite država« – Simona Semenič

Krstna uprizoritev

Režiser

Primož Ekart

 • Koproducent
  Imaginarni
 • Dramaturginja
  Eva Kraševec
 • Scenograf
  Branko Hojnik
 • Asistentka scenografa
  Urša Vidic
 • Kostumografinja
  Belinda Radulović
 • Avtor glasbe
  Mitja Tavčar
 • Oblikovalec luči
  Andrej Hajdinjak
 • Lektor
  Arko
 • Hospitantka
  Brina Klampfer

Igra Simone Semenič medtem ko skoraj rečem še ali prilika o vladarju in modrosti (2011) je postavljena v nedoločeno preteklost in v palačo, v kateri vladar z dvema ministroma vodi državo. Vladar je, kot je to pogosto, samoljuben, nadut in nagnjen k nasilju. Ministra pa sta z dveh polov: eden ocenjuje krizo v državi stvarno in ima konstruktivne predloge za rešitev težav, drugi sam pomaga ustvarjati težave, ki zahtevajo vlado trde roke in upravičujejo najrazličnejše dvomljive vladarske ukrepe. Vladar seveda posluša drugega ministra: ker se v izčrpani državi širijo revščina, lakota in nezadovoljstvo, si je treba izmisliti zunanjega sovražnika in konsolidirati vrste. Čeprav poteka igra Simone Semenič v skoraj pravljično stiliziranem okviru, je neusmiljena anatomija vladanja, vivisekcija ciničnih oblastniških strategij in neskrupuloznih manipulacij. Kljub pridihu srednjeveškega vladarskega absolutizma, ki ga avtorica razgrinja z nekakšnim skorajda ubujevskim humorjem, je vse boleče prepoznavno, vse tako zelo današnje.
Kruta igra, izpisana v zdaj že značilni radikalni pisavi mlade dramatičarke, ki se prvič predstavlja občinstvu Drame.

Iz gledališkega lista

Pravljični okvir v igri medtem ko skoraj rečem še ali prilika o modrosti in vladarju ima jasen namen; gre za prikaz nemoči na intimni in družbeni ravni, ki izhaja iz vprašanja, kako doseči vidnejše družbene spremembe; gre za poskus konfrontacije s svetom, v katerem glede na trenutne okoliščine še ni mogoče ničesar zares spremeniti. V ozadju igre kljub zavzetemu boju treh žensk lebdi resignirano prepričanje, da tako pač je. Neuspela stremljenja Nade, Vere in Ljube tragično propadejo skupaj z njihovo eksistenco v tem svetu – ozaveščanje ljudstva, aktivizem in poskus argumentiranega dialoga z vladarjem in njegovima pribočnikoma niso mogli spremeniti poteka dogodkov. Sofija resignirano privoli v poroko z Vladimirjem, vojna se bo zdaj neovirano razplamtela. Ali lahko Sofija kot modrost na kraljevskem prestolu še karkoli spremeni? To vprašanje se dejansko dotika že trenutka po končani drami, trenutka »potem ko je že rekla še«.
Eva Kraševec: Potem ko je že rekla še (odlomek)

Gledališki list spremlja tudi kratek film, ki povezuje intervjuje z Brankom Sobanom, Svetlano Slapšak, Tanjo Lesničar – Pučko, Suzano Tratnik in Anejem Korsiko.  

Premiera

24. april 2015 Mala drama

Trajanje:

120 minut, brez odmora

Festivali

 • 46. Teden slovenske drame (2016)

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov