Ernst Toller

Hinkemann

»Smešen sem, kakor ta čas, tako žalostno smešen, kakor ta čas, v katerem živimo. Ta čas nima duše. Jaz nimam spola. Je tu kaka razlika?«
– Ernst Toller

Naslov izvirnika:Hinkemann, eine Tragödie in drei Akten

Režiser

Marko Čeh

 • Prevajalec
  Ante Novak
 • Dramaturginja
  Eva Kraševec
 • Scenograf
  Marko Turkuš
 • Kostumografinja
  Branka Pavlič
 • Skladatelj
  Branko Rožman
 • Lektorica
  Tatjana Stanič
 • Oblikovalec luči
  Vlado Glavan
 • Asistentka dramaturgije
  Anja Pirnat

Igrajo

Nemški ekspresionist Ernst Toller je bil zaradi sodelovanja pri povojni Münchenski republiki svetov (Die Münchner Räterepublik) dolgo časa zaprt; v zaporu je v letih 1920 in 1921 napisal tragedijo v treh dejanjih Hinkemann.
Ivan Hinkemann se je iz prve svetovne vojne vrnil s telesno poškodbo, ki ga je močno prizadela; na bojišču so mu dobesedno odstrelili spolni ud. Vendar pa to ni najhujše, še težje kot dejstvo fizične kastracije je zanj sprejemanje lastne družbene pozicije. Poprej je bil zadovoljen z mislijo na preprosto družinsko življenje, ki bi ga gradila po vojni z Greto, posledice vojne pa so mu izničile mladostne ideale in obenem odprle popolnoma drugačen pogled na svet.
Kdo je Hinkemann? Človek, ki se konfrontira s političnimi idejami in družbenim sistemom ter jih po sokratski dialektični metodi ovrže. Iskalec osebne resnice, sanj in sreče. Tisti, ki se odloči za odpoved vsem ideologijam, saj so ravno te tiste, ki vodijo svet v vojne in revščino. Hinkemann je potemtakem tisti, ki ne verjame v politični diskurz: ko ugotovi, da ta ne zagotavlja osebne sreče, se odloči za življenje po svojem izvirnem prepričanju.

Iz gledališkega lista

V skladu z ekspresionizmom, ki je edina avantgardna smer, ki v središče postavlja človeka, ljubezen do sočloveka in ideje resnicoljubnega duha, je Hinkemann pravi junak. Njegova odločitev po vnovičnem vstopu v družbo se v gostilni spremeni v odločitev po vnovični sestavi lastnega življenja. Hinkemann že od začetka drame ni cel, njegova necelovitost, ki je posledica vojne, je vir njegove senzibilnosti, samoizpraševanj, eksistencialnega nemira in tudi iskanja možnosti za nadaljevanje življenja. V prvi verziji Tollerjeve drame ima Hinkemann po prizoru v gostilni namen, da bo naredil samomor, kar pa je dramatik že v drugi verziji opustil. Toller se je s tem odločil za brezkompromisno vztrajanje in za iskanje možnosti novega načina življenja. Morda pa je ravno Hinkemannova necelovitost, iz katere izhajajo njegov humanizem, senzibilnost in novoodkrito zavedanje zmožnosti brezpogojne ljubezni do sočloveka pogoj za novega, povojnega posameznika? Morda je ravno preživetje neopisljivih grozot in zaznamovanost z neizbrisno izkušnjo tisto, kar Hinkemanna spremeni v človeka prihodnosti? Morda je to edina pot resničnega napredka? Potem Hinkemann ni napaka družbe, temveč tisti razsvetljeni posameznik, ki v družbi kljub umanjkanju moči predstavlja vsaj minimalno možnost.
Eva Kraševec: Hinkemann – Napaka ali možnost boljše družbe? (odlomek)

Iz medijev

film-mag.net, 25. september 2014
‘Čarobna gora’ in ‘Hinkemann’, prvi premieri nove sezone v ljubljanskoj SNG Drami

TV Slovenija 1, Odmevi, 26. september 2014, Teja D. Kunst
Premiera tragedije Hinkemann v Drami

TV Slovenija 1, Dnevnik, 26. september 2014
100-letnica 1. svetovne vojne v Drami

rtvslo.si, 26. september 2014
V Drami premieri dveh predstav, ki "med seboj korespondirata"

mladina.si, 26. september 2014
V novo sezono z dvema premierama in koncertom

Radio Slovenija 3, Svet kulture, 26. september 2014
Napovedali bomo prihajajoče premiere v Ljubljanski Drami

Radio Slovenija 1, Danes do 13.00, 27. september 2014, Tadeja Krečič
Premiera drame Hinkemann v Drami

delo.si, 29. september 2014
Ocenjujemo: Hinkemann

dnevnik.si, 2. oktober 2014, Nika Leskovšek
Podobe zmrcvarjenega sveta

Premiera

26. september 2014 Mala drama

Trajanje:

95 minut, brez odmora

Festivali

 • 50. Festival Borštnikovo srečanje, Maribor (2015)

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov