Novice

Nagrada Sklada Staneta Severja za Nino Ivanišin

Nina Ivanišin je prejela nagrado Sklada Staneta Severja za štiri vloge, ki jih je ustvarila v SNG Drama Ljubljana, in za eno v APT.

Kot Lojzka v Cankarjevih Hlapcih je z likom inteligentne in senzibilne »sopotnice« izoblikovala novo in do konca osmišljeno interpretacijo te klasične karakterne vloge.

V odrski postavitvi romana Ivana Tavčarja Visoška kronika je bila sprva del kolektivnega pripovedovalskega telesa, obenem pa vselej tudi avtorsko izrazita s svojo osebno, izrecno sodobno senzibilnostjo, s katero je v drugem delu uprizoritve izoblikovala tudi lik Agate Schwarzkobler.

V dramatizacija Hessejevega romana Demian v produkciji APT Novo mesto je skupaj s soigralcem spontano, brez podčrtavanja, z nekakšno naravnostjo odigrala zahtevne naloge menjavanja vlog, likov in spola.

Z avtentično sodobnim izrazom je izoblikovala tudi lik Nežke v s tradicijo neobremenjeni uprizoritvi Linhartove klasične komedije Ta veseli dan ali Matiček se ženi. Z neposredno izraznostjo, očiščeno vseh klišejev in zunanjih pomagal, je ustvarila lik mladenke, ki neobremenjeno sledi svojemu izboru. Sveža in svobodna je bila morda najbolj avtentična glasnica nove interpretacije Linhartove igre.

Povsem izjemna pa je zadnja v nizu vrhunskih vlog Nine Ivanišin, ustvarjenih v zadnjih letih – vloga Ž v sodobni drami Duncana Macmillana Pljuča. V uprizoritvi, ki jo zgradita izredna igralska koncentracija in natančno orkestriran dialog mladega para, se Nina Ivanišin odlikuje z do skrajnosti razvitim senzibilnim sprejemanjem in odzivanjem na partnerjevo igro, pri tem pa izoblikuje sugestiven izraz lastnega notranjega sveta. To je notranje bogata, do poslednje nianse natančno izpeljana, pretresljiva in silovito sugestivna kreacija vrhunske igralske umetnice.

Nina Ivanišin je igralka nenavadne senzibilnosti in izjemne izraznosti. V zadnjih dveh letih je ustvarila niz vlog, s katerimi je presegla svoje dosedanje kvalitete in izpričala silovit razcvet ustvarjalne moči zrele igralske umetnice.

Nagradi za najboljši plakat Danijeli Grgić in Aljoši Bagoli

Na 6. Bienalu gledališkega plakata v Varaždinu je žirija podelila nagrado za najboljši plakat Danijeli Grgić za uprizoritev Ivanov SNG Drama Ljubljana ter Aljoši Bagoli za uprizoritev Pohujšanje v dolini šentflorjanski, kjer Drama sodeluje kot koproducent skupaj z Mestnim gledališčem ljubljanskim in Cankarjevim domom. Bienala se sicer udeležuje več deset avtorjev s petdesetimi gledališkimi plakati iz Slovenije, Bosne, s Kosova, iz Srbije in s Hrvaške. Prvi bienale se je odvil leta 2009 in je od takrat priložnost za srečevanje in strokovno izmenjavo mnenj ter dela oblikovalcev na področju gledališča v nekdanji Jugoslaviji.

Najboljši plakati bodo do 10. decembra razstavljeni v Veliki koncertni dvorani Hrvatskog narodnog kazališta v Varaždinu. Izbor vseh najboljših plakatov dosedanjih bienalov bo prihodnje leto razstavljen tudi v galeriji Zlati Ajngel v Varaždinu. 

Odpoved predstave Alice v postelji (26. 11.)

Predstava Alice v postelji, predvidena za danes, 26. novembra, ob 20.00, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Nadomestni termin za abonma Mala drama 3 bo v petek, 13. decembra, ob 20.00. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Drama na poti: tri predstave na gostovanju

V naslednjih dneh bomo kar trikrat gostovali v tujini. V torek, 26. novembra, ob 19.30 se bomo v Narodnem pozorištu v Beogradu predstavili z nedavno premierno prikazano uprizoritvijo Saloma. V petek, 6. decembra, ob 20.00 bomo v Zagrebu v Zagrebačkem kazalištu mladih gostovali z uprizoritvijo Pogovori o ljubezni, v nedeljo, 8. decembra, ob 20.00 pa v istem gledališču z nagrajeno uspešnico letošnjega Borštnikovega srečanja Ali: Strah ti pojé dušo. S tremi gostovanji nadaljujemo svoje uspešno povezovanje in sodelovanje z najbolj prepoznavnimi gledališkimi hišami v državah nekdanje Jugoslavije.

S premiero presunljive Gospe z morja se Drama spreminja v svet skandinavskih fjordov

V soboto, 23. novembra, ob 20.00 bo na velikem odru premiera drame Gospa z morja enega največjih dramatikov sodobnega časa Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja. Predstava v duhu letošnje sezone Ljubezen v ospredje postavlja vprašanje hrepenenja po odnosu, ki posameznika zapolnjuje, in težkih odločitvah med individualno strastjo in kolektivno odgovornostjo. Uprizoritev poleg vrhunske igralske zasedbe odlikuje svojevrstna 3D zvočna postavitev, ki bo veliko dvorano  potopila v mistični svet norveških fjordov in intimnega viharja v duši. Predpremiera bo na sporedu 22. novembra, prve ponovitve pa 25., 26. in 27. novembra, ob 19.30 ter 11. in 23. decembra, ob 19.30.
 
V uprizoritvi blestijo Bojan Emeršič, Pia Zemljič, Tina Vrbnjak, Doroteja Nadrah, Rok Vihar, Luka Bokšan in Klemen Janežič. Režiser je Tin Grabnar, ki je poleg Brine Klampfer in Urše Majcen tudi avtor priredbe. Prevajalec je Darko Čuden, dramaturginja Brina Klampfer, skladateljica in oblikovalka zvoka Mateja Starič, scenografa sta Dorian Šilec Petek in Sara Slivnik, kostumografinja je Sara Smrajc Žnidarčič, oblikovalec luči je Kristjan Vidner, lektorica Klasja Kovačič, svetovalec za gib Klemen Janežič, asistentka dramaturgije Urša Majcen, izvajalca glasbe pa sta Matjaž Krivec in Marko Brdnik. 

Gospa z morja pripoveduje zgodbo Ellide, ki ima vse družbeno zaželene atribute: ljubečega moža, veliko premoženje, prijetno družinsko okolje in urejeni vsakdanjik. A globoko v sebi je razklana med predvidljivim življenjem ter nepotešljivo željo po pobegu iz vsakdanje rutine, ki jo uteleša neuresničena ljubezenska zgodba iz njene preteklosti. Ko v simbolno mirno mesto vstopi Tujec, njeno hrepenenje naraste. Za kaj se bo odločila in kakšno prihodnost si bo spisala?

Dobrodelni projekt Odstiramo nove svetove

S projektom Odstiramo nove svetove želimo otrokom in mladostnikom, ki zaradi socialne stiske ne morejo obiskovati gledališča, omogočiti nepozabne gledališke trenutke ter kakovostno in sproščeno preživljanje prostega časa z vrstniki. Veseli bomo, če projekt podprete tudi vi in mu namenite 0,5 % dohodnine. To lahko storite tako, da natisnete obrazec in ga izpolnjenega pošljete na naslov SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, 1000 Ljubljana ali poiščete obrazec pri vhodih v gledališče, pri blagajni ali pri službenem vhodu, ga izpolnite in oddate v temu namenjen nabiralnik. Skupaj zmoremo več!

Gledališki tolmač tudi v Drami

Predstava Županova Micka na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, poteka v okviru pobude Gledališki tolmač, ki želi slovenska gledališča približati gluhim ter jim omogočiti ogled stalnih predstav na odrih največjih slovenskih gledališč, ki so bile doslej na voljo le slišečemu občinstvu. Pobuda poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, omogoča pa jo NLB.

Alice v postelji premierno na odru Male drame

V petek, 8. novembra, ob 20.00 bo v Mali drami premierno predstavljena prva slovenska uprizoritev igre Alice v postelji znamenite ameriške filozofinje, literarne ikone šestdesetih let in vsestranske ustvarjalke Susan Sontag. Prvo in edino v celoti objavljeno dramo Sontagove, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, o njihovih bolečinah in samozavedanju, je režijsko in scenografsko prenesel v Malo dramo Dorian Šilec Petek. Igro v osmih prizorih je v slovenščino prevedla Darja Dominkuš, v uprizoritvi pa igrajo Maša Derganc, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Saša Tabaković, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej. Dramaturginja uprizoritve je Staša Prah, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Tina Bonča, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Prve ponovitve bodo na sporedu 9., 11., 15., 16., 18., 26., 27. in 30. novembra.

Avtorica Susan Sontag je Alice v postelji napisala v dveh tednih januarja 1990. Deset let prej pa naj bi v Rimu med vajami za pozno igro Luigija Pirandella Kot me ti hočeš v sanjah videla Alice od začetka do konca. »Mislim, da sem se vse svoje življenje pripravljala na Alice v postelji. Torej igro o ženski žalosti in jezi; in, navsezadnje, igro o domišljiji. O realnosti duševne ječe. O zmagoslavju domišljije. Toda zmage domišljije niso dovolj,« zapiše Sontagova v spremni besedi igre, prevedeni in objavljeni v gledališkem listu uprizoritve pod uredniškim naslovom Genialna sestra.

Igra, ki jo je Sontagova razdelila na osem prizorov in označila za fikcijo, temelji na resnični osebi, Alice James (igra jo Maša Derganc), edini hčerki in najmlajši od petih otrok izjemno ugledne ameriške družine v devetnajstem stoletju. Oče, dedič velikega poslovnega premoženja, je zaslovel kot pisec o verskih in moralnih temah. Čudaški človek močne volje, ki je pri trinajstih v nesreči izgubil nogo, je bil glavni učitelj svojih otrok in jih je že v zgodnji mladosti večkrat peljal v Evropo. Ko je imela Alice James trideset let, naj bi očeta soočila s svojo željo, da bi naredila samomor. Najprej jo je resno oštel, potem pa dal svoje privoljenje. Leta 1884 se je preselila v London, kjer se je ustalil njen brat Henry (Harry, igra ga Saša Tabaković), in tam priklenjena na posteljo preživela naslednjih sedem let in pol, vse do smrti zaradi raka na dojki.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov