Fran Levstik

Tugomer

»Ne varaj sam se, varati ne daj se sovražnikom …«
– Fran Levstik

Tragedija

Režiser

Diego de Brea

 • Avtorica priredbe* in dramaturginja
  Žanina Mirčevska
 • Kostumograf
  Blagoj Micevski
 • Oblikovalec prostora
  Iztok Vadnjal
 • Oblikovalec luči
  Diego de Brea
 • Lektorica
  Tatjana Stanič

Igrajo

* S prijaznim dovoljenjem dedičev Bratka Krefta so uporabljeni odlomki iz njegove priredbe.

Tugomer je dramski spev o boju med Slovani in Nemci, epsko-dramski prikaz krvavega vdora krščanstva v 10. stoletju s ciljem, da se poganski svet pokristjani. Spopad narodov in posameznikov zaradi religijskih, političnih in osebnih interesov je prikazan skozi skrajno manipulativna in neetična dejanja.
Med tema svetovoma, med dvema vojaškima formacijama se znajde Tugomer, slovanski knez, pogan, ki poda roko sprave. Sprejme povabilo Nemcev in odpelje najvrlejše predstavnike svojega ljudstva na pogajanja in spravno večerjo.
Laž je smrtonosno orožje v družbenem življenju in ponavadi se skriva za masko marsikatere ideologije. V osnovi vsake ideologije je skrit osebni interes. V svetu interesov ni prostora za pacifizem. Tugomer je kljub svoji dobronamernosti in gesti civiliziranega človeka žrtev lahkovernosti, nepoznavanja ljudi in ideje o sporazumu med narodi. Sprava je bila usodna napaka.
Na prvi pogled se zdi, da je Tugomer drama o nekem »bivšem svetu«. Deljenje in vrednotenje svetov na bolj razvitega in manj razvitega, na večvrednega in manjvrednega, na bolj dominantnega in manj dominantnega je trajni vir spopadov med narodi tudi v sodobnem svetu. Tugomer je predstavnik nekega novega sveta, sveta unisone humanosti, razuma, napredka … sveta, ki ga človeštvo še ni ne ustvarilo ne spoznalo.

Iz gledališkega lista

Danes vemo, da so sodobni Slovenci eden tistih narodov, ki ne marajo svojih junakov. Takoj ko iz povprečja množice vznikne junak, mora vedeti, da je ljubezen, ki je je deležen, minljiva, njegova slava že na začetku zaznamovana s sramoto, njegova pot pa se bo končala v temnici. V tem nismo sami. Isto je ugotavljal V. S. Naipaul za prebivalce Karibov, kjer se je rodil. Ko se je po desetletjih literarnega uspeha v Veliki Britaniji in Nobelovi nagradi za literaturo vrnil, je nekoliko presenečen ugotovil, da doma velja za ne preveč dobrega pisatelja, ki je grdo pisal o Karibih in je narodni izdajalec. Veselja malih narodov ob soočenju z velikim svetom. Levstik nas v Tugomerju takoj popelje tja, kjer je glavni junak hkrati poglavitni sovražnik. Govori kot etični junak, dela kot podlež. Eden najlepših likov negativca v slovenski literaturi. Spodoben negativec upraviči pakt z zlom s prisego, da hoče delati dobro. Dogajanje pripelje do popolnega razdejanja stabilnega sveta, v katerem se je zgodba začela.
Ervin Hladnik-Milharčič: »Kralja nam dati, a iz nas izbran da bode« (odlomek)

Iz medijev

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 5. december 2014
Premiera predstave Tugomer

rtvslo.si, 6. december 2014, Lejla Švabič
Tugomer na preseku davne preteklosti in zdajšnjosti

delo.si, 6. december 2014, Ženja Leiler
Tugomerji spodletijo vedno znova

TV Slovenija1, Dnevnik, 6. december 2014, Špela Kožar
Tugomer - junak novega časa

Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi, 7. december 2014, Tadeja Krečič
Tugomer

TV Slovenija 1, Odmevi, 8. december 2014, Marjana Ravnjak
Tugomer na odru Drame

delo.si, 9. december 2014, Nika Arhar
Ocenjujemo: Tugomer

dnevnik.si, 12. december 2014, Nika Leskovšek
Golota besednih obračunov

mladina.si, 31. december 2014, Vesna Teržan
Rujevit je plašč razgrnil

Premiera

6. december 2014 veliki oder

Trajanje:

110 minut, brez odmora

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov