Ronald Harwood

Garderober

Naslov izvirnika:The Dresser

  Gostuje Drama SNG Maribor

  Prevod Lado Kralj
  Priredba besedila Veljko Mićunović, Slobodan Obradović
  Jezikovna priredba adaptacije Metka Damjan
  Režija Veljko Mićunović
  Dramaturgija Vili Ravnjak
  Scenografija Hans Georg Schäfer
  Kostumografija Suzana Rengeo
  Oblikovanje svetlobe Veljko Mićunović, Hans Georg Schäfer
  Lektura Metka Damjan
  Izbor glasbe Veljko Mićunović
  Oblikovalka maske Mirjana Djordjević

  Igrajo
  Sir Ivo Ban
  Lady Ksenija Mišič
  Norman Vladimir Vlaškalić
  Madge Maša Žilavec
  Irene Mirjana Šajinović
  Geoffrey Thornton Viktor Meglič
  Oxenby Davor Herga

  Navdih za intimno dramo iz odrskega zakulisja Garderober je Ronald Harwood (1934) črpal iz osebne izkušnje, ko je pet let služboval kot osebni garderober Donalda Wolfita, glavnega igralca v Shakespearovi potujoči skupini. Po dramski predlogi je Harwood leta 1983 napisal scenarij za istoimenski film in si prislužil nominacijo za oskarja.
  Zgodba govori o velikem igralcu, plemenitem gospodu, vodji gledališke skupine, Siru, ki doživi psihični in fizični kolaps, a večerne predstave Kralja Leara za nič na svetu noče odpovedati. Njegov garderober Norman v zakulisju z razumevajočo ljubeznivostjo pripravlja Sira na vlogo in edini v gledališki skupini verjame, da bo ta večer Sir/Lear stal na odru v vsej svoji mogočnosti. Tragedija pa se začne počasi, kot gledališka megla, valiti čez rob odra v zakulisje. Sir, ki sluti, da se bliža sklepno dejanje njegove igre, noče sestopiti s piedestala in predati krone. In če kralj Lear pred smrtjo spozna resnico o svojih treh hčerah, Sir te modrosti ne premore. Izmučena Lady, sita njegove »plemenite sebičnosti«, zahteva, da konča svojo kariero, a Sir se raje kot misli na upokojitev predaja erosu, ki ga drži pri življenju. Med odmorom podari inspicientki Madge prstan, iz hvaležnosti, ker ga nesebično ljubi, v naslednjem trenutku pa že preverja, ali so noge mlade Irene primerne za igralski poklic ali ne. Ko Norman po predstavi prebere uvod, ki ga je Sir spisal za knjigo Moje življenje, spozna, da si ni prislužil niti omembe, kaj šele zahvalo, in da garderoberji nimajo svojega mesta na straneh gledališke zgodovine, čeprav se brez njih ne začne in ne konča nobena gledališka zgodba.

  Premiera

  23. maj 2014

  Trajanje:

  80 minut, brez odmora

  2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov