Albert Camus

Kaligula

»Še sem živ!«
– Albert Camus

Naslov izvirnika:Caligula

Režiser

Vito Taufer

 • Prevajalec
  Jaroslav Skrušný
 • Avtorica priredbe in dramaturginja
  Lara Simona Taufer
 • Scenograf
  Branko Hojnik
 • Kostumografinja
  Barbara Stupica
 • Avtorja glasbe
  Magnifico, Schatzi
 • Lektorica
  Tatjana Stanič
 • Avtor videa
  Voranc Kumar
 • Koreograf
  Klemen Janežič
 • Oblikovalec luči
  Deni Šesnić
 • Asistent režije
  Daniel Day Škufca

Kaligula (1938) je Camusovo osrednje dramsko delo, v kate­rem je izpostavil enega najprivlačnejših in najbolj usodnih zgo­dovinskih motivov. Kaligula pooseblja posebno obliko sper­vertirane oblasti, ki razglaša, da deluje v imenu pravega in koristnega, je pa brez nujnega moralnega čuta. Čeprav je Kaligula v »vsakem izmed vas«, kakor je Camus zapisal v enem izmed prvih osnutkov, ni naključje, da se mu je ideja za dramo porodi­la v času vzpona fašističnih voditeljev in da je igro pisal ter dopolnjeval v času svetovne vojne. Kaligula je prototip avtori­tarnega oblastnika, ki pod krinko ciničnega leporečja o priza­devanju za občo srečo uveljavlja izključno le svojo neizpros­no in hladnokrvno voljo do moči.

Iz gledališkega lista

Kaligula je torej obetal igralski in režijski izziv za mladega umetnika Camusa. Mlad umetnik pa je prav tako tudi osrednji dramski lik, cesar Kaligula. Medtem ko patriciji v negotovosti čakajo na njegovo vrnitev, Kereja zasluti: »Cesar in umetnik, to nekako ne gre skupaj.« Kombinacija, ki združuje moč z domišljijo, je lahko nevarna. Umetnost, ki premika meje nemogočega v domišljiji, bi, če bi te spremembe udejanjila v resničnosti, lahko ogrozila obstoječi red. In prav to je Kaligulov namen. Po neposredni izkušnji smrti ljubljene sestre Druzile, ki ga sooči s spoznanjem o absurdnosti sveta, se odloči, da bo svojo moč in oblast izkoristil zato, da bo ta svet spremenil. Spremeniti pa ga hoče scela, prek skrajnih meja mogočega, vse do tega, da bodo ljudje nehali umirati in bodo postali srečni. Ker je ta svet lažniv, se odloči, da bo zvesto sledil načelu doslednosti in uveljavljal resnico. Stvari se ne bodo več izdajale za nekaj, kar niso, poimenoval jih bo z njihovimi pravimi imeni. Kar pomeni, da začne dejansko in dosledno izvajati oblast, ki mu kot cesarju pravzaprav pritiče in ki so jo doslej imeli v rokah patriciji. Vladati pa pomeni krasti, kar ve že vsak otrok ... Po tej logiki se začne razpletati klobčič njegovih neusmiljenih oblastniških dejanj, s katerimi ne prizanaša ne lažnivi družbi ne lažnim bogovom. […] Vendar Kaliguli spoznanje o absurdnosti onemogoča kakršnokoli resnično spreminjanje sveta. Vsekakor se zaveda, da nikoli ne bo mogel doseči, da bi bili ljudje srečni in nesmrtni. Spoznanje absurda Kaliguli odvzema upanje in željo po spremembah in ga popolnoma paralizira za vsa dejanja razen – zaenkrat še – za destrukcijo. […] Med vladavino skrajno nihilističnega in ciničnega samodržca in neskončno zgodbo same sebe reproducirajoče oblastne elite, ki ne služi ničemur drugemu kot sebi, pravzaprav ni nobene razlike, obe sta enako omejeni, enako pogubni. Camus, manj filozof kot umetnik, ni iskal političnih alternativ. Upira se življenje samo, čeprav kratko in nesmiselno.
Lara Simona Taufer: Umetnik na oblasti (odlomek)

Iz medijev

sigledal.org, 15. november 2013
Camusov Kaligula: 50 let po prvi slovenski uprizoritvi na velikem odru Drame

ARS - 3. Program Radia Slovenija, Svet kulture, 15. november 2013
Kaligula

delo.si, 16. november 2013, Jela Krečič
Kaligula, totalitarni vodja v breznu niča

TV Slovenija 1, Dnevnik, 16. november 2013, Dejan Ladika
Premiera Kaligule v ljubljanski Drami

film-mag.net, 17. november 2013, Ada Jukić
KAZALIŠTE: PREDSTAVA ‘KALIGULA’ u SNG-u LJUBLJANA

rtvslo.si/blog, 17. november 2013, Tanja Mojzer
Kaligula - Pošast in angel, ki se mu Kesonija ne more upreti

Radio Slovenija 1, Dogodki in odmevi, 17. november 2013
Kaligula v Ljubljanski drami

TV Slovenija 1, Dobro jutro, 19. november 2013, Ana Tavčar
Kaligula

TV Slovenija 1, Osmi dan, 21. november 2013
V ljubljanski Drami je Vito Taufer na oder postavil dramo Kaligula

pogledi.si, 2. december 2013, Matic Kocijančič
Nisem še gotof

TV Slovenija 1, Dobra ura z Bernardo, 9. december 2013
Kaligula

Premiera

16. november 2013 veliki oder

Trajanje:

150 minut, z odmorom

Nagrade

 • Branko Hojnik
  trend 2014, nagrada za ustvarjalce na vizualnih področjih kulture tudi za scenografijo Kaligule

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov