Andrej Rozman Roza, Davor Božič

Neron

Krstna uprizoritev
Pop rock opera

Režiser

Matjaž Zupančič

 • Dramaturginja
  Darja Dominkuš
 • Scenograf
  Alen Ožbolt
 • Kostumografinja
  Bjanka Adžić Ursulov
 • Koreografinja
  Tanja Zgonc
 • Lektorica
  Barbara Korun
 • Avtor glasbe in korepetitor
  Davor Božič
 • Oblikovalec luči
  Andrej Hajdinjak

Orkestracija in glasbena produkcija Davor Božič.

Izvajalci: Roman Ratej (bobni), Janez Hace (bass kitara), Andrej Pekarovič, Uroš Usenik (klasična&akustična kitara),Jure Koncilja (električna kitara), Davor Božič (klaviature), Rok Zgonc, Žiga Cerar, Jerneja Pačnik, Barbara Rajevič (violina), Vanja Ivankovič (flavta), Eva Tušar Suhadolc (oboa), Maja Burger(fr. rog), Miha Kadunc (pozavna), Miha Smrekar (trobenta). Zbor: Jernej Malik, Jure Bizjak, Matija Vodopivec, Tina Gačnik, Eva Knafec, Maja Brank.


Pisatelj in gledališčnik Andrej Rozman Roza sodi med najizvirnejše in najbolj vsestranske sodobne ustvarjalce pri nas. Piše za otroke in odrasle, prevaja, režira, nastopa, igra in ima celo svoj teater, v katerem se duhovito in občutljivo odziva na vse tisto, kar se dogaja v naši družbi in s posameznikom v njej. Tudi zgodovinske snovi mu niso tuje, na svoj značilni komično-ironični način je analiziral že marsikatero »slovensko travmo«, ki se vleče iz preteklosti. Tokrat je z besedilom za pop-rock opero segel v zakladnico svetovne zgodovine − stari Rim, v katerem se zrcalijo domala vsi poznejši politični modeli in problemi oblastnikov ter njihovih podanikov vse do današnjega časa.

Zgodba Nerona, enega najbolj razvpitih cesarjev in tudi precej zaslužnega za propad rimskega imperija, je zabavna in okrutna obenem, predvsem pa duhovito vpeta tudi v današnji čas, ki poleg politikov slavi samo še takšne in drugačne zvezdnike, pri katerih bolj kot talent in dosežki štejeta drznost in medijska razkričanost.

Roza je v Neronu na podlagi natančno preštudiranih in v besedilo vključenih zgodovinskih dejstev odkril idealen primer brezobzirnega avtokrata z višjimi, tokrat »umetniškimi« cilji. Njegovemu vladarju (podobno kot tudi dejanskemu Neronu) niti ni toliko do vladanja kot do popularnosti in priznanja širokih množic. Neomajno prepričan o svojih številnih talentih in v prizadevanju po neomejeni slavi brezobzirno zlorablja oblast in podira družbene meje, kot mu očita njegov učitelj Seneka. Predvsem pa v svoji umetniški vnemi izgublja občutek za realnost in gre dobesedno čez trupla, tudi tista svojih najbližjih. V tej »zgodovinski« operi se mešajo politika, umetnost, seks, oblast, megalomanija in neuravnovešenost, zabave in usmrtitve. Kot v vsaki strahovladi se okrog oblastnikov motovilijo prilizovalci in padajo številne žrtve. Neron želi vse uničiti, da bi vse postavil na novo, lepše in večje, predvsem svoj spomenik. Njegovo prizadevanje po tragediji kot najvišji obliki umetnosti pa se izteče v kruto, tragikomično, avtoironično, pri Rozi tudi zabavno zgoščeno, zgodovinsko lekcijo o propadu neke dinastije. Še eno, iz katere se zmeraj znova nič ne naučimo.

Glasbo za opero Neron je napisal Davor Božič, glasbenik mlajše generacije, pevec in avtor številnih skladb, musicalov, glasbe za televizijske oddaje, filme itd.

Premiera

14. marec 2009

Trajanje:

135 minut

Nagrade

 • Andrej Rozman Roza - nagrada Prešernovega sklada (tudi) za libreto za pop-rock opero Neron

Festivali

 • Festival Dnevi komedije 2010 v Celju

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov