Zvočne drame

Dramatika je posebna literarna zvrst, namenjena tako branju kot uprizarjanju. V nekaterih obdobjih so množično nastajale bralne drame, v drugih pa so besedila prihajala kar naravnost z odra in so bila zapisana pozneje. Mnogo dram odra ni nikoli videlo ali pa se je to zgodilo le enkrat, kar pripisujemo njihovim specifikam ali zapletenim zgodovinskim okoliščinam. Nekatere drame so bile uspešno uprizorjene, a so potem vseeno pozabljene obležale. Vsaka napisana igra ima svojo izvirno uprizoritveno zgodovino in mnogo slovenskih dram bi bilo vredno predstaviti širšemu občinstvu. Zato v sezoni 2020/21 predstavljamo nov projekt, s katerim si želimo pripeljati slovensko dramatiko v vsej njeni živosti kar na vaš dom – in predvsem do ranljivih skupin. Gre za projekt snemanja zvočnih knjig, s katerim bomo postopno vzpostavili zvočno knjižnico slovenske dramske klasike v interpretaciji odličnih igralcev SNG Drama Ljubljana, ki bo na voljo za poslušanje, kadarkoli si jo boste zaželeli, predvsem pa bi radi z njo razveselili najbolj ranljive skupine naše družbe, za katere upamo, da jim bomo lahko z igralsko doživetimi interpretacijami dramatike vsaj malo polepšali dneve. Upamo, da jih bodo lahko prek »internetnih valov« objeli in ogreli glasovi igralcev SNG Drama Ljubljana in pomagali odvrniti pozornost od skrbi.

V sezoni 2020/21 začenjamo s poetičnimi dramami Daneta Zajca Otroka reke, Voranc in Medeja, ki so izjemno zanimive prav za bralno interpretacijo, obenem pa so pomemben del slovenske dramske klasike. V drugem sklopu bosta sledili še Zajčevi drami Kalevala in Potohodec.

Želja je, da bi projekt tudi nadaljevali in posneli kar največ slovenskih dramskih del, ki bi jih ljubitelji dramatike in zvočnih knjig lahko poslušali na svojih napravah. Želimo, da bi v naslednjih gledaliških sezonah sledili še drugi pomembni domači avtorji.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov