Novice

Platonov Simpozij v režiji Luke Marcena premierno v Mali drami

V Mali drami bo v petek, 18. oktobra, ob 20.00 premiera avtorskega projekta Simpozij v režiji Luke Marcena, ki je v okviru platforme Čakajoč Supermana nastal po znamenitem Platonovem Simpoziju, enem ključnih filozofskih diaologov in premislekov o ljubezni. V koprodukciji SNG Drama Ljubljana in AGRFT igrajo Petra Govc, Lucija Harum, Maja Končar, Ana Pavlin, Nina Valič, Nika Vidic in Barbara Žefran. Dramaturginja je Tery Žeželj, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Ana Janc, avtor glasbe Martin Vogrin, lektorica Kristina Anželj, koreografka Aja Zupanec in oblikovalec svetlobe Vlado Glavan. Avtorji priredbe in dodatnih besedil so ustvarjalci uprizoritve. Prva ponovitev bo na sporedu že v soboto, 19. oktobra, ob 20.00 v Mali drami.

Ustvarjalci avtorskega projekta Simpozij so tekom študijskega procesa preizpraševali pravila in značilnosti ljubezni ter tako kot Platon postopoma prihajali do spoznanja, da ljubezni ni mogoče definirati, saj o njej vemo premalo. Ljudje smo zazamovani s serijo romantičnih idealov, s frazami, ki slikovito opisujejo ljubezenske občutke, z zgodbami, pravljicami in pesmimi, ki definirajo naša pričakovanja in razumevanje tega čustva, z določenimi narativi, s katerimi sami zapišemo osebne zgodbe v lasten spomin ... Zato so se avtorji uprizoritve odločili, da bodo izhajali predvsem iz zbirke najrazličnejših neskončnih zgodb, ki jih piše ljubezen, saj jih posamezniki potrebujemo za lažje razumevanje sebe in drugih.

Premiera mednarodne koprodukcije Pogovori o ljubezni v režiji Jerneja Lorencija na velikem odru

V soboto, 12. oktobra, ob 20.00 bo na velikem odru premiera mednarodne koprodukcije, avtorskega projekta Pogovori o ljubezni. Avtorji besedila so ustvarjalci uprizoritve. Projekt je nastal skozi raziskovanje teme ljubezni v različnih družbenih, jezikovnih in kulturnih kontekstih. Mednarodno igralsko zasedbo sestavljajo Janez Škof, Maruša Majer in Zvezdana Novaković (Slovenija); Jelena Laban, Karmen Bardak in Srđan Grahovac (Črna gora); Barbara Folchitto in Daniele Gaggianesi (Italija) ter Krist Lleshi in Matia Llupa (Albanija).

Režiser uprizoritve je Jernej Lorenci, dramaturg Matic Starina, scenograf Branko Hojnik, kostumografinja Belinda Radulović, avtor glasbe Branko Rožman, koreograf Gregor Luštek, oblikovalci svetlobe so Jernej Lorenci, Branko Hojnik in Juš Zidar, lektorica je Tatjana Stanič, korepetitorica in svetovalka za petje Zvezdana Novaković, asistent režiserja in producent Juš Zidar ter asistentka kostumografinje Bernarda Popelar Lesjak. Predpremiera bo na sporedu 11. oktobra ob 19.00, prve ponovitve pa 14., 15., 16. in 18. oktobra ob 19.00 in 17. oktobra ob 17.00 ter 4., 5., 6., 7., 8., in 9. novembra ob 19.00.

Koprodukcijska uprizoritev med SNG Drama Ljubljana in Kraljevim gledališčem Zetski dom je del mednarodnega projekta ADNICH in je nastajala v dveh delih – sprva v Sloveniji, pozneje v Črni gori. Premierno je uprizoritev že bila predstavljena 14. septembra na Cetinju. V načrtu sta tudi premieri v Italiji in Albaniji ter gostovanja v tujini.

V založništvu SNG Drama Ljubljana je izšel Almanah 1867–2017

Za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčna publikacija obravnava obdobje 150 let, v katerem je naše najstarejše in osrednje dramsko gledališče zabeležilo 2222 premier
 
Knjiga z markantno modro naslovnico in s povednim naslovom 1867–2017 je začela nastajati ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, katerega najbolj neposredni dedič je Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, četudi je Društvo s svojim programom in ambicijami nakazalo prelomne smernice za začetek profesionalizacije gledališča v širšem slovenskem prostoru. Atraktivno oblikovana knjiga, katere izid je omogočilo Ministrstvo za kulturo, je simbolno natisnjena na slovenski papir in obsega 828 strani. »Z vsebinskega vidika se je vse od leta 1957, ko je ljubljanska Drama ob 200. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta izdala Linhartovo izročilo, čedalje bolj kazala potreba po publikaciji, v kateri bodo zbrani bistveni podatki o okoliščinah, dogodkih in osebnostih, ki so odločilno vplivali na razvoj ljubljanske Drame, na njeno družbeno vlogo, podobo in kdajpakdaj celo preživetje,« je v uvodniku zapisala urednica te za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčne publikacije, dramaturginja Drame Mojca Kranjc.

Pregled desetih obdobij v zgodovini osrednjega in najstarejšega slovenskega dramskega gledališča spremljata dve nepogrešljivi dopolnili: kontekstualna kronologija zgodovinarja Mihe Poharja in uredničin izbor estetsko najbolj prebojnih fotografij. Potovanje skozi čas, na katero popelje gledalca zaporedje posnetkov iz osupljivega opusa 2222 uprizoritev, nanizanih v poldrugem stoletju gledališke ustvarjalnosti Drame, je »nazoren prikaz razvoja igralskega izraza in likovnih elementov uprizoritve«. Publikacijo je oblikovala Danijela Grgić.

Almanah 1867–2017 stane 50 evrov, knjigo pa je mogoče kupiti pri blagajni Drame.

 

Amelia E., krstna uprizoritev na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka, nadaljuje sezono 2019/20 v Mali drami

Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev Amelia E., ki je nastala na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka. V uprizoritvi igra Zvezdana Mlakar. Monodrama Preživela zrcali pomembna vprašanja sodobnega človeka. Navdihnila jo je življenjska zgodba fascinantne ameriške pustolovke Amelie Earhart, močne in presežne ženske, ki je kot prva pilotka preletela Atlantik. Končno uprizoritveno različico besedila, ki sta ga deloma dopisala tudi Zvezdana Mlakar in režiser Dorian Šilec Petek, je oblikovala ustvarjalska ekipa. Dramaturginja uprizoritve je Darja Dominkuš, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Tina Bonča, lektor Arko, dramaturška sodelavka in asistentka režiserja Urša Adamič in oblikovalka luči Mojca Sarjaš. Premiera bo v petek, 4. oktobra 2019, ob 20.00 na odru Male drame. Prvi ponovitvi v soboto, 5. oktobra, ob 20.00 bo sledil pogovor z ustvarjalci v okviru programske platforme Družabno Družbeno, ki ga bo vodila dramaturginja in dramatičarka Simona Hamer. Predstava bo ta mesec na sporedu še 26. oktobra.

Amelia Earhart je zelo odstopala od norm svojega časa. Delala je vse, kar je bilo takrat za ženske nenavadno ali celo nesprejemljivo. Bila je ženska, ki je okusila slavo, a tudi lakoto in prezir, ženska, ki si je upala leteti visoko, dejansko in v prenesenem pomenu besede. Bila je ženska, ki je navkljub prepričanju javnosti že pred stoletjem javno trdila, da so ženske prav tako pogumne kot moški. Bila je ženska, ki je kršila tabuje, razbijala patriarhalne ščite.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov