Mednarodne poti Drame

V preteklih nekaj sezonah je po geografski oddaljenosti najbolj izstopala udeležba SNG Drama Ljubljana na mednarodnih festivalih v Južni Koreji, Kolumbiji in Belorusiji – v Seulu in Bogoti je bila Drama kar dvakrat, v Minsku trikrat –, v Mehiki, na Kitajskem, Finskem, v Franciji, Španiji in na Poljskem. Prav tako pa na Češkem, v Romuniji, Bolgariji, Makedonji, na Hrvaškem, v Bosni in Hercegovini, Črni gori ter Srbiji in na gostovanjih v gledališčih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji. Več deset predstav, ki so jih na treh kontinentih nanizale žanrsko in performativno raznolike uprizoritve v samostojni ali koprodukcijski izvedbi Drame, si je na več deset svetovnih gledaliških odrih ogledalo več deset tisoč gledalcev.

V času slavnostne sezone ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva je Drama izvedla precej mednarodnih gostovanj, ki so se trajno vtisnila v spomin povezovanja slovenske in svetovne gledališke umetnosti. Koprodukcija Drame in Festivala Ljubljana Faust, poslednja uprizoritev režiserja Tomaža Pandurja, ki je z gostovanji v minulih letih dosegla svetovno slavo, je novembra 2017 slavnostno odprla gledališki oder Centra uprizoritvenih umetnosti Univerze v Guadalajari (El Conjunto de Artes Escénicas de la Universidad de Guadalajara) ter v Mehiki tudi praznovala 60. ponovitev in skupno več kot 30.000 gledalcev v komaj dveh letih od premiere. Lorencijeva uprizoritev Biblija, prvi poskus je uspešno sodelovala na mednarodnem gledališkem festivalu 51. Bitef v Beogradu. Svetovno znana in mednarodno nagrajena koprodukcija Drame, MGL in Cankarjevega doma Iliada v režiji Jerneja Lorencija je navdušila občinstvo 24. Mednarodnega gledališkega festivala v Sibiuu, oktobra pa je požela največje zanimanje in ovacije obiskovalcev Mednarodnega gledališkega foruma Teart v Minsku; pot v belorusko prestolnico je velikodušno podprlo mednarodno uspešno slovensko podjetje Riko, ki si že desetletja prizadeva za poslovno in kulturno povezovanje Slovenije in Belorusije in je sponzorsko podprlo tudi udeležbo ljubljanske Drame na festivalu Teart z Lorencijevo Ponorelo lokomotivo (2014) in z Macbethom v režiji Igorja Pisona (2016). Uprizoritev Iliada je aprila sodelovala tudi na mednarodnem festivalu Mitem 2018 v organizaciji Madžarskega narodnega gledališča v Budimpešti. Tolstojeva Ana Karenina v priredbi in režiji Dušana Jovanovića je gostovala v Narodnem gledališču Brno na Češkem. Jovanovićeva Zid, jezero v režiji Miloša Lolića sta gostovala na velikem odru Narodnega gledališča v Beogradu. Kralj Ubu v režiji Jerneja Lorencija je sodeloval na mednarodnem gledališkem festivalu Slovaškega narodnega gledališča Drama Eurokontext.sk 2017, decembra pa bi moral gostovati v narodnem gledališču italijanske prestolnice Teatro di Roma - Teatro India ob podelitvi evropske gledališke nagrade Jerneju Lorenciju, vendar je bilo gostovanje zaradi smrti člana igralskega ansambla Drame Jerneja Šugmana odpovedano. Skupaj s prezgodnjim slovesom velikana slovenskega gledališča in filma Jerneja Šugmana so ob Kralju Ubuju v sezoni 2017/18 ugasnile tudi druge znamenite Šugmanove predstave na repertoarju Drame, ki so več sezon razsvetljevale in povezovale gledališke gostovalne poti doma in onkraj slovenskih mej: Ko sem bil mrtev, Jugoslavija, moja dežela, Demokracija!, »Art« … Na repertoarju sta v njegov spomin ostali uprizoritvi Iliada in Biblija, prvi poskus.

V letih 2018 in 2019 načrtuje Drama poti po Evropi in zunaj njenih mej z različnimi uprizoritvami. Jovanovićeva Zid, jezero v režiji Miloša Lolića sta med osrednjimi programskimi gosti novosadskega festivala Sterijino pozorje. Otvoritveno uprizoritev Drama Festivala 2018 in sezone 2018/19 v Mali drami Deklica s strunami v režiji Marjana Nečaka je selektor Aleksandar Popovski uvrstil v progam 58. Festivala Ohridsko poletje. Aktivno pa potekajo pogovori za sodelovanje na Festivalu mediteranskega gledališča Purgatorije, festivalu Splitsko poletje, Mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu ter dunajskem festivalu Musik Theater Tage. Iliada bo 20. avgusta 2018 na osrednjem, antičnem amfiteatrskem odru slavnostno zaokrožila 58. Festival Ohridsko poletje, nato pa se predstavila še na Festivalu mediteranskega gledališča Purgatorije. Na povabilo uglednega festivala ruske federalne državne kulturne ustanove Rosconcert, bodo Cankarjevi Hlapci v režiji Janeza Pipana – po mnenju kritikov in gledalcev ena najboljših slovenskih uprizoritev zadnjih let – 15. novembra 2018 gostovali na osrednjem odru znamenitega Aleksandrinega gledališča v Sankt Peterburgu, znanega tudi pod imenom Rusko državno akademsko dramsko gledališče A. S. Puškina. Faust, koprodukcija Drame in Festivala Ljubljana, se v prihajajoči sezoni vrača na gledališke in festivalske odre Latinske Amerike in Azije. Mexico City, Santiago de Chile, Šanghaj in Hajnan na Kitajskem so le nekatere med bolj oddaljenimi svetovnimi gledališkimi destinacijami, ki bi v prihodnosti želele gostiti Fausta. Pa tudi nam bližja mesta, kot so Rim, Budimpešta, Kielce in Carigrad. V prihajajočih sezonah pa si Drama kot ena od ustanoviteljic Združenja narodnih gledališč širšega balkanskega prostora obeta veliko gostovalnih izmenjav z narodnimi gledališči iz Bolgarije, Romunije, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Albanije, s Kosova, iz Turčije in Grčije.

Gostovalna dinamika Drame dokazuje, da so številne uprizoritve deležne izjemnega zanimanja festivalskih in gledaliških selektorjev. Vendar, če ob zaželenosti in vabilih ne bi bili deležni velikega razumevanja in finančne podpore prijateljev gledališča iz sveta gospodarstva, naklonjenosti festivalov, njihovih producentov in podpornikov, samo s proračunskimi sredstvi, ki jih imamo na voljo v Sloveniji, ne bi mogli potovati v Kolumbijo, Južno Korejo, na Kitajsko, Finsko, v Belorusijo … Mnoge zgodbe, ki so v zadnjih nekaj sezonah močno (medijsko) odmevale v slovenskem in mednarodnem prostoru, se najverjetneje ne bi zgodile. Zato se ob tej priložnosti zahvaljujemo vsem, ki so nas podprli in nas še vedno podpirajo pri uresničevanju mednarodnih poti uprizoritev Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov