Novice

Izobčenke, krstna uprizoritev avtorskega projekta po delih Rudija Šeliga v režiji Mirjane Medojević, slavnostno začenjajo sezono Ljubezen v Mali drami

Prva premiera sezone 2019/20 na odru Male drame bo v petek, 27. septembra, ob 20.00. Izobčenke so avtorski projekt, ki je nastal po delih velikega slovenskega dramatika Rudija Šeliga. Avtorji priredbe so tudi ustvarjalci uprizoritve, ki priča o nas, pravzaprav o tistih delih v nas, ki jih lahko poimenujemo dušni prostori. Kar pa je prostor duše, je tudi prostor (gledališkega) rituala. V Izobčenkah igrajo Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Tamara Avguštin, Ina Puntar in Samo Kutin. Režiserka je Mirjana Medojević, dramaturga sta Eva Kraševec in Ilija Đurović, scenograf Branko Hojnik, lektorica Tatjana Stanič, avtorja glasbe Ina Puntar in Samo Kutin, oblikovalci luči Nina Ivanišin, Vlado Glavan in Branko Hojnik. Prvi ponovitvi bosta na sporedu 28. septembra in 7. oktobra ob 20.00.
 
V Izobčenkah se srečamo z liki, preko katerih lahko začutimo najpomembnejša čustva, želje in hrepenenja, ki skozi stoletja ostajajo nespremenjena. Skozi zgodbo se prepletajo intimne pripovedi o trpljenju in notranjih skušnjavah, ki jih igralke interpretirajo in pokažejo vsaka v svoji luči ter na zelo drugačen način.

»Šeligo je fasciniran nad magijo v gledališču. In ta predstava se dotika tistega aspekta magije, ki nagovarja najbolj ranljive plati človeka, tiste poškodovane in nedolžne snovi, ki je v zvezi z instinktivnim odzivom na svet. Če pomislimo, da v vsakem od nas, ne glede na to, ali je moški ali ženska, obstaja homo ludens, potem bi ta predstava hotela tega človeka priklicati na površje. Iz njega nekako izvabiti nedolžnost, ker se tam najbrž skriva duša. Ali Šeligo ves čas piše o svoji animi, ki je razkosana na to, čemur pravimo liki v njegovem ustvarjalnem opusu?« je zapisala v gledališkem listu uprizoritve režiserka Mirjana Medojević.

Ali: Strah ti pojé dušo na 53. mednarodnem beograjskem gledališkem festivalu Bitef

Edina slovenska predstavnica na letošnjem že 53. mednarodnem beograjskem gledališkem festivalu Bitef je ljubljanska Drama, ki sodeluje z dvema ponovitvama uprizoritve Ali: Strah ti pojé dušo, gledališko adaptacijo znamenitega Fassbinderjevega filma Vsi drugi se imenujejo Ali v priredbi dramaturga Milana Markovića Matthisa in v režiji Sebastijana Horvata. Po mnenju gledalcev in gledališke stroke ena najbolj zanimivih in prebojnih uprizoritev slovenske gledališke sezone 2018/19 se v osrednjem tekmovalnem programu Bitefa predstavlja 23. in 24. septembra ob 20.00 v Luki Beograd. Igralski ansambel sestavljajo Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Eva Jesenovec, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič, Barbara Žefran, Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Vojko Zidar in Gregor Podričnik.

Včerajšnja beograjska predpremiera "Alija" se je zaključila s huronskim aplavzom in več minut trajajočimi stoječimi ovacijami ter prisrčno ganjenostjo tako na strani občinstva kot igralskega ansambla. Nocojšnjo slavnostno premiero bodo poleg festivalskih žirij in medijskih predstavnikov številnih držav obiskali tudi nekateri selektorji uglednih tujih festivalov. Obe beograjski izvedbi uprizoritve Ali: Strah ti pojé dušo spremlja izjemno zanimanje domačih in tuji obiskovalcev. Predstavi sta že dalj časa razprodani, tako da so mnogi zainteresirani gledalci žal ostali brez vstopnic. Naslednji "Alijevi" gostovalni postaji bosta Maribor oz. Festival Borštnikovo srečanje z dvema ponovitvama v okviru osrednjega tekmovalnega programa in Zagreb, kjer bo predstava gostovala v Zagrebačkem kazalištu mladih. Na Fassbinderplacu (Železniški muzej) pa si predstavo lahko ogledate 9., 10., 11., 28. ali 30. oktobra. To bodo zadnje ponovitve pred pomladjo 2020.

Na veliki oder se po stoletju vrača drama Oscarja Wilda Saloma, tokrat v režiji Eduarda Milerja

V soboto, 21. septembra, ob 20.00 bo na velikem odru prva premiera letošnje sezone, naslovljene Ljubezen: uprizoritev simbolistične poetične igre znamenitega irskega pisatelja, dramatika, esejista in kritika Oscarja Wilda Saloma v priredbi dramaturginje Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja. Dramo, ki govori o zatonu civilizacij in cesarstev, o trenutku, ko je človeštvo na križišču med duhovnostjo in čutnostjo, je iz francoščine prevedel Primož Vitez. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Igor Samobor, Gregor Baković, Alojz Svete, Robert Korošec/Andraž Harauer, Gal Oblak, Valter Dragan, Matija Rozman, Boris Mihalj, Zvone Hribar, Gorazd Logar in v alternaciji Andraž Harauer in Matic Valič. Scenograf in avtor videa je Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš, glasbeni opremljevalec Eduard Miler, koreografka Maša Kagao Knez, oblikovalka maske Špela Ema Veble, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektor uprizoritve in urednik-lektor gledališkega lista Arko in asistentka kostumografa Lara Kulaš. Predpremiera bo na sporedu 20. septembra ob 19.30, prve ponovitve pa vsak večer od 23. do 28. septembra ob 19.30.
 
Saloma, ki jo je Wilde napisal v ustvarjalnem navdihu enega samega dneva, v francoščini, v Parizu, leta 1891, temelji na svetopisemskih vsebinah, vendar jih je avtor predrugačil in s tem pripeljal v zgodbo možnosti za drugačne interpretacije. V Angliji je bilo namreč v tistem času prepovedano prikazovanje bibličnih likov, zato so Salomo sprva uprizarjali le na zasebnih prireditvah. Tudi v ljubljanski Drami je bila ta Wildova drama doslej uprizorjena le dvakrat: prva slovenska uprizoritev v sezoni 1905/6 v režiji Adolfa Dobrovolnega (Drama je takrat delovala pod imenom Deželno gledališče v Ljubljani) in druga v Drami v sezoni 1919/20, ko je uprizoritev režiral Osip Šest (gledališče se je takrat uradno imenovalo Kraljevsko slovensko gledališče Ljubljana – Drama).

Podaljšan vpis abonmaja za vse gledališke navdušence (do 20. 9.)

Pri blagajni Drame vas pričakujemo vsak delavnik do petka, 20. septembra, od 14.00 do 18.00. Še vedno imate priložnost, da vpišete abonma ter tako pridete do cenejših predstav, stalnega sedeža in izbranega dneva v tednu. Pri tem boste deležni tudi 20-odstotnega popusta za izvenabonmajske predstave na velikem odru in v Mali drami.

Dodatne informacije o vpisu abonmaja lahko dobite na telefonski številki 01 426 43 05 ali po elektronski pošti abonma@drama.si. Veselimo se druženja z vami v sezoni Ljubezen 2019/20

Moteno obratovanje telefonskih linij Drame

Zaradi gradbenih del v okolici Drame smo trenutno nedosegljivi prek telefonskih linij. Za informacije glede vpisa abonmaja smo dosegljivi po elektronski pošti abonma@drama.si, za vse druge informacije pa na naslovu info@drama.si. Blagajna na Erjavčevi cesti 1 v Ljubljani je za vpis abonmaja odprta od ponedeljka do petka od 14.00 do 18.00.

Majice in vrečke sezone Ljubezen 2019/20 pri blagajni Drame

Z začetkom sezone 2019/20 bomo začeli tudi prodajati majice in vrečke, navdihnjene z osrednjo temo repertoarja, ljubeznijo, ki bo prepletla uprizoritve s številnimi drugimi prireditvami. Obdarite sebe ali svoje najbližje z majico in vrečko z Rumijevo mislijo, obiščite katero izmed novih uprizoritev in z nami doživite gledališko zbirko z naslovom Ljubezen.

Majice in vrečke bodo na voljo od ponedeljka, 2. septembra, pri blagajni Drame. Majica stane 6 €, vrečka 5 €, majico in vrečko skupaj pa lahko kupite za 10 €. Nosite #ljubezen!

Povabilo k vpisu abonmaja za sezono Ljubezen 2019/20

V ponedeljek, 2. septembra, se bo nadaljeval vpis abonmaja za gledališko sezono Ljubezen 2019/20. Pri blagajni Drame bo potekal od ponedeljka do petka od 14.00 do 18.00.

Vpis abonmaja bo potekal v naslednjih terminih:

Novi abonenti
(vključno z abonmaji Ciciban)

od 2. do 13. septembra

Abonma Najst in dijaški abonmaji
od 2. do 13. septembra s pomočjo mentorjev na šolah ali posamično pri blagajni

Študenti
od 1. do 4. oktobra dosedanji abonenti
od 7. do 16. oktobra novi abonenti

Zakaj postati abonent Drame?
Abonmaji za gledališko sezono 2019/20 vam omogočajo ogled predstav po znižanih cenah, stalni sedež in izbrani dan v tednu za obisk predstav, poleg tega dobite še 20 % popusta za izvenabonmajske predstave na velikem in levem odru in v Mali drami.

V Drami vas čakajo #Ljubezen #Novasezona #Repertoar201920!

Informacije:

Ema Peruš
Vodja vpisa abonmaja
01 426 43 05
abonma@drama.si

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov