Dušan Jovanović, Mitja Čander, Eva Mahkovic

Bobby in Boris

Krstna uprizoritev
Legendarna šahovska partija kot napeta psihološka vojna.

Režiser

Dušan Jovanović

 • Dramaturginja
  Eva Kraševec
 • Scenograf
  Vladim Fiškin
 • Kostumografinja
  Jelena Proković
 • Skladatelj
  Davor Rocco
 • Lektorica
  Tatjana Stanič
 • Avtorja videa
  Miha Knific
 • Avtorja videa
  Blaž Čadež
 • Oblikovalka maske na posnetkih
  Ana Lazovski
 • Oblikovalec luči
  Milan Podlogar

Igrajo

Nastopajoči na posnetkih:
Uroš Fürst Igor Bondarevski, velemojster, trener svetovnega prvaka
Matjaž Tribušon Jurij Averbah, velemojster, predsednik sovjetske
šahovske federacije

Bojan Emeršič Viktor Ivonin, podpredsednik sovjetskega Sveta
za telesno kulturo, šport in šah

Branko Šturbej Richard Nixon, predsednik ZDA
Gregor Baković Jim Sherwin, šahovski analitik
Nina Ivanišin Marilyn Monroe, ameriška igralka
Davor Janjić Dimitrije Bjelica, jugoslovanski novinar
Milena Zupančič Vera Makarova, upokojena državna prvakinja
Janez Škof Henry Kissinger, ameriški svetovalec za nacionalno varnost
Marko Mandić William Lombardy, katoliški duhovnik, Fischerjev sekundant
Gorazd Logar Carinik

Igra Bobby in Boris (2010) je dokumentarna drama o legendarnem svetovnem prvenstvu v šahu leta 1972 v Reykjavíku. Za naslov svetovnega prvaka sta se pomerila njegov branilec Boris Spaski in izzivalec Bobby Fischer. Prvenstvo se je zapisalo v zgodovino kot šahovska igra stoletja, saj je dvoboj med Rusom in Američanom v času hladne vojne jasno pokazal na zapleteno razmerje med vzhodnim in zahodnim blokom. Dvoboj je svojevrstna psihološka vojna: napetost, ali bo Spaski ohranil naslov svetovnega prvaka, se premišljeno stopnjuje vse do zadnje partije.

Ob uprizoritvi dokumentarne igre Bobby in Boris je v kavarni Mestnega muzeja med 5. januarjam in 5. februarjem na ogled tudi šahovska razstava Reykjavik v Ljubljani.
Zbirateljske primerke šahovnic, šahovskih ur, slik z motivi šaha in fotografij z uprizoritve Bobby in Boris si lahko ogledate od torka do nedelje med 10. in 18. uro.

Mestni muzej Ljubljana

ODMEVI IZ MEDIJEV

Deloskop napoveduje: Bobby in Boris (Vojko Urbančič, Deloskop)

Bobby in Boris (Jure Longyka, Val 202)

Bobby in Boris: Šahovska igra kot spopad emocij (STA)

Da šah ni zanimiv? Spomnite se legendarnega spopada med Bobbyjem in Borisom (M.K., www. rtvslo.si)

Zakaj bi spet morali začeti igrati šah? (Polona Balantić, www.rtvslo.si)

Predstava Bobby in Boris: »Šah je vojna, ne balet.« (Slavko Pezdir, Delo)

Ali naj napadem skakača z b5? (Tanja Lesničar - Pučko, Dnevnik)

Bobby in Boris: Vojna živcev ali vojna političnih moči? (Igor Đukić, siol.net)

Neznosna lahkost šaha (Vesna Jurca Tadel, Pogledi)

Ocena gledališke uprizoritve Booby in Fischer (Blaž Lukan, Delo)

Bobby, Boris in Bruno (Tina Bernik, www.zurnal24.si)

IZ GLEDALIŠKEGA LISTA

Besedilo uprizoritve Bobby in Boris je podnaslovljeno kot igra. Avtorji Dušan Jovanović, Mitja Čander in Eva Mahkovic so se poigrali s konotacijami gledališke in šahovske igre ter s tem intrigantno izpostavili pojem igre kot take. Hkrati pa uprizoritev vzpostavlja sorodnost med igro in tragedijo po antičnem vzoru.
Igro Bobby in Boris lahko spremljamo kot vznemirljivo dokumentarno igro s komaj zaznavnimi elementi fikcije ali pa kot od dokumentarnosti popolnoma oddaljeno zgodbo. Dogajanje je postalo novodobni mitos, ki je zaradi svoje kompleksne dramatičnosti šahovske in psihološke igre nadvse uporaben za dramsko obdelavo. Z napeto zgodbo, liki, zapletom, stopnjevanjem, vrhom in malodane katarzičnim razpletom. Vse osebe v igri so nastale na podlagi realnih oseb, v posameznih prizorih so uprizorjeni bodisi izseki realnega dogajanja ob preigravanju partij bodisi izmišljeni, fiktivni prizori, ki bi se po logiki razvoja dogodkov lahko tudi v resnici zgodili. Igro močno opredeljujejo tudi dokumentarne razsežnosti zapleta med posameznimi partijami in razpleta po končanem dvoboju. Vse partije so natančno opisane in komentirane v šahovski literaturi. Kljub temu, da morda poznamo končni rezultat 12,5 : 8,5 za Fischerja, nas igra ujame v napetost, ki jo sprožajo posamezne partije, pa tudi suspenzi, ker izzivalec ne zasede svojega mesta ob dogovorjenem času, in psihološka vojna, v kateri Bobby Fischer z zahtevami po drugačnih pogojih za igro preizkuša meje potrpežljivosti vseh soudeleženih.
Bobby in Boris je kot rečeno igra v različnih pomenih tega pojma. Dokumentarna, šahovska, gledališka, v prenesenem pomenu tudi psihološka ipd. Precej zanimivo in nevsakdanje je na odru gledati vrhunska dramska igralca z zavedanjem, da hkrati igrata dve igri, gledališko in šahovsko. Obenem se vzpostavlja vprašanje, v čem sta si ti dve igri podobni in v čem se bistveno razlikujeta.
Eva Kraševec

Premiera

7. januar 2012

Trajanje:

150 minut

Nagrade

 • Aljaž Jovanović

  priznanje Združenja dramskih umetnikov Slovenije za umetniške dosežke za leto 2012 /tudi/ za vlogo Bobbyja Fischerja v uprizoritvi Bobby in Boris Dušana Jovanovića, Mitje Čandra in Eve Mahkovic v režiji Dušana Jovanovića

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov