Boštjan Tadel

Ponudba in povpraševanje

Naslov izvirnika:Ponudba in povpraševanje

Krstna uprizoritev

Režiser

Janusz Kica

 • Dramaturginja
  Mojca Kranjc
 • Scenografinja
  Slavica Radović Nadarević
 • Kostumografinja
  Bjanka Adžić Ursulov
 • Lektorica
  Barbara Korun
 • Glasbeno vodstvo
  Martina Batič
 • Oblikovalec luči
  Milan Podlogar

Igrajo

Zbor izvaja odlomek iz skladbe Gregoria Allegrija Miserere mei, Deus in skladbo Roka Goloba Povej mi.

... v bistvu je življenje brezveze. Razen če imaš dovolj denarja, da si ga zapolniš z vedno novimi vragolijami, ki ti krajšajo čas. Do neke mere.
Denar je v bistvu brezveze. Razen če ga nimaš. Potem postane zoprn.
Zdravstvo je v bistvu super sistem. Dokler se v njem ne znajde posameznik, ki potrebuje pomoč. Zdravniki so super posamezniki. Ki večinoma delujejo v sistemu.
Cerkev je itak represivna institucija iz mračnega srednjega veka. Razen v usmiljenosti svojega utemeljitelja in njegovih nevidnih sledilcev.
Duhovno stremljenje je v resnici komično. In pomalem bukovo. Telo pa prej ali slej postane režeče se okostje. In/ali prah.
Analiza razkrinka ideologijo in nemoč človeških prizadevanj. In gre spat.
Moja sredi šestdesetih rojena generacija je najprej zamudila punk, potem prvobitno akumulacijo kapitala in se že kar sprijaznila z dekorativnim akademizmom, saj smo se čisto v redu vgnezdili v najboljšem vseh svetov.
Zdaj pa poka z vseh strani: nekateri bi na novo premislili idejo komunizma, drugim se zdi, da je demokracija najbolj reakcionarna družbena ureditev, saj lahko deluje le na najnižjem skupnem imenovalcu. Nekdanji diktatorji postajajo simboli cenjene drugačnosti, ki je bila predvsem manj komplicirana in vsaj v teoriji bolj egalitarna. Kriza gospodarstva in prava se čisto lahko nadaljuje v politično krizo, te pa se same od sebe razpletejo v najboljšega vseh svetov.
V Ponudbi in povpraševanju se skupaj znajdeta družini (nekdanje) po rangu tretje osebnosti CK ZKS in ministra za zdravje v bolj desni vladi samostojne Slovenije, progresivni pevski zbor s cerkvenimi koreninami, krščansko-socialistični sindikalist, mednarodno izjemno uspešna investitorka in duhovno ter telesno čudežno obdarjena receptorka zasebne klinike. V igri je mlada ljubezen, ministrski položaj, denar in skrivnostna, smrtno nevarna bolezen.
Preprosto rečeno, gre za temeljne reči. In za srečanje oseb, ki le redko pridejo skupaj, kar omogoča neobičajne žanrske posege in navkljub temeljnim rečem v glavnem lahkoten ton, kajti v bistvu je življenje brezveze ...

Pokrovitelj uprizoritve
Mercator

Premiera

27. marec 2010 veliki oder

Trajanje:

165 minut

Nagrade

 • Silva Čušin

  žlahtna komedijantka Dnevov komedije 2011 za vlogo Mare Rozman Korošec v Ponudbi in povpraševanju Boštjana Tadla

Festivali

 • Festival Dnevi komedije 2011 v Celju

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov