Novice

Zaljubljena Maxi in Drama: Poezija ljubezni z Nino Valič in Rokom Viharjem ter Marušo Majer in Timonom Šturbejem (14. 2.)

Na valentinovo vas vabimo v pasažo Maxija, kjer bodo igralci SNG Drama Ljubljana Nina Valič in Rok Vihar ter Maruša Majer in Timon Šturbej od 13.00 do 15.00 interpretirali ljubezensko poezijo domačih in tujih avtorjev. Pridružite se nam v četrtek, 14. februarja, med 13.00 in 15.00 v pasaži Maxija. Naj vas v prijetno razpoloženje zapeljejo verzi, polni ljubezni in strasti!

Odpoved predstav Angel pozabe (12. in 13. 2.)

Predstavi Angel pozabe, predvideni za torek, 12. februarja, ob 19.30 in sredo, 13. februarja, ob 10.00, odpadeta zaradi bolezni v ansamblu. Nadomestni termin za torkovo predstavo bo v ponedeljek, 4. marca, ob 19.30, za sredino predstavo pa v ponedeljek, 4. marca, ob 11.00. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Odpoved predstav Ljudje (7., 9. in 15. 2.)

Predstave Ljudje, predvidene za četrtek, 7. februarja, soboto, 9. februarja, in petek, 15. februarja, odpadejo zaradi bolezni v ansamblu. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Bjanka Adžić Ursulov, dobitnica Prešernove nagrade 2019 za življenjsko delo, in Maruša Majer, dobitnica nagrade Prešernovega sklada 2019

Čestitamo kostumografki in scenografki Bjanki Adžić Ursulov, dobitnici Prešernove nagrade 2019 za življenjsko delo, najvišje nacionalne nagrade za umetnost. Ponosni smo, da je kot kostumografka sodelovala pri številnih uprizoritvah SNG Drama Ljubljana: Gotthold Ephraim Lessing, Emilia Galotti (režiser Igor Vuk Torbica, 2018/19), Anton Tomaž Linhart, Ta veseli dan ali Matiček se ženi (režiser Janusz Kica, 2017/18), Mile Korun, Sveti mož (režiser Matjaž Zupančič, 2017/18), Josif Brodski, Demokracija! (režiser Matjaž Zupančič, 2015/16), Franz Kafka, Grad (režiser Janusz Kica, 2014/15), Seneka, Medeja (režiserka Meta Hočevar, 2013/14), Ernst Lubitsch, Ko sem bil mrtev (režiser Diego de Brea, 2009/10) in drugih. Kot so zapisali v utemeljitvi nagrade, ima »Bjanka Adžić Ursulov neverjeten smisel za detajl in celoto, iz drobnih dodatkov razbiramo tako razsežnosti njenega duha kot tudi pretanjeni humor, celota pa je zmerom prefinjena, barvno usklajena in estetsko dovršena.« (Odlomek iz utemeljitve Alje Predan) 

Članica ansambla SNG Drama Ljubljana Maruša Majer pa je prejela nagrado Prešernovega sklada 2019 za vloge v zadnjih treh letih. »V Sloveniji verjetno ni človeka, ki v zadnjih dveh letih ne bi čutil posledic eksplozije ustvarjalnega potenciala igralke Maruše Majer. Zato naj komisijo samo spomnim na nekaj njenih nedavnih dosežkov, ki so odmevali in še vedno odmevajo tako doma kot po svetu. To so: dve najpomembnejši nacionalni nagradi, vesna za najboljšo glavno žensko vlogo v filmu Ivan in Borštnikova nagrada za vlogo v uprizoritvi Stenica, berlinale shooting star in zlata arena za vlogo v filmu Ivan, skupaj s kupom priznanj, hvalospevov in navdušenih kritik, ki prihajajo z vseh koncev sveta. Maruša Majer je bila kraljica neodvisne gledališke scene in je kot cunami pridrla v mainstream. Pri tem gre za naravnost fascinantno paleto raznovrstnih vlog, ki jih je poleg naštetih ustvarila v zadnjih dveh letih.« (Odlomek iz utemeljitve Janeza Burgerja)
Maruši Majer iskreno čestitamo.

Prešerna Maxi in Drama: Slovenska poezija z Markom Mandićem in Urošem Fürstom (7. 2.)

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom vas vabimo v pasažo Maxija, kjer bosta igralca Marko Mandić in Uroš Fürst od 10.00 do 12.00 interpretirala poezijo enega največjih slovenskih pesnikov Franceta Prešerna, prejemnika letošnje nagrade Prešernovega sklada Jureta Jakoba in drugih domačih avtorjev. Pridružite se nam v četrtek, 7. februarja, med 10.00 in 12.00 v pasaži Maxija. Prešerno bo!

Odpoved predstave V imenu matere (28. 1.)

Predstava V imenu matere, predvidena za danes, 28. januarja, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Vstopnice lahko pri blagajni zamenjate za katerega izmed februarskih terminov: 7. februar ob 17.00 in 25. februar ob 18.30. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Odpoved predstav Ivanov (23. in 24. 1.)

Predstavi Ivanov, predvideni za danes, 23. januarja, in jutri, 24. januarja, odpadeta zaradi bolezni v ansamblu. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Ali: Strah ti pojé dušo februarja premierno na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03'45"N 14°30'04"E

SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono Intima s predstavo Ali: Strah ti pojé dušo, krstno uprizoritvijo priredbe celovečernega igranega filma Rainerja Wernerja Fasbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974. Režiser predstave je Sebastijan Horvat, avtor priredbe in dramaturg Milan Marković Matthis, prevajalka iz nemščine Urška Brodar, prevajalec iz srbščine Jernej Potočan, scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek in lektor Arko. Asistent režiserja je Mitja Lovše, asistent dramaturga Jernej Potočan, asistentka scenografa Maruša Mali, asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko in asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak. V uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug ter Barbara Žefran, Boris Mihalj, Eva Jesenovec, Klemen Janežič, Maja Končar, Maja Sever, Nik Škrlec, Petra Govc, Saša Mihelčič in Vojko Zidar.

Fassbinder nas umesti v Nemčijo, sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Štiridesetletni Maročan El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, je le eden od mnogih, ki so poskusili najti srečo v zlatih letih ekonomskih migracij. Emmi Kurowski je šestdesetletna vdova, ki se preživlja kot čistilka. Med njo in Alijem v trenutku vznikne pristno čustvo topline in privlačnosti, vendar naleti njuna zveza na številne predsodke in nerazumevanje okolice: Emmijine sosede, sodelavke, njeni odrasli otroci in celo prodajalec v bližnji špeceriji postanejo hladni in naravnost sovražni, Alijevo poreklo in njegov socialni status »gastarbajterja« izzivata njihovo ozko zamejeno pojmovanje človečnosti, prav tako pa jih vznemirja njegova zveza z dvajset let starejšo Emmi. Avtor razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezenske zgodbe na družbenem robu in v svoji prepoznavni modernistični estetiki prepušča gledalca soočenju z družbenimi stereotipi, ki so še danes – zlasti ob novem valu migracij, ksenofobije in konservativizma – nevralgične točke družbe in posameznika.

Predstava bo uprizorjena na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03'45"N 14°30'04"E. Predpremiera bo v petek, 15. februarja, ob 19.30. Premieri bosta v soboto, 16., in nedeljo, 17. februarja ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 18., 20., 22., 27. in 28. februarja ob 18.00 in 20.30.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov