Novice

Programske smernice sezone 2020/21: Deset uprizoritev na velikem odru in v Mali drami, med njimi tri krstne in pet prvih slovenskih izvedb, ki jih bo obeležil tudi 100. letnik Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana

Repertoar sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje, prinaša barvit mozaik skrbno izbranih dramskih del, ki bodo odrsko zaživela v prepletu raznolikih poetik in pristopov izbranih režiserk in režiserjev, avtoric in avtorjev ter vrhunskih igralk in igralcev ansambla Drame. Želimo si, da bomo lahko skupaj kljub spremenjenim družbenim razmeram ali ravno zaradi njih, ustvarili umetniško vznemirljivo prihajajočo sezono, ki se bo osredotočila na posameznika in družbo v času negotovosti, sprememb in pričakovanja novega horizonta. V prihajajoči sezoni bo 100. letnik praznovala osrednja publikacija Gledališki list SNG Drama Ljubljana, ki obeleži vsako repertoarno gledališko uprizoritev, občasno pa ponudi tudi monografske ter druge pregledne in priložnostne knjižne izdaje.
Dosedanji redni abonenti bodo lahko po telefonu vpisali abonma od 17. do 25. avgusta 2020. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra.
 
Otvoritvena premiera repertoarja 2020/21 na velikem odru bo prva slovenska uprizoritev drame Požigi kanadskega dramatika libanonskega rodu, ki živi v Franciji, Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac. Požigi govorijo o vojni, o generaciji, ki jo sproži, o generaciji, rojeni v času njenega divjanja, in o generaciji, ki se zaradi kriznih vojnih razmer drastično spreminja. Po besedah režiserke ta uprizoritev, pred pojavom epidemije načrtovana kot sklepna premiera sezone 2019/20, portretira človeka, ki želi vplivati na svet, ga osmisliti, mu dati identiteto, da bi se ob tem tudi sam našel kot posameznik.
V oktobru bo na velikem odru krstna uprizoritev odrske priredbe knjige Moj mož trenutno ene mednarodno najslavnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, ki je skupaj z dramaturginjo Ano Duša tudi avtorica priredbe. Napovedujeta intimno uprizoritev v izvedbi ansambla močnih žensk in izjemnih igralk, ki jo inspirira pisateljičin obračun s kulturo pasivnosti, nedejanja in sprejemanja skoraj neznosnih odnosov in pogojev za življenje.
Decembra bo na velikem odru uprizorjena znamenita enodejanka Konec igre irskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Samuela Becketta v režiji Diega de Bree. Absurdna zgodba o štirih zaznamovanih in onemogočenih antijunakih, ki životarijo v zaklonišču sredi opustošenega niča. 
Januarja 2021 na veliki oder prihaja ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata. Gre za drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo režiser Horvat in dramaturg Milan Marković Matthis zasnovala po tem delu. Vsaka uprizoritev se osredotoča na različne vidike drame, ki jo označujeta za ljubezensko pismo nekemu trenutku preloma, reza med obstoječim in radikalno novim. Prva premiera se je že zgodila v Zagrebu, ljubljanski pa bo sledila še beograjska uprizoritev.
Gledališko priredbo in krstno uprizoritev na velikem odru bo februarja doživel nagrajeni roman Gorana Vojnovića Figa v dramatizaciji Simone Hamer in režiji Luke Martina Škofa. Figa odpira številne pomembne teme: od razpada nekdanje skupne države, vojne, izbrisanih, tujstva v najširšem pomenu besede, v svojem bistvu pa se dotakne tudi večno univerzalne teme, ljubezni.
Aprila 2021 bo sezono na velikem odru sklenila prva slovenska uprizoritev izrazito večplastne igre Mati poljskega avantgardnega dramatika Stanisława Ignacyja Witkiewicza. Družinsko dramo o zapletenem odnosu med ostarelo materjo, ki je vdova in obubožana aristokratka, in njenim sinom Leonom, mladim, ambicioznim mislecem, ki spozna, da se je človeštvo znašlo v skrajno nezavidljivem položaju, bo režiral Juš A. Zidar.  
 
Začetek nove sezone v Mali drami bo zaznamovala krstna uprizoritev črne satirične komedije Nova Rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki jo je aprila 2020 preprečil pojav epidemije. Dva mlada slikarja, Adolf Hitler in Viktor Karlstein, se želita vpisati na Akademijo lepih umetnosti na Dunaju, ampak jima to ne uspe. Mnogo kasneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je med tem časom postal führer, Karlstein pa njegov znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta iz delov teles arijskega porekla konstruira novi monstruozni bitji, moškega in žensko. S satirično obravnavo nacizma je Zupančič želel »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«.
Oktobra 2020 bo v Mali drami premierno predstavljena prva slovenska uprizoritev igre Vse sijajne stvari britanskega dramatika Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner. Mono- in psihodrama s primesjo stand up komedije, ki na neinvaziven in subtilen način spregovori o depresiji in samomoru, bo poskušala vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom, v procesu študija in z vsako ponovitvijo oblikovati »seznam stvari«, za katere je vredno živeti. »To je eno tistih dramskih besedil, ki omogočajo preizpraševanje tabujev,« svojo prvo režijo v Drami napoveduje Nataša Barbara Gračner.
Januarja 2021 bo v Mali drami premiera prve slovenske uprizoritve igre Učinek britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič. Intimna zgodba o čustvih in medsebojnih odnosih, ki se bere kot napet in obenem sveže informativen raziskovalni triler, preizprašuje človeško vedenje in verjetje, testiranje nasprotujočih si stališč in stalno vzpostavljanje kritične drže.
Sezono 2020/21 v Mali drami bo aprila 2021 sklenila prva slovenska uprizoritev igre Škorpijon francoske avtorice Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. Skozi družinsko intimo in medsebojne odnose, ki jih razgali obisk v mestu živeče hčerke pri starših na podeželju, avtorica razpre danes zelo aktualne in pereče teme, kot so ksenofobija, ozkoglednost, nesprejemanje drugačnosti … Pri tem svojo dramsko pisavo zelo spretno preplete s humorjem.
 
V sodelovanju z igralskim ansamblom SNG Drama Ljubljana, gostujočimi režiserkami in režiserji ter avtoricami in avtorji je ob koncu sezone 2019/20 nastal enourni film, ki razgrinja program prihajajoče sezone 2020/21 ter obenem dokumentira in razgalja gledališko stavbo Drame v pričakovanju celostne prenove. V filmu se igralci javljajo z najrazličnejših neznanih, skritih lokacij, nanizanih po gledališkem zakulisju Drame, režiserke in režiserji, avtorice in avtorji pa spregovorijo tudi od doma in z drugih prizorišč izven Drame. Pandemija nas je doletela in presenetila v najbolj intenzivnem delu po vseh kazalnikih izjemno uspešne sezone 2019/20. Znašli smo se v nekakšnem vakuumu, negotovosti na skoraj vsakem koraku, hkrati pa moramo in si želimo ostati zazrti v prihodnost in si prizadevati za izvedbo sezone čim bolj po načrtih, ki smo jih za prihajajočo sezono zasnovali pred poletjem. Kakšne bodo razmere v jeseni in kasneje, trenutno žal ne more še nihče predvideti. »Po seriji negotovih in nepredvidljivih dogodkov, ki so dodobra pretresli prav vse naše ustaljene rituale, se bomo ustvarjalci programa Drame trudili, da bomo na svet gledali s čim več optimizma in iskali tiste dobre stvari, zaradi katerih se splača živeti,« se v filmskem uvodniku po gledališki prihodnosti Drame glasi vabilo njenega ravnatelja Igorja Samoborja. Film je javno objavljen na spodaj pripeti povezavi in na uradni spletni strani gledališča. 
 
Želimo vam lepo poletje in vas vabimo, da si ostanemo blizu tudi v novi sezoni.

Na letošnjem Bitefu se bosta za nagrade potegovali dve naši predstavi: 2020 in Pljuča

Na 53. gledališkem festivalu Bitef v Beogradu je lani vse tri nagrade osvojila naša predstava Ali: Strah ti pojé dušo. Kot je povedal umetniški direktor Bitefa Ivan Medenica na novinarski konferenci v torek, 16. junija, v Nemški hiši, se ne zgodi pogosto, da bi ena predstava osvojila vse nagrade, tako stroke kot občinstva. Predstava v režiji Sebastijana Horvata je lani prejela nagrado grand prix Mire Trailović, nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Na letošnjem 54. Bitefu pa bosta tekmovali dve naši predstavi: 2020, koprodukcija SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega  in Cankarjevega doma, pod katere režijo se podpisuje Ivica Buljan, in Pljuča režiserja Žige Divjaka.

Vabilo na slavnostno novinarsko konferenco ob razgrnitvi programa 54. festivala Bitef in podelitvi festivalskih nagrad (16. 6. ob 12.00)

Veseli nas, da vas lahko po dolgem času spet gostimo v Drami. V sodelovanju z beograjskim mednarodnim gledališkim festivalom Bitef vas prijazno vabimo na posebno novinarsko konferenco, ki jo prirejamo v torek, 16. junija, ob 12.00 v Nemški hiši. 

Gostujoča delegacija iz Srbije bo ob tej priložnosti slavnostno podelila Grand prix „Mira Trailović“ za najboljšo predstavo in nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo, s katerima je strokovna žirija 53. Bitefa nagradila uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo.

Umetniški direktor festivala dr. Ivan Medenica bo nato skupaj z gosti (njihova imena naj do torka še ostanejo skrivnost) ekskluzivno razgrnil program prihajajočega 54. Bitefa, ki bo v prvi polovici septembra potekal v Beogradu. »V okviru prihajajočega glavnega festivalskega programa si bodo gledalci lahko tradicionalno ogledali najkakovostnejše gledališke uprizoritve iz Srbije in iz širše regije ter tudi gostovanja vodilnih evropskih gledališč. Ena od držav, ki je tradicionalno prisotna na Bitefu, je tudi Slovenija. Samo v preteklih nekaj festivalskih izdajah so bile slovenske produkcije med najbolj opaženimi, tako po mnenju publike kot strokovne javnosti,« sporočajo z Bitefa.

[Drama od doma] Junija bomo po vašem izboru predvajali posnetke treh predstav in kot presenečenje še en koncert cikla Drama Akustika

Rezultati anketnega vprašalnika so nam razkrili vaše želje po ogledu posnetkov predstav programske platforme »Drama od doma«. Junija bomo po vašem izboru predvajali arhivske posnetke predstav: Platonov (2010), Zaljubljenca (2016) in Zid, jezero (2017).  Kot presenečenje pa bomo prihodnji mesec za vas predvajali še posnetek koncerta Maček Muri in Muca Maca (2019).  Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v juniju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

[Drama od doma] v mesecu juniju - izberite predstave, ki si jih želite ogledati

Drage prijateljice in dragi prijatelji gledališča, vabljeni, da do petka, 29. 5., glasujete, katero predstavo bi si želeli ogledati junija v okviru platforme "Drama od doma". Predvajali bomo arhivske posnetke treh izbranih uprizoritev, ki bodo prejele največ vaših glasov. Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v juniju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

Obvestilo abonentom in obiskovalcem Drame o delovanju gledališča

Omejitev gibanja in druženja v imenu zajezitve širjenja virusa je prekinila zelo uspešno gledališko sezono. Študija dveh predstav smo morali prekiniti in njuni premieri uvrstiti v naslednjo sezono, odpovedati smo morali 7. Drama Festival in nekatera pomembna gostovanja v tujini. Najbolj žalosten pa je pogled na dvorano, ki bi morala biti prostor druženja. V želji, da bi ostali povezani, smo začeli z novimi vsebinami, ki nam jih ta čas dopušča: na medmrežju predvajamo posnetke nekaterih najuspešnejših predstav preteklih sezon, beremo poezijo in zgodbe, za ranljive skupine smo pripravili množico posnetega gradiva … Veseli nas, da je vaš odziv tako zelo velik. To nas tolaži, ker pomeni, da se nismo pozabili, da se pogrešamo in da si želimo ponovnega srečanja.

Ker je bila sezona tako brutalno in zgodaj prekinjena, mnogi abonenti niste mogli videti vseh predstav, ki so bile napovedane in vam obljubljene z nakupom abonmaja. V želji, da poravnamo vse obveznosti, smo pripravili nekaj rešitev. V naslednji sezoni bodo na sporedu vse predstave, ki jih nismo mogli odigrati in možno si jih bo, ob poprejšnji najavi seveda, ogledati kadarkoli. Vsi abonenti si boste v zameno za predstavi, ki sta zaradi varnostnih ukrepov premaknjeni v program naslednje sezone, lahko ogledali katerokoli predstavo, ki bo na sporedu v Drami v naslednjih treh sezonah. Na vaši abonentski kartici za sezono 2019/20 je zabeležen naš dolg.

Gledaliških predstav do poletja žal ne bo, pač pa smo pričeli z nujnimi vzdrževalnimi deli in poostrenim čiščenjem prostorov ter opreme. Igralske ekipe bodo v juniju nadaljevale z vajami. Predvsem pa se te dni ukvarjamo s pripravo sedežnih redov za gledalce in režima vstopanja občinstva v dvorane, ki bosta usklajena z varnostnimi navodili. Za dodatne informacije smo vam na voljo na blagajna@drama.si in 01 252 1511 vsak delavnik med 11.00 in 15.00.

Program sezone 2020/21 bo predstavljen konec maja, z vpisom abonmajev za naslednjo sezono bomo začeli jeseni, ko bomo zbrali vse podatke in zagotovili varno spremljanje predstav.

[Drama od doma] Tudi maja s tedensko novimi spletnimi premierami in igralskimi branji

Majski cikel platforme »Drama od doma« prinaša spletna predvajanja arhivskih posnetkov desetih različnih uprizoritev iz bogate zakladnice SNG Drama Ljubljana. Devet predstav bomo prvič javno predvajali, deseta pa je bila že prikazana v marčevsko-aprilskem programu Drame od doma, ki ga je spremljajo več kot 23.000 uporabnikov in skupno prispevalo kar 34.000 ogledov arhivskih posnetkov uprizoritev. Maja bomo nadaljevali tudi s tedenskim objavljanjem novih igralskih branj »z domačega kavča« in posebnih branj, ustvarjenih z dodatno mislijo na ranljive skupine. Na uradni YouTube strani Drame pa bomo predvidoma 29. maja predstavili repertoar prihajajoče sezone 2020/21.
 
Spored YouTube premier se nadaljuje v četrtek, 7. maja, ob 20.00, ko bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in v koprodukcijski izvedbi ljubljanske in mariborske Drame. To enkratno javno projekcijo prvenstveno posvečamo vsem maturantom in dijakom, ki obravnavajo to dramo v okviru pouka slovenskega jezika. V času predvajanja pa bo javno dostopna vsem.
 
V petek, 8. maja, in v soboto, 9. maja, ob 20.00 bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Jugoslavija, moje dežela. Krstno uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića je režiral Ivica Buljan. Sledile bodo še projekcije uprizoritev: Malomeščani Maksima Gorkega v režiji Mateje Koležnik; krstna uprizoritev priredbe Homerjevega epa Iliada v režiji Jerneja Lorencija in v koprodukcijski izvedbi Drame, MGL in Cankarjevega doma; krstna uprizoritev dramatizacije romana Grad Franza Kafke v režiji Janusza Kice; Beneški trgovec Williama Shakespeara v režiji Eduarda Milerja; Julij Cezar Williama Shakespeara v režiji Diega de Bree in gledališki koncert Prekleti kadilci po knjigi Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Vsi omenjeni posnetki bodo dostopni le v času trajanja spletne premiere oziroma ponovitve.
 
Najmlajšim generacijam ljubiteljev gledališča pa bomo med 11. in 15. majem ponudili neprekinjeno možnost ogleda dveh uprizoritev za otroke: ponovno bomo predvajali posnetek predstave Petek Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever; premierno pa bo na ogled Levstikov Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja in v koprodukcijski izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor.
 
Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v maju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

Odpoved vseh predstav in drugih prireditev do konca aprila

V skladu z ukrepi državnih organov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom vas obveščamo, da do konca aprila odpovedujemo vse predstave in druge prireditve. V tem času lahko spremljate ekskluzivne posnetke predstav preko našega YoutTube kanala (Drama od doma) ter prisluhnete branju poezije in proze našega igralskega ansambla preko Facebooka in Instagrama (Drama bere z domačega kavča). 

Spored predstav in drugih dogodkov za maj in junij bomo objavili po koncu izrednega stanja, takoj, ko bo mogoče.

Za dodatne informacije o možnostih menjave vstopnic ali vračila kupnine ter druga vprašanja nam lahko pišete na blagajna@drama.si in info@drama.si.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in upamo, da bomo lahko kmalu nadaljevali z druženji tudi v naših dvoranah. Z dobrimi željami in lepimi pozdravi, Kolektiv SNG Drama Ljubljana

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov