Nemška hiša

Nemska hisa

Nemška hiša, ki so jo postavili na preostanku zemljišča, kupljenega za gledališče, je bila zasnovana kot poslovno-stanovanjski objekt in zgrajena v secesijskem slogu Dunajskih delavnic. Bogati jo čudovit vrt na južni strani, na severni vhodni parter. Ob nastanku je veljala za eno najmodernejših poslopij v Ljubljani z visoko kvaliteto bivanja in še danes občudujemo njeno bogato členjenost s pomoli, balkoni in loggiami, njeno fasado z geometrijskimi vzorci iz keramičnih ploščic, okrasne kipe, pentlje, girlande in številne druge arhitekturne detajle.

Prvi prebivalci Nemške hiše so bili številni ugledneži, politiki, generali, odvetniki, profesorji, trgovci, igralci in vodstveni delavci hranilnice. Pozneje so v njej našli zavetje tudi drugi umetniki, slikarji, kiparji, oblikovalci, arhitekti, fotografi idr.

Med posebnosti stavbe sodi tudi impozantno skladišče za shranjevanje gledaliških kulis, predvsem panoramskih platen, ki so bila nekoč prevladujoča likovna komponenta predstav. Vhod v skladišče je bil tik za odrom gledališke stavbe, levo in desno sta bili še gledališki delavnici. Prostor obsega dve nadstropji in je visok kar deset metrov, poseben čar mu dajejo številna okna in konstrukcija za navijanje platen. Kljub monumentalnosti ohranja prostor skrivnostno vzdušje gledališke delavnice, ki navdihuje raziskovanje in razvijanje umetniških idej in konceptov.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov