Novice

Prešerna Maxi in Drama: Slovenska poezija z Markom Mandićem in Urošem Fürstom (7. 2.)

Dan pred slovenskim kulturnim praznikom vas vabimo v pasažo Maxija, kjer bosta igralca Marko Mandić in Uroš Fürst od 10.00 do 12.00 interpretirala poezijo enega največjih slovenskih pesnikov Franceta Prešerna, prejemnika letošnje nagrade Prešernovega sklada Jureta Jakoba in drugih domačih avtorjev. Pridružite se nam v četrtek, 7. februarja, med 10.00 in 12.00 v pasaži Maxija. Prešerno bo!

Odpoved predstave V imenu matere (28. 1.)

Predstava V imenu matere, predvidena za danes, 28. januarja, odpade zaradi bolezni v ansamblu. Vstopnice lahko pri blagajni zamenjate za katerega izmed februarskih terminov: 7. februar ob 17.00 in 25. februar ob 18.30. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Odpoved predstav Ivanov (23. in 24. 1.)

Predstavi Ivanov, predvideni za danes, 23. januarja, in jutri, 24. januarja, odpadeta zaradi bolezni v ansamblu. Za več informacij pokličite blagajno 01 252 15 11. Hvala za razumevanje.

Ali: Strah ti pojé dušo februarja premierno na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03'45"N 14°30'04"E

SNG Drama Ljubljana nadaljuje sezono Intima s predstavo Ali: Strah ti pojé dušo, krstno uprizoritvijo priredbe celovečernega igranega filma Rainerja Wernerja Fasbinderja Vsi drugi se imenujejo Ali iz leta 1974. Režiser predstave je Sebastijan Horvat, avtor priredbe in dramaturg Milan Marković Matthis, prevajalka iz nemščine Urška Brodar, prevajalec iz srbščine Jernej Potočan, scenograf Igor Vasiljev, kostumografka Belinda Radulović, skladatelj Drago Ivanuša, oblikovalec svetlobe Aleksandar Čavlek in lektor Arko. Asistent režiserja je Mitja Lovše, asistent dramaturga Jernej Potočan, asistentka scenografa Maruša Mali, asistentka režiserja (študijsko) Maša Pelko in asistentka kostumografke Bernarda Popelar Lesjak. V uprizoritvi igrajo Nataša Barbara Gračner in Iztok Drabik Jug ter Barbara Žefran, Boris Mihalj, Eva Jesenovec, Klemen Janežič, Maja Končar, Maja Sever, Nik Škrlec, Petra Govc, Saša Mihelčič in Vojko Zidar.

Fassbinder nas umesti v Nemčijo, sedemdeseta leta prejšnjega stoletja. Štiridesetletni Maročan El Hedi Ben Salem M’Barek Mohammed Mustafa, ki ga – kot večino delavcev iz njegove države – kličejo Ali, je le eden od mnogih, ki so poskusili najti srečo v zlatih letih ekonomskih migracij. Emmi Kurowski je šestdesetletna vdova, ki se preživlja kot čistilka. Med njo in Alijem v trenutku vznikne pristno čustvo topline in privlačnosti, vendar naleti njuna zveza na številne predsodke in nerazumevanje okolice: Emmijine sosede, sodelavke, njeni odrasli otroci in celo prodajalec v bližnji špeceriji postanejo hladni in naravnost sovražni, Alijevo poreklo in njegov socialni status »gastarbajterja« izzivata njihovo ozko zamejeno pojmovanje človečnosti, prav tako pa jih vznemirja njegova zveza z dvajset let starejšo Emmi. Avtor razkriva večplastnost in pretresljivost ljubezenske zgodbe na družbenem robu in v svoji prepoznavni modernistični estetiki prepušča gledalca soočenju z družbenimi stereotipi, ki so še danes – zlasti ob novem valu migracij, ksenofobije in konservativizma – nevralgične točke družbe in posameznika.

Predstava bo uprizorjena na Fassbinderplacu: Železniški muzej, Parmova 35, Ljubljana Bežigrad, 46°03'45"N 14°30'04"E. Predpremiera bo v petek, 15. februarja, ob 19.30. Premieri bosta v soboto, 16., in nedeljo, 17. februarja ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 18., 20., 22., 27. in 28. februarja ob 18.00 in 20.30.

Novo leto začenjamo s premiero Čehovovega Ivanova na velikem odru

Premiera uprizoritve, ki je nastala po novem prevodu Tatjane Stanič, bo v soboto, 12. januarja, ob 20.00 na velikem odru. Drama Ivanov (1887) sodi v zgodnje ustvarjalno obdobje Antona Pavloviča Čehova, glavni lik pa med magistralne like svetovne dramatike, med tiste »omahljivce«, ki zaradi neprizanesljivih etičnih načel nastavljajo ogledalo tako sebi kot celotni družbi. V naslovni vlogi igra Uroš Fürst, ob njem pa vrhunska igralska zasedba, ki ga sestavljajo Polona Juh, Gregor Baković, Igor Samobor, Iva Babić, Mia Skrbinac, novi član igralskega ansambla Drame Timon Šturbej, Maruša Majer, Rok Vihar, Jurij Zrnec, Saša Pavček, Valter Dragan, Matija Rozman, Zvone Hribar in Vanja Plut. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenografinja Meta Hočevar, kostumografinja Barbara Podlogar, skladatelj Marjan Nečak, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec luči Metod Novak. Pri uprizoritvi so sodelovali tudi asistent režiserja Juš A. Zidar, asistentka scenografinje Sara Slivnik, asistent kostumografinje Lovro Ivančić in študijsko še asistentka scenografinje Nastja Miheljak.

Ivanov je sam sebi najostrejši sodnik, neusmiljeno se analizira, koplje po svojih mislih in čustvih, da bi razumel, kaj se mu je zgodilo, kako se je sam prignal na rob duševnega zdravja. In vendar je tudi na robu še sposoben radikalno razrešiti svoj položaj. »Iz bleščečega junaka nastane bedno depresiven lik, ki ne more iz svojega kroga ujetosti v nedejavnost in vsakodnevno ohromljenost. To je stanje, ki ga na neki ravni poznamo vsi in ki se ga tudi bojimo. Ivanov je podoba (post)modernega človeka, kot ga živi vsakdo izmed nas.« (Matjaž Regovec, odlomek iz gledališkega lista)

Predpremiera: 11. januarja ob 19.30
Premiera: 12. januarja ob 20.00 na velikem odru
Prve ponovitve: 14., 15., 18., 19. in 23. januarja ob 19.30 ter 24. januarja ob 17.00

Čehovov Ivanov v režiji Aleksandra Popovskega nadaljuje sezono Drame na velikem odru; od 11. 1.

Potovanje po gledališki sezoni 2018/19, ki nosi naslov Intima, nadaljujemo na velikem odru z uprizoritvijo drame Ivanov enega največjih ruskih pisateljev in utemeljitelja sodobne dramatike Antona Pavloviča Čehova. Uprizoritev v režiji Aleksandra Popovskega je nastala po novem prevodu Tatjane Stanič. Ob tej priložnosti vas prijazno vabimo na  zajtrk z ustvarjalsko ekipo Ivanova, ki ga prirejamo v četrtek, 10. januarja, ob 9.30 v Drama Kavarni.

V uprizoritvi igrajo Uroš Fürst, Polona Juh, Gregor Baković, Igor Samobor, Iva Babić, Mia Skrbinac, Timon Šturbej, Jurij Zrnec, Maruša Majer, Saša Pavček, Rok Vihar, Matija Rozman, Valter Dragan, Zvone Hribar in Vanja Plut. Dramaturginja je Darja Dominkuš, scenografinja Meta Hočevar, kostumografinja Barbara Podlogar, skladatelj Marjan Nečak, oblikovalec luči Metod Novak, lektorica Tatjana Stanič, asistent režiserja Juš A. Zidar, asistentka scenografije Sara Slivnik, asistent kostumografinje Lovro Ivančić in asistentka scenografije (študijsko) Nastja Miheljak.

Premiera bo v soboto, 12. januarja, ob 20.00, predpremiera v petek, 11. januarja, ob 19.30, prve ponovitve pa bodo na sporedu 14., 15., 18., 19. in 23. januarja ob 19.30 ter 24. januarja ob 17.00.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov