Mednarodne poti Drame

V preteklih nekaj sezonah so po geografski oddaljenosti najbolj izstopala gostovanja SNG Drama Ljubljana na mednarodnih festivalih v Južni Koreji, Kolumbiji, Mehiki, na Kitajskem, Finskem, v Franciji, Španiji, Rusiji, Belorusiji, na Poljskem, Češkem, v Romuniji, Bolgariji in Črni gori. Drama pa je izvedla tudi števila gostovanja v gledališčih v Avstriji, Nemčiji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini in v Makedoniji. Več deset predstav, ki so jih na treh celinah nanizale žanrsko in performativno raznolike uprizoritve v samostojni ali koprodukcijski izvedbi Drame, si je na več deset svetovnih gledaliških odrih ogledalo več deset tisoč gledalcev. Številna od omenjenih gostovanj so se trajno vtisnila v družbeni spomin kot prelomni mostovi povezovanja slovenske in svetovne gledališke umetnosti.

Koprodukcija Drame in Festivala Ljubljana Faust, poslednja uprizoritev režiserja Tomaža Pandurja, ki je z gostovanji na treh celinah v minulih sezonah dosegla sloves ene mednarodno najuspešnejših in najpomembnejših slovenskih gledaliških mojstrovin, se v sezoni 2019/20 ponovno vrača v Mehiko. Uprizoritev je konec leta 2017 s šestdeseto ponovitvijo slavnostno odprla gledališki oder Centra uprizoritvenih umetnosti Univerze v Guadalajari (El Conjunto de Artes Escénicas de la Universidad de Guadalajara). V prihajajoči sezoni bo Faust ponovno gostoval na tem prizorišču, pred tem pa še v dveh drugih mehiških velemestih: v prestolnici Mexico City in v Monterreyu, tretjem največjem mestu Mehike. V sezoni 2018/19 je uprizoritev zastopala slovensko umetnost na Mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu, ki velja za najpomembnejšo kulturno prireditev v Rusiji. Razprodano predstavo v enem najbolj ikoničnih gledališč tako carske kot sodobne Rusije so si ogledali tudi visoki politični predstavniki Ruske federacije in Republike Slovenije, navdušeno občinstvo pa je Fausta nagradilo s stoječimi ovacijami in dolgim aplavzom. »Gledalci so dvorano znamenitega Aleksandrinskega gledališča, ki je bilo ustanovljeno leta 1756, napolnili do zadnjega kotička. Ljubljanska Drama je s Faustom v režiji Tomaža Pandurja gostovala v številnih evropskih mestih, na Kitajskem in v Južni Ameriki. Zahtevnemu sanktpeterburškemu občinstvu pa se je predstavila prvič. Pandurjeva zadnja predstava je le redkokoga med občinstvom pustila ravnodušnega,« je iz Sankt Peterburga poročala dopisnica Radiotelevizije Slovenija Vlasta Jeseničnik.

Mednarodno nagrajena koprodukcija Drame, MGL in Cankarjevega doma Iliada v režiji Jerneja Lorencija je v minulem letu navdušila obiskovalce mednarodnega festivala MITEM 2018, ki ga organizira osrednje madžarsko narodno gledališče Nemzeti Színház iz Budimpešte. V Makedoniji je z veličastno predstavo na odprtem antičnem amfiteatrskem odru Iliada slavnostno zaokrožila 58. festival Ohridsko poletje, kmalu zatem pa na Češkem slavnostno odprla 26. Mednarodni gledališki festival Plzen, ki velja za enega najbolj uglednih festivalov v Srednji Evropi. V prihajajoči sezoni pa se uprizoritev vrača na Poljsko, tokrat na mednarodni festival, ki ga v mestu Kielce gosti gledališče Teatr Stefan Żeromski.

Uprizoritev drame Dušana Jovanovića v režiji Miloša Lolića Zid, jezero je gostovala na velikem odru Narodnega pozorišta v Beogradu, na velikem odru Zagrebačkega kazališta mladih in slavnostno zaokrožila program 63. festivala Sterijevo pozorje v Novem Sadu.

Sodobna dramska opera avtorjev Marjana Nečaka in Maje Hrgović Deklica s strunami v režiji Marjana Nečaka je v sezoni 2018/19 gostovala na 45. Mednarodnem festivalu alternativnega in novega gledališča Infant v Novem Sadu, kjer je prejela nagrado za najizvirnejšo raziskavo enega od segmentov gledališkega jezika. Sledila so še gostovanja na 58. festivalu Ohridsko poletje v Makedoniji, na 29. festivalu hrvaške drame Marulićevi dnevi v Splitu, na 2. mednarodnem gledališkem festivalu Viminacium fest v srbskem mestu Požarevac, ki poteka na območju antičnega rimskega arheološkega parka Viminacium, in na 33. mednarodnem festivalu »Grad teatar« Budva v Črni gori. V novi sezoni pa Deklica s strunami potuje v Skopje na mednarodni gledališki festival MOT.

V prihajajočih sezonah si Drama kot ena od ustanoviteljic Združenja narodnih gledališč širšega balkanskega prostora obeta veliko gostovalnih izmenjav z narodnimi gledališči iz Bolgarije, Romunije, Srbije, Hrvaške, Makedonije, Črne gore, Albanije, Kosova, Turčije in Grčije. Tudi v okviru Drama Festivala, ki maja 2019 s popolnoma mednarodnim programom gostujočih uprizoritev obeležuje že šesto obletnico svojega delovanja in uvaja tudi novost, nagrado občinstva, ki bo poimenovana po Jerneju Šugmanu.

Sezono 2019/20 bo v gostovalnem smislu pomembno zaznamovala tudi koprodukcija SNG Drama Ljubljana in Kraljevskega pozorišta Zetski dom, Cetinje iz Črne gore. Uprizoritev z naslovom Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija povezuje igralce iz Slovenije, Črne gore, Italije in Albanije, kar ob premierah in ponovitvah v Ljubljani in na Cetinju predstavlja številne možnosti za nove in zanimive gostovalne poti.

Gostovalna dinamika Drame dokazuje, da veliko njenih uprizoritev vzbuja izjemno zanimanje festivalskih in gledaliških selektorjev. Toda če ob zaželenosti in vabilih ne bi bili deležni tudi velikega razumevanja in finančne podpore prijateljev gledališča iz sveta gospodarstva, naklonjenosti festivalov, njihovih producentov in podpornikov, samo s proračunskimi sredstvi, ki jih imamo na voljo v Sloveniji, ne bi mogli potovati na primer v Kolumbijo, Južno Korejo, na Kitajsko, Finsko, v Rusijo ali Belorusijo … Mnoge medijsko odmevne poti v mednarodni prostor se najverjetneje ne bi zgodile. Zato se ob tej priložnosti še posebej zahvaljujemo Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije, podjetju Riko in njegovemu direktorju Janezu Škrabcu ter vsem pokroviteljem, ki so ali še bodo podprli uresničevanje mednarodnih poti uprizoritev Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov