Novice

Drama od doma - ostanimo doma in si ostanimo blizu

Nova programska platforma SNG Drama Ljubljana na družbenih omrežjih predstavlja literarna branja priznanih slovenskih dramskih igralcev s skupnim naslovom »Drama bere z domačega kavča«, na uradnem YouTube kanalu ljubljanske Drame pa se je začelo predvajanje posnetkov vrhunskih uprizoritev iz bogate gledališke zakladnice Drame.

Čas, ki nam preprečuje življenje, kot smo ga bili vajeni pred pandemičnim izbruhom novega koronavirusa, poskušamo ublažiti tudi kulturno-umetniške ustanove po svetu in doma. Ker je naše delovanje v vseh segmentih in z vso bitjo prvenstveno namenjeno občinstvu, želimo vsak po svojih zmožnostih in s svojim avtorskim podpisom pomagati, da kot posamezniki in družba v teh izrednih časih ne izgubimo kompasa, veselja in utehe, ki nam jih sicer daje stik z (gledališko) umetnostjo in kulturo.

Naša najnovejša programska platforma »Drama od doma« je luč sveta ugledala na dan 116. obletnice rojstva velikega slovenskega umetnika Srečka Kosovela, ko smo od doma posneli in na družbenih omrežjih Facebook in Instagram objavili prvo igralsko literarno branje iz cikla  »Drama bere z domačega kavča - čeprav od doma, ostajamo povezani«. Prejšnji teden so bili posnetki umetniških branj poezije pospremljeni z več kot 26.000 ogledi. V naslednjih dneh se bodo priključili še številni drugi umetniški prispevki, za katere upamo, da jim boste sledili z enakim zanimanjem. Povezali se bomo tudi z domovi za starejše, društvi upokojencev in drugimi organizacijami, s pomočjo katerih bodo naša branja našla pot tudi do najranljivejših skupin in jim nudila umetniško uteho.

V okviru platforme »Drama od doma« potekajo tudi predvajanja arhivskih posnetkov izbranih vrhunskih uprizoritev ljubljanske Drame. Tako se bo v naslednjih šestih tednih na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana ekskluzivno zvrstilo najmanj 13 različnih gledaliških predstav. Premiere bomo predvajali vsak petek in nedeljo ob 20.00, ponovitveno predvajanje vsakega arhivskega posnetka pa bo sledilo naslednji dan, torej v soboto ali v ponedeljek, ob isti uri, na istem mestu. Vse projekcije posnetkov si bo mogoče ogledati le v živo. Za takšen pristop smo se odločili, ker si, morda nekoliko romantično, želimo, da v razmerah, ki nam ne omogočajo srečevanja v naših dvoranah, vseeno ne izgubimo zavezanosti skupinskemu gledališkemu ritualu. Upamo, da bomo s samoizolacijo, ki se v tem trenutku kaže kot največji možen prispevek vsakega izmed nas za zaščito najbolj ranljivih skupin, čim hitreje in čim bolj uspešno premagali krizo. In da bi nas ta izkušnja trajno zaznamovala samo toliko, kot je nujno potrebno za oblikovanje še močnejše in bolj povezane skupnosti, znotraj in onkraj gledališke galaksije.

Prvo predvajanje v živo s skoraj 2.200 ogledi je bilo v nedeljo, 22. marca, ko smo delili posnetek nagrajene uprizoritve Misterij buffo Vladimirja Vladimirovića Majakovskega v režiji Aleksandra Popovskega (veliki oder, sezona 2012/13). Z naslednjo premiero nadaljujemo v petek, 27. marca, ob 20.00, ko bo ob svetovnem dnevu gledališča predvajana (z angleškimi podnapisi) burleska Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree (Mala drama, sezona 2009/10). Uprizoritev po nemem filmu Ernsta Lubitscha je zabeležila več kot 200 ponovitev doma in po svetu in osvojila zavidljivo bero nagrad, mnoge za bravurozno vlogo Tašče v kreaciji Jerneja Šugmana. V nedeljo, 29. marca, ob 20.00 pa bo v slovenske domove stopila odmevna in oboževana Visoška kronika po romanu Ivana Tavčarja v režiji Jerneja Lorencija (veliki oder, sezona 2017/18).

Prvi repertoarni sklop gledaliških predvajanj v okviru »Drame od doma« bodo sestavljali še naslednji arhivski posnetki iz bogatega opusa Drame: Romantične duše Ivana Cankarja v režiji Sebastijana Horvata (veliki oder, sezona 2006/7), uprizoritev drame V Damask Augusta Strindberga v režiji Aleksandra Popovskega (veliki oder, sezona 2010/11), Camusova Kaligula v režiji Vita Tauferja (veliki oder, sezona 2013/14), dramski diptih Rihard III.+II. v režiji Tomaža Pandurja po dramah Williama Shakespeara v priredbi Livije Pandur in Lade Kaštelan (veliki oder, sezona 2013/14), Sofoklesova Antigona v priredbi Žanine Mirčevske in v režiji Eduarda Milerja (veliki oder, sezona 2016/17), avtorski mokomuzikal Iniciative za razvoj mokumentarističnega gledališča Marie Curie – Hystérie (levi oder, sezona 2013/14) in še dva odmevna avtorska projekta režiserja Jerneja Lorencija in njegovih ustvarjalskih ekip: Kralj Ubu po motivih drame Alfreda Jarryja (veliki oder, sezona 2015/16) in Biblija, prvi poskus (veliki oder, sezona 2016/17). Pozabili pa nismo niti na najmlajše ljubitelje gledališča, za katere bomo predvajali uprizoritvi Gledališka bum-bonjera v režiji Luke Martina Škofa (s soavtorjem Blažem Rejcem, Mala drama, sezona 2014/15) in Peter Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever (s soavtorico Evo Kraševec, veliki oder, sezona 2017/18); premierno ob 20.00 in s ponovitvijo ob 18.00 naslednji dan. Natančen datumski razpored je objavljen v spletnem sporedu Drame. Prav tako pa bomo o vseh vsebinah ažurno poročali prek uradnih kanalov na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in YouTube. 

Naj nas tudi v teh časih povezuje in razveseljuje gledališče! Pa čeprav prek posnetkov, prvenstveno ustvarjenih za interno arhivsko rabo, ki seveda ne morejo v vsej večplastnosti in popolni kakovosti nadomestiti ogleda v živo. So pa lahko najboljši približek temu.
Spremljajte YouTube kanal SNG Drama Ljubljana in se naročite na obvestila o novih e-premierah in drugih objavah! Spremljajte nas tudi na omrežjih Facebook in Instagram!
Platformo "Drama od doma" podpira tudi podjetje Mercator, ki Youtube predvajanja predstav in druge naše programske vsebine vključuje v svojo platformo M Soseska in jim tako zagotavlja še širšo dostopnost po vsej državi.

Odpoved vseh predstav in prireditev od 12. do 29. 3.

Spoštovani,

skladno s priporočili Ministrstva za zdravje RS zaradi povečanega epidemiološkega tveganja smo v SNG Drama Ljubljana primorani odpovedati vse predstave in druge prireditve načrtovane med 12. in 29. marcem na vseh prizoriščih Drame in na gostovanjih. 

V tem času bosta zaprti tudi blagajna SNG Drama Ljubljana in Drama Kavarna.

Spored za april bomo objavili takoj, ko bo mogoče. O nadomestnih datumih odpovedanih abonmajskih ali drugih predstav ter prireditev bomo predvidoma obveščali po 30. marcu. Takrat bomo tudi sporočili, kdaj bo mogoče zamenjati vstopnice za v marcu odpovedane predstave oziroma dobiti vračilo kupnine. 


Za vse informacije smo obiskovalcem na voljo na naslovih blagajna@drama.si in info@drama.si.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in vas prijazno pozdravljamo.

V skladu s spremembo Odredbe ministra za zdravje med 10. in 21. 3. odpovedujemo predstave na velikem odru in ohranjamo predstave in druge dogodke v Mali drami, Drama Kavarni in na levem odru

V skladu s spremembo Odredbe o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa, ki mejo s 500 oseb znižuje na 100 oseb, med 10. in 21. marcem odpovedujemo vse predstave na velikem odru. Predstave in drugi dogodki v Mali drami, Drama Kavarni in na levem odru pa ostajajo na sporedu. Pri blagajni Drame boste lahko kupljene vstopnice za predstave na velikem odru zamenjali za predstave v Mali drami, Drama Kavarni ali na levem odru ali pa dobili vrnjen denar.

Za obiskovalce zagotavljamo ustrezne higienske razmere ter redno spremljamo informacije, nasvete in priporočila uradnih institucij.

V skladu z aktualnimi razmerami vas bomo o vseh drugih spremembah v marcu obvestili naknadno. Spored za april pa bomo objavili takoj, ko bo mogoče. Hvala za razumevanje!

V skladu z Odredbo ministra za zdravje naše gledališke predstave niso odpovedane

V skladu z Odredbo o prepovedi zbiranja na prireditvah v javnih prostorih ministra za zdravje, ki prepoveduje prireditve v javnih prostorih zaprtega tipa, kjer se zbira več kot 500 ljudi (7. 3.), v SNG Drama Ljubljana ne odpovedujemo marčevskih gledaliških predstav in drugih dogodkov (Družabno Družbeno, Ogledi zaodrja, …) in za obiskovalce še naprej zagotavljamo ustrezne higienske razmere. Redno spremljamo informacije, nasvete in priporočila za ukrepe, ki jih v povezavi s koronavirusom sporočajo uradne institucije.

Odpoved koncerta Manouche (8. 3.)

Koncert Manouche, predviden za nocoj, 8. marca, odpade. Pri blagajni Drame boste lahko kupljene vstopnice zamenjali za kateri drugi koncert Drama Akustike v sezoni 2019/20 ali pa dobili vrnjen denar. Hvala za razumevanje!

Odpovedovanje gledaliških predstav v trenutni epidemiološki situaciji ni potrebno

V SNG Drama Ljubljana redno spremljamo informacije, nasvete in priporočila za ukrepe, v povezavi s koronavirusom, ki jih dnevno javnosti sporočajo uradne institucije. Za obiskovalce zagotavljamo ustrezne higienske razmere (zagotovljena oskrba s pitno vodo, sanitarije, opremljene z mili in razkužili, prezračevanje zaprtih prostorov, odstranjevanje odpadkov).

Čeprav v Sloveniji trenutno nimamo potrjene okužbe s koronavirusom, se pojavljajo številna vprašanja glede odpovedi gledaliških predstav. Ministri EU za zdravje so v Rimu podali priporočila glede izvedbe množičnih javnih prireditev. Odpovedovanje gledaliških predstav v trenutni epidemiološki situaciji tako po navodlih pristojnih služb ni potrebno.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov