Novice

Drama na poti: tri predstave na gostovanju

V naslednjih dneh bomo kar trikrat gostovali v tujini. V torek, 26. novembra, ob 19.30 se bomo v Narodnem pozorištu v Beogradu predstavili z nedavno premierno prikazano uprizoritvijo Saloma. V petek, 6. decembra, ob 20.00 bomo v Zagrebu v Zagrebačkem kazalištu mladih gostovali z uprizoritvijo Pogovori o ljubezni, v nedeljo, 8. decembra, ob 20.00 pa v istem gledališču z nagrajeno uspešnico letošnjega Borštnikovega srečanja Ali: Strah ti pojé dušo. S tremi gostovanji nadaljujemo svoje uspešno povezovanje in sodelovanje z najbolj prepoznavnimi gledališkimi hišami v državah nekdanje Jugoslavije.

S premiero presunljive Gospe z morja se Drama spreminja v svet skandinavskih fjordov

V soboto, 23. novembra, ob 20.00 bo na velikem odru premiera drame Gospa z morja enega največjih dramatikov sodobnega časa Henrika Ibsena v režiji Tina Grabnarja. Predstava v duhu letošnje sezone Ljubezen v ospredje postavlja vprašanje hrepenenja po odnosu, ki posameznika zapolnjuje, in težkih odločitvah med individualno strastjo in kolektivno odgovornostjo. Uprizoritev poleg vrhunske igralske zasedbe odlikuje svojevrstna 3D zvočna postavitev, ki bo veliko dvorano  potopila v mistični svet norveških fjordov in intimnega viharja v duši. Predpremiera bo na sporedu 22. novembra, prve ponovitve pa 25., 26. in 27. novembra, ob 19.30 ter 11. in 23. decembra, ob 19.30.
 
V uprizoritvi blestijo Bojan Emeršič, Pia Zemljič, Tina Vrbnjak, Doroteja Nadrah, Rok Vihar, Luka Bokšan in Klemen Janežič. Režiser je Tin Grabnar, ki je poleg Brine Klampfer in Urše Majcen tudi avtor priredbe. Prevajalec je Darko Čuden, dramaturginja Brina Klampfer, skladateljica in oblikovalka zvoka Mateja Starič, scenografa sta Dorian Šilec Petek in Sara Slivnik, kostumografinja je Sara Smrajc Žnidarčič, oblikovalec luči je Kristjan Vidner, lektorica Klasja Kovačič, svetovalec za gib Klemen Janežič, asistentka dramaturgije Urša Majcen, izvajalca glasbe pa sta Matjaž Krivec in Marko Brdnik. 

Gospa z morja pripoveduje zgodbo Ellide, ki ima vse družbeno zaželene atribute: ljubečega moža, veliko premoženje, prijetno družinsko okolje in urejeni vsakdanjik. A globoko v sebi je razklana med predvidljivim življenjem ter nepotešljivo željo po pobegu iz vsakdanje rutine, ki jo uteleša neuresničena ljubezenska zgodba iz njene preteklosti. Ko v simbolno mirno mesto vstopi Tujec, njeno hrepenenje naraste. Za kaj se bo odločila in kakšno prihodnost si bo spisala?

Dobrodelni projekt Odstiramo nove svetove

S projektom Odstiramo nove svetove želimo otrokom in mladostnikom, ki zaradi socialne stiske ne morejo obiskovati gledališča, omogočiti nepozabne gledališke trenutke ter kakovostno in sproščeno preživljanje prostega časa z vrstniki. Veseli bomo, če projekt podprete tudi vi in mu namenite 0,5 % dohodnine. To lahko storite tako, da natisnete obrazec in ga izpolnjenega pošljete na naslov SNG Drama Ljubljana, Erjavčeva 1, 1000 Ljubljana ali poiščete obrazec pri vhodih v gledališče, pri blagajni ali pri službenem vhodu, ga izpolnite in oddate v temu namenjen nabiralnik. Skupaj zmoremo več!

Gledališki tolmač tudi v Drami

Predstava Županova Micka na Ta veseli dan kulture, 3. decembra, poteka v okviru pobude Gledališki tolmač, ki želi slovenska gledališča približati gluhim ter jim omogočiti ogled stalnih predstav na odrih največjih slovenskih gledališč, ki so bile doslej na voljo le slišečemu občinstvu. Pobuda poteka pod častnim pokroviteljstvom predsednika Republike Slovenije Boruta Pahorja, omogoča pa jo NLB.

Alice v postelji premierno na odru Male drame

V petek, 8. novembra, ob 20.00 bo v Mali drami premierno predstavljena prva slovenska uprizoritev igre Alice v postelji znamenite ameriške filozofinje, literarne ikone šestdesetih let in vsestranske ustvarjalke Susan Sontag. Prvo in edino v celoti objavljeno dramo Sontagove, v kateri avtorica poglobljeno razmišlja o ženskah, o njihovih bolečinah in samozavedanju, je režijsko in scenografsko prenesel v Malo dramo Dorian Šilec Petek. Igro v osmih prizorih je v slovenščino prevedla Darja Dominkuš, v uprizoritvi pa igrajo Maša Derganc, Sabina Kogovšek, Vojko Zidar, Saša Tabaković, Iva Babić, Eva Jesenovec, Veronika Drolc in Timon Šturbej. Dramaturginja uprizoritve je Staša Prah, scenograf Dorian Šilec Petek, kostumografinja Tina Bonča, avtor glasbe Mitja Vrhovnik Smrekar, lektorica Tatjana Stanič in oblikovalec svetlobe Andrej Hajdinjak. Prve ponovitve bodo na sporedu 9., 11., 15., 16., 18., 26., 27. in 30. novembra.

Avtorica Susan Sontag je Alice v postelji napisala v dveh tednih januarja 1990. Deset let prej pa naj bi v Rimu med vajami za pozno igro Luigija Pirandella Kot me ti hočeš v sanjah videla Alice od začetka do konca. »Mislim, da sem se vse svoje življenje pripravljala na Alice v postelji. Torej igro o ženski žalosti in jezi; in, navsezadnje, igro o domišljiji. O realnosti duševne ječe. O zmagoslavju domišljije. Toda zmage domišljije niso dovolj,« zapiše Sontagova v spremni besedi igre, prevedeni in objavljeni v gledališkem listu uprizoritve pod uredniškim naslovom Genialna sestra.

Igra, ki jo je Sontagova razdelila na osem prizorov in označila za fikcijo, temelji na resnični osebi, Alice James (igra jo Maša Derganc), edini hčerki in najmlajši od petih otrok izjemno ugledne ameriške družine v devetnajstem stoletju. Oče, dedič velikega poslovnega premoženja, je zaslovel kot pisec o verskih in moralnih temah. Čudaški človek močne volje, ki je pri trinajstih v nesreči izgubil nogo, je bil glavni učitelj svojih otrok in jih je že v zgodnji mladosti večkrat peljal v Evropo. Ko je imela Alice James trideset let, naj bi očeta soočila s svojo željo, da bi naredila samomor. Najprej jo je resno oštel, potem pa dal svoje privoljenje. Leta 1884 se je preselila v London, kjer se je ustalil njen brat Henry (Harry, igra ga Saša Tabaković), in tam priklenjena na posteljo preživela naslednjih sedem let in pol, vse do smrti zaradi raka na dojki.

Zadnje ponovitve velike uspešnice Jez v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union

Zadnje štiri ponovitve Jeza Conorja McPhersona v režiji Mileta Koruna in z odlično igralsko zasedbo: Saša Pavček, Ivo Ban, Branko Šturbej, Igor Samobor in Aleš Valič bodo v četrtek, 7., soboto, 9., sredo, 13., in petek, 15. novembra, ob 19.00 v Kozlerjevi dvorani Pivovarne Union.

Zadnja ponovitev bo tudi slavnostna, saj bo predstava Jez odigrana že dvestotič!

Vabljeni, da si še zadnjič ogledate podeželski pub nekje bogu za hrbtom, kjer štirje domačini in pred kratkim priseljena novinka ob večerni pijači neobvezno klepetajo. Kot je v navadi ob takšnih priložnostih, se iz šaljivega dialoga začnejo luščiti zgodbice. Zgodbice o duhovih in najrazličnejših nadnaravnih pojavih, ki so jih skusili vaščani, so bolj smešne kot srhljive, dokler ...

Vstopnice za predstave v Kozlerjevi dvorani so na voljo pri blagajni Drame in prek spletne prodaje. Vhod v Kozlerjevo dvorano je čez teraso Pivnice Union na Celovški cesti 22. Tam vas bodo pričakale hostese in pospremile v dvorano.

V soboto, 2. 11., bo blagajna zaprta

Blagajna Drame bo od četrtka, 31. oktobra, do nedelje, 3. novembra, zaprta. Ponovno bo odprta v ponedeljek, 4. novembra, ob 14.00 (v tem času lahko kupite vstopnice v spletni prodaji). Hvala za razumevanje.

Ali: Strah ti pojé dušo najboljša uprizoritev pretekle sezone po izboru Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije

Uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo je prejemnica nagrade Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2018/19).

Iz utemeljitve: »Predstava Ali: Strah ti pojé dušo na prizorišču zapuščene industrijske hale na podlagi Fassbinderjevega filma izpelje prerez konkretnih družbenih, rasnih in razrednih protislovij, pri čemer podloženo aktualnost razvije s precizno občutljivostjo. Režija Sebastijana Horvata premišljeno in razplasteno uravnava specifično prostorsko situacijo, minimalistične, vendar vrhunske igralske geste, kadriranje pogledov in zamrznitve z nevsiljivim komentarjem, ki jih v uprizoritvi pomensko nadgradi s spremembo scenske razporeditve, z umestitvijo bližine mnoštva teles pa učinkovito vzpostavi točko kondenzirane napetosti.«

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov