Novice

Amelia E., krstna uprizoritev na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka, nadaljuje sezono 2019/20 v Mali drami

Na oder Male drame prihaja krstna uprizoritev Amelia E., ki je nastala na osnovi besedila Preživela Maje Gal Štromar v režiji Doriana Šilca Petka. V uprizoritvi igra Zvezdana Mlakar. Monodrama Preživela zrcali pomembna vprašanja sodobnega človeka. Navdihnila jo je življenjska zgodba fascinantne ameriške pustolovke Amelie Earhart, močne in presežne ženske, ki je kot prva pilotka preletela Atlantik. Končno uprizoritveno različico besedila, ki sta ga deloma dopisala tudi Zvezdana Mlakar in režiser Dorian Šilec Petek, je oblikovala ustvarjalska ekipa. Dramaturginja uprizoritve je Darja Dominkuš, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Tina Bonča, lektor Arko, dramaturška sodelavka in asistentka režiserja Urša Adamič in oblikovalka luči Mojca Sarjaš. Premiera bo v petek, 4. oktobra 2019, ob 20.00 na odru Male drame. Prvi ponovitvi v soboto, 5. oktobra, ob 20.00 bo sledil pogovor z ustvarjalci v okviru programske platforme Družabno Družbeno, ki ga bo vodila dramaturginja in dramatičarka Simona Hamer. Predstava bo ta mesec na sporedu še 26. oktobra.

Amelia Earhart je zelo odstopala od norm svojega časa. Delala je vse, kar je bilo takrat za ženske nenavadno ali celo nesprejemljivo. Bila je ženska, ki je okusila slavo, a tudi lakoto in prezir, ženska, ki si je upala leteti visoko, dejansko in v prenesenem pomenu besede. Bila je ženska, ki je navkljub prepričanju javnosti že pred stoletjem javno trdila, da so ženske prav tako pogumne kot moški. Bila je ženska, ki je kršila tabuje, razbijala patriarhalne ščite.

Predstavitev Almanaha 1867–2017 (3. 10. ob 9.30)

Knjiga s povednim naslovom 1867–2017 je začela nastajati ob 150. obletnici ustanovitve ljubljanskega Dramatičnega društva, katerega najbolj neposredni dedič je Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana, četudi je Društvo s svojim programom in ambicijami nakazalo prelomne smernice za začetek profesionalizacije gledališča v širšem slovenskem prostoru. »Z vsebinskega vidika se je vse od leta 1957, ko je ljubljanska Drama ob 200. obletnici rojstva Antona Tomaža Linharta izdala Linhartovo izročilo, čedalje bolj kazala potreba po publikaciji, v kateri bodo zbrani bistveni podatki o okoliščinah, dogodkih in osebnostih, ki so odločilno vplivali na razvoj ljubljanske Drame, na njeno družbeno vlogo, podobo in kdajpakdaj celo preživetje,« je v uvodniku zapisala urednica te za Dramo in zgodovino slovenskega gledališča referenčne publikacije, dramaturginja Drame Mojca Kranjc.

Atraktivno oblikovana knjiga, katere izid je omogočilo Ministrstvo za kulturo, obsega 828 strani. Pregled desetih obdobij v zgodovini osrednjega in najstarejšega slovenskega dramskega gledališča spremljata dve nepogrešljivi dopolnili: kontekstualna kronologija zgodovinarja Mihe Poharja in uredničin izbor estetsko najbolj prebojnih fotografij. Potovanje skozi čas, na katero popelje gledalca zaporedje posnetkov iz osupljivega opusa več kot 2200 uprizoritev, nanizanih v poldrugem stoletju gledališke ustvarjalnosti Drame, je »nazoren prikaz razvoja igralskega izraza in likovnih elementov uprizoritve«.

Almanah 1867–2017 lahko za 50 € kupite pri blagajni Drame.

Prijazno vas vabimo na predstavitev almanaha v četrtek, 3. oktobra, ob 9.30 v Drama Kavarni. Vstop prost.

Uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo velika zmagovalka 53. Bitefa

Na 53. Bitefu v Srbiji je uprizoritev Rainerja Wernerja Fassbinderja Ali: Strah ti pojé dušo v režiji Sebastijana Horvata prejela naslednje nagrade: grand prix za najboljšo predstavo, nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva za najbolje ocenjeno predstavo.

Predstavo sezone 2018/19, v kateri igrajo Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Barbara Žefran, Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Eva Jesenovec, Nik Škrlec/Gregor Podričnik, Saša Mihelčič, Tamara Avguštin in Vojko Zidar, si lahko na Fassbinderplacu (Železniški muzej) ogledate 9., 10., 11., 28. ali 30. oktobra. To bodo zadnje ponovitve pred pomladjo 2020.

Izobčenke, krstna uprizoritev avtorskega projekta po delih Rudija Šeliga v režiji Mirjane Medojević, slavnostno začenjajo sezono Ljubezen v Mali drami

Prva premiera sezone 2019/20 na odru Male drame bo v petek, 27. septembra, ob 20.00. Izobčenke so avtorski projekt, ki je nastal po delih velikega slovenskega dramatika Rudija Šeliga. Avtorji priredbe so tudi ustvarjalci uprizoritve, ki priča o nas, pravzaprav o tistih delih v nas, ki jih lahko poimenujemo dušni prostori. Kar pa je prostor duše, je tudi prostor (gledališkega) rituala. V Izobčenkah igrajo Tina Vrbnjak, Nina Ivanišin, Tamara Avguštin, Ina Puntar in Samo Kutin. Režiserka je Mirjana Medojević, dramaturga sta Eva Kraševec in Ilija Đurović, scenograf Branko Hojnik, lektorica Tatjana Stanič, avtorja glasbe Ina Puntar in Samo Kutin, oblikovalci luči Nina Ivanišin, Vlado Glavan in Branko Hojnik. Prvi ponovitvi bosta na sporedu 28. septembra in 7. oktobra ob 20.00.
 
V Izobčenkah se srečamo z liki, preko katerih lahko začutimo najpomembnejša čustva, želje in hrepenenja, ki skozi stoletja ostajajo nespremenjena. Skozi zgodbo se prepletajo intimne pripovedi o trpljenju in notranjih skušnjavah, ki jih igralke interpretirajo in pokažejo vsaka v svoji luči ter na zelo drugačen način.

»Šeligo je fasciniran nad magijo v gledališču. In ta predstava se dotika tistega aspekta magije, ki nagovarja najbolj ranljive plati človeka, tiste poškodovane in nedolžne snovi, ki je v zvezi z instinktivnim odzivom na svet. Če pomislimo, da v vsakem od nas, ne glede na to, ali je moški ali ženska, obstaja homo ludens, potem bi ta predstava hotela tega človeka priklicati na površje. Iz njega nekako izvabiti nedolžnost, ker se tam najbrž skriva duša. Ali Šeligo ves čas piše o svoji animi, ki je razkosana na to, čemur pravimo liki v njegovem ustvarjalnem opusu?« je zapisala v gledališkem listu uprizoritve režiserka Mirjana Medojević.

Ali: Strah ti pojé dušo na 53. mednarodnem beograjskem gledališkem festivalu Bitef

Edina slovenska predstavnica na letošnjem že 53. mednarodnem beograjskem gledališkem festivalu Bitef je ljubljanska Drama, ki sodeluje z dvema ponovitvama uprizoritve Ali: Strah ti pojé dušo, gledališko adaptacijo znamenitega Fassbinderjevega filma Vsi drugi se imenujejo Ali v priredbi dramaturga Milana Markovića Matthisa in v režiji Sebastijana Horvata. Po mnenju gledalcev in gledališke stroke ena najbolj zanimivih in prebojnih uprizoritev slovenske gledališke sezone 2018/19 se v osrednjem tekmovalnem programu Bitefa predstavlja 23. in 24. septembra ob 20.00 v Luki Beograd. Igralski ansambel sestavljajo Nataša Barbara Gračner, Iztok Drabik Jug, Eva Jesenovec, Tamara Avguštin, Saša Mihelčič, Barbara Žefran, Mitja Lovše, Borut Doljšak, Damjana Černe, Vojko Zidar in Gregor Podričnik.

Včerajšnja beograjska predpremiera "Alija" se je zaključila s huronskim aplavzom in več minut trajajočimi stoječimi ovacijami ter prisrčno ganjenostjo tako na strani občinstva kot igralskega ansambla. Nocojšnjo slavnostno premiero bodo poleg festivalskih žirij in medijskih predstavnikov številnih držav obiskali tudi nekateri selektorji uglednih tujih festivalov. Obe beograjski izvedbi uprizoritve Ali: Strah ti pojé dušo spremlja izjemno zanimanje domačih in tuji obiskovalcev. Predstavi sta že dalj časa razprodani, tako da so mnogi zainteresirani gledalci žal ostali brez vstopnic. Naslednji "Alijevi" gostovalni postaji bosta Maribor oz. Festival Borštnikovo srečanje z dvema ponovitvama v okviru osrednjega tekmovalnega programa in Zagreb, kjer bo predstava gostovala v Zagrebačkem kazalištu mladih. Na Fassbinderplacu (Železniški muzej) pa si predstavo lahko ogledate 9., 10., 11., 28. ali 30. oktobra. To bodo zadnje ponovitve pred pomladjo 2020.

Na veliki oder se po stoletju vrača drama Oscarja Wilda Saloma, tokrat v režiji Eduarda Milerja

V soboto, 21. septembra, ob 20.00 bo na velikem odru prva premiera letošnje sezone, naslovljene Ljubezen: uprizoritev simbolistične poetične igre znamenitega irskega pisatelja, dramatika, esejista in kritika Oscarja Wilda Saloma v priredbi dramaturginje Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja. Dramo, ki govori o zatonu civilizacij in cesarstev, o trenutku, ko je človeštvo na križišču med duhovnostjo in čutnostjo, je iz francoščine prevedel Primož Vitez. V uprizoritvi igrajo Polona Juh, Igor Samobor, Gregor Baković, Alojz Svete, Robert Korošec/Andraž Harauer, Gal Oblak, Valter Dragan, Matija Rozman, Boris Mihalj, Zvone Hribar, Gorazd Logar in v alternaciji Andraž Harauer in Matic Valič. Scenograf in avtor videa je Atej Tutta, kostumograf Leo Kulaš, glasbeni opremljevalec Eduard Miler, koreografka Maša Kagao Knez, oblikovalka maske Špela Ema Veble, oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak, lektor uprizoritve in urednik-lektor gledališkega lista Arko in asistentka kostumografa Lara Kulaš. Predpremiera bo na sporedu 20. septembra ob 19.30, prve ponovitve pa vsak večer od 23. do 28. septembra ob 19.30.
 
Saloma, ki jo je Wilde napisal v ustvarjalnem navdihu enega samega dneva, v francoščini, v Parizu, leta 1891, temelji na svetopisemskih vsebinah, vendar jih je avtor predrugačil in s tem pripeljal v zgodbo možnosti za drugačne interpretacije. V Angliji je bilo namreč v tistem času prepovedano prikazovanje bibličnih likov, zato so Salomo sprva uprizarjali le na zasebnih prireditvah. Tudi v ljubljanski Drami je bila ta Wildova drama doslej uprizorjena le dvakrat: prva slovenska uprizoritev v sezoni 1905/6 v režiji Adolfa Dobrovolnega (Drama je takrat delovala pod imenom Deželno gledališče v Ljubljani) in druga v Drami v sezoni 1919/20, ko je uprizoritev režiral Osip Šest (gledališče se je takrat uradno imenovalo Kraljevsko slovensko gledališče Ljubljana – Drama).

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov