Novice

Zadnje ponovitve velike uspešnice Jez v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union

Zadnje štiri ponovitve Jeza Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna in z odlično igralsko zasedbo: Saša Pavček, Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor in Aleš Valič bodo v četrtek, 7., soboto, 9., sredo, 13., in petek, 15. novembra, ob 19.00 v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.

Zadnja ponovitev bo tudi slavnostna, saj bo predstava Jez odigrana že dvestotič!

Vabljeni, da si še zadnjič ogledate podeželski pub nekje bogu za hrbtom, kjer štirje domačini in pred kratkim priseljena novinka ob večerni pijači neobvezno klepetajo. Kot je v navadi ob takšnih priložnostih, se iz šaljivega dialoga začnejo luščiti zgodbice. Zgodbice o duhovih in najrazličnejših nadnaravnih pojavih, ki so jih skusili vaščani, so bolj smešne kot srhljive, dokler ...

Vstopnice za predstave v Kozlerjevi dvorani so na voljo pri blagajni Drame in prek spletne prodaje. Vhod v Kozlerjevo dvorano je čez teraso Pivnice Union na Celovški cesti 22. Tam vas bodo pričakale hostese in pospremile v dvorano.

V soboto, 2. 11., bo blagajna zaprta

Blagajna Drame bo od četrtka, 31. oktobra, do nedelje, 3. novembra, zaprta. Ponovno bo odprta v ponedeljek, 4. novembra, ob 14.00 (v tem času lahko kupite vstopnice v spletni prodaji). Hvala za razumevanje.

Ali: Strah ti pojé dušo najboljša uprizoritev pretekle sezone po izboru Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije

Uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo je prejemnica nagrade Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2018/19).

Iz utemeljitve: »Predstava Ali: Strah ti pojé dušo na prizorišču zapuščene industrijske hale na podlagi Fassbinderjevega filma izpelje prerez konkretnih družbenih, rasnih in razrednih protislovij, pri čemer podloženo aktualnost razvije s precizno občutljivostjo. Režija Sebastijana Horvata premišljeno in razplasteno uravnava specifično prostorsko situacijo, minimalistične, vendar vrhunske igralske geste, kadriranje pogledov in zamrznitve z nevsiljivim komentarjem, ki jih v uprizoritvi pomensko nadgradi s spremembo scenske razporeditve, z umestitvijo bližine mnoštva teles pa učinkovito vzpostavi točko kondenzirane napetosti.«

Nagrade za uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo na 54. Festivalu Borštnikovo srečanje

Strokovna žirija 54. Festivala Borštnikovo srečanje v Mariboru je podelila Borštnikovi nagradi za igro Nataši Barbari Gračner za vlogo Emmi in Iztoku Drabiku Jugu za vlogo Salema, Sebastijanu Horvatu pa posebno nagrado žirije za umetniško gesto.

Na Fassbinderplacu (Železniški muzej) si lahko predstavo Rainerja Wernerja Fassbinderja v režiji Sebastijana Horvata Ali: Strah ti pojé dušo ogledate 28. ali 30. oktobra. To bosta zadnji ponovitvi pred pomladjo 2020.

Platonov Simpozij v režiji Luke Marcena premierno v Mali drami

V Mali drami bo v petek, 18. oktobra, ob 20.00 premiera avtorskega projekta Simpozij v režiji Luke Marcena, ki je v okviru platforme Čakajoč Supermana nastal po znamenitem Platonovem Simpoziju, enem ključnih filozofskih diaologov in premislekov o ljubezni. V koprodukciji SNG Drama Ljubljana in AGRFT igrajo Petra Govc, Lucija Harum, Maja Končar, Ana Pavlin, Nina Valič, Nika Vidic in Barbara Žefran. Dramaturginja je Tery Žeželj, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, avtor glasbe Martin Vogrin, lektorica Kristina Anželj, koreografka Aja Zupanec in oblikovalec svetlobe Vlado Glavan. Avtorji priredbe in dodatnih besedil so ustvarjalci uprizoritve. Prva ponovitev bo na sporedu že v soboto, 19. oktobra, ob 20.00 v Mali drami.

Ustvarjalci avtorskega projekta Simpozij so tekom študijskega procesa preizpraševali pravila in značilnosti ljubezni ter tako kot Platon postopoma prihajali do spoznanja, da ljubezni ni mogoče definirati, saj o njej vemo premalo. Ljudje smo zazamovani s serijo romantičnih idealov, s frazami, ki slikovito opisujejo ljubezenske občutke, z zgodbami, pravljicami in pesmimi, ki definirajo naša pričakovanja in razumevanje tega čustva, z določenimi narativi, s katerimi sami zapišemo osebne zgodbe v lasten spomin ... Zato so se avtorji uprizoritve odločili, da bodo izhajali predvsem iz zbirke najrazličnejših neskončnih zgodb, ki jih piše ljubezen, saj jih posamezniki potrebujemo za lažje razumevanje sebe in drugih.

Premiera mednarodne koprodukcije Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija na velikem odru

V soboto, 12. oktobra, ob 20.00 bo na velikem odru premiera mednarodne koprodukcije, avtorskega projekta Pogovori o ljubezni. Avtorji besedila so ustvarjalci uprizoritve. Projekt je nastal skozi raziskovanje teme ljubezni v različnih družbenih, jezikovnih in kulturnih kontekstih. Mednarodno igralsko zasedbo sestavljajo Janez Škof, Maruša Majer in Zvezdana Novaković (Slovenija); Jelena Laban, Karmen Bardak in Srđan Grahovac (Črna gora); Barbara Folchitto in Daniele Gaggianesi (Italija) ter Krist Lleshi in Matia Llupa (Albanija).

Režiser uprizoritve je Jernej Lorenci, dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Branko Rožman, koreograf Gregor Luštek, oblikovalci svetlobe so Jernej Lorenci, Branko Hojnik in Juš Zidar, lektorica je Tatjana Stanič, korepetitorica in svetovalka za petje Zvezdana Novaković, asistent režiserja in producent Juš Zidar ter asistentka kostumografinje Bernarda Popelar Lesjak. Predpremiera bo na sporedu 11. oktobra ob 19.00, prve ponovitve pa 14., 15., 16. in 18. oktobra ob 19.00 in 17. oktobra ob 17.00 ter 4., 5., 6., 7., 8., in 9. novembra ob 19.00.

Koprodukcijska uprizoritev med SNG Drama Ljubljana in Kraljevim gledališčem Zetski dom je del mednarodnega projekta ADNICH in je nastajala v dveh delih – sprva v Sloveniji, pozneje v Črni gori. Premierno je uprizoritev že bila predstavljena 14. septembra na Cetinju. V načrtu sta tudi premieri v Italiji in Albaniji ter gostovanja v tujini.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov