Novice

Napovedujemo krstno uprizoritev Moj mož v režiji Ivane Djilas in obisk avtorice Rumene Bužarovske v Drami

Uprizoritev Moj mož, ki je nastala po zbirkah kratkih zgodb Moj mož in Nikamor ne grem makedonske pisateljice Rumene Bužarovske, bo na velikem odru Drame zaživela skozi kreacije povsem ženskega igralskega ansambla pod režijskim vodstvom Ivane Djilas. V uprizoritvi igrajo Iva Babić, Silva Čušin, Maša Derganc, Petra Govc, Sabina Kogovšek, Saša Mihelčič, Maruša Majer, Saša Pavček in Barbara Žefran. Avtorici odrske priredbe sta Ivana Djilas in dramaturginja Ana Duša, ki je zgodbe, vključene v priredbo, prevedla na podlagi srbskih izdaj omenjenih knjig. Koreografinja in asistentka režije je Maša Kagao Knez, lektorica Klasja Kovačič, scenografinja Sara Slivnik, kostumografinja Jelena Proković, avtor glasbe Boštjan Gombač, oblikovalka svetlobe Mojca Sarjaš, študijska asistentka režiserke Nika Korenjak in asistentka kostumografinje Katarina Šavs.

Rumena Bužarovska (1981) je makedonska pisateljica, prevajalka in profesorica ameriške književnosti na Univerzi sv. Cirila in Metoda v Skopju. Izdala je štiri zbirke kratkih zgodb, izmed katerih je največji uspeh doživela Moj mož (2014), ki je izšla tudi v Sloveniji v prevodu Aleša Mustarja (Založba Modrijan, 2016). Je aktivna zagovornica enakopravnosti med spoloma, ki skozi svojo literaturo razkriva skrite mehanizme represije. Leta 2016 je bila na londonskem knjižnem sejmu uvrščena med deset najboljših sodobnih evropskih avtorjev. V zbirki kratkih zgodb Moj mož Rumena Bužarovska ne spregovori o moških ali soprogih, temveč s svojo značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem pa pisateljica svojih literarnih protagonistk ne reducira zgolj na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, kjer njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo.

Premiere na velikem odru bodo 8., 9. in 10. oktobra ob 20.00, prve ponovitve od 12. do 17. oktobra. Avtorica Rumena Bužarovska se bo udeležila novinarske konference, ki bo v sredo, 7. oktobra, ob 14.00 v Drami.

Predstavitev nove platforme Zvočne drame – Dane Zajc: Otroka reke

V sezoni 2020/21 predstavljamo nov projekt snemanja zvočnih knjig v interpretaciji odličnih igralcev SNG Drama Ljubljana, s katerim želimo predstaviti slovensko dramatiko v vsej njeni živosti, raznolikosti in predvsem vrhunskosti. V prvi sezoni Zvočnih dram, ki jo sponzorsko podpira NLB in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture, se posvečamo dramatiki Daneta Zajca. Poleg nedavnih obletnic njegovega rojstva in smrti je največji razlog za tovrstni začetek prav dramaturška in jezikovna specifika njegovih iger, ki kljub nesporni vrhunskosti niso bile pogosto uprizarjane, obenem pa njihovo bogastvo metaforike ter metafizične širine omogoča brezmejne možnosti interpretacije.

Vljudno vas vabimo na predstavitev platforme, ki jo pripravljamo v četrtek, 1. oktobra, ob 19.30 v Mali drami. Vabimo vas, da ostanete v naši družbi tudi ob 20.00, ko bomo s slavnostno bralno uprizoritvijo Zajčeve igre Otroka reke premierno predstavili prvo v nizu uvodne sezone zvočnih dram.

Otroka reke je Zajčeva prva drama, v njej pesnik najbolj izpovedno čisto ter strukturno skladno združi svoj metaforični svet z dramsko govorico. Poleg Strniševega Samoroga pomeni svojevrsten prelom v slovenski dramski pisavi, ki se je sicer že vsaj od Cankarjeve Lepe Vide večkrat srečevala s poezijo in prepletala z liričnostjo, vendar je to obdobje ponudilo popolnoma nov in samosvoj pristop k dramski poeziji. V zvočni drami Otroka reke, ki jo Drama na prvi oktobrski večer slavnostno predstavlja tudi z enkratno bralno uprizoritvijo, igrajo Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.

Nova rasa: krstna uprizoritev satirične drame avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča

Uvodno dejanje sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo na odru Male drame slavnostno zaznamovala krstna uprizoritev satirične drame Nova rasa, v kateri je avtor in režiser Matjaž Zupančič želel s satirično obravnavo nacizma »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«. V uprizoritvi igrajo Bojan Emeršič, Jurij Zrnec, Saša Tabaković, Barbara Cerar in Gregor Baković, za katere je Zupančič vloge tudi napisal. Dramaturginja krstne uprizoritve in urednica gledališkega lista je Darja Dominkuš, scenografinja Janja Korun, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, koreografinja Sinja Ožbolt, oblikovalec zvoka Vanja Novak, oblikovalec luči Andrej Hajdinjak, lektor Jože Faganel, študijsko pa sta pri uprizoritvi sodelovala še asistent režiserja Bor Ravbar in asistentka dramaturginje Zala Norčič. Nova rasa bo premierno predstavljena v petek, 25. septembra, in v soboto, 26. septembra, ob 20.00. Prve ponovitve bodo na sporedu 28., 29. in 30. septembra ter 1., 2. in 3. oktobra ob 20.00.

Najnovejša Zupančičeva igra in uprizoritev satirično obravnavata zgodbo o dveh mladih slikarjih, Adolfu Hitlerju in Viktorju Karlsteinu, ki bi se rada vpisala na dunajsko Akademijo za likovno umetnost, a jima ta podvig ne uspe. Veliko pozneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je medtem postal firer (Gregor Baković), Karlstein (Bojan Emeršič) pa znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta, oboroženih sil nacistične Nemčije, konstruira novi monstruozni bitji v moški in ženski podobi. Markus (Saša Tabaković) in Heidi (Barbara Cerar) bosta zmagovito orožje v času, ko nacisti izgubljajo na vseh frontah, hkrati pa sta tudi Viktorjevo umetniško delo. Prvi pogoj za uspešnost tega eksperimenta naj bi bil, da so deli teles, ki sestavljajo novi kreaturi, arijskega porekla, kar pa se izkaže za težavo, saj leta 1944 v Berlinu čistega »arijskega materiala« ni več na pretek in tako pride do usodne napake …

Odštevanje do premiere Požigov Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac

V petek, 4., in v soboto, 5. septembra, ob 18.00 bo Drama začetek sezone 2020/21, imenovane Lebdenje, slavnostno obeležila s premierama prve slovenske uprizoritve igre Wajdija Mouawada Požigi na velikem odru. V uprizoritvi režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič ustvarja v Drami, igrajo Pia Zemljič, Nataša Keser, Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Rok Vihar, Zvone Hribar, Boris Mihalj in Janez Škof. Dramo je prevedla Eva Mahkovic, dramaturg je Tibor Hrs Pandur, avtorica scenografije Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Tatjana Stanič, študijski asistent režiserke Jaka Smerkolj Simoneti in asistentka scenografinje Sara Slivnik. Prve ponovitve bodo na sporedu od 7. do 11. ter 25. in 26. septembra ob 18.00 na velikem odru.

Požigi se osredotočajo na zgodbo treh oseb: enigmatične Naval (Pia Zemljič) in njenih otrok, dvojčkov Simona (Nejc Cijan Garlatti) in Jeanne (Nataša Keser). Harmonijo njihovega sobivanja prekine Navalina nenadna izguba volje do življenja, ki jo spremlja odločitev za popoln in dosmrten molk brez vsakršnega pojasnila. V oporoki zapusti Naval odraslima hčeri in sinu nalogi: Simon mora najti njunega očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, Jeanne pa brata, za katerega nista vedela, da ga imata. V izpolnjevanju materine poslednje želje se Simon in Jeanne podata na dolgo potovanje do krajev, iz katerih izvira njuna družina, in to potovanje, polno težkih vprašanj in potlačenih skrivnosti, korenito preobrazi njuno identiteto. Z izpolnjevanjem te misije postumno spoznavata mater in njeno preteklost, ki se razkrije kot zgodba o neizmernem pogumu, neizmerni zmožnosti ljubezni in nenehnem preseganju mej.

Drama Kavarna odpira svoja vrata v novo sezono 31. avgusta

Drama Kavarna ponovno zaganja svoje kavomate. Od ponedeljka, 31. avgusta bodo ponovno skrbeli za vaše prijetno razpoloženje med popoldanskim oddihom ob kavi ali večernim klepetom po predstavi. V Drama Kavarni, ki se ponaša z bogatim odrskim inventarjem, se čas za trenutek ustavi.
Kavarna je odprta od ponedeljka do sobote od 16.00 do 24.00, ob nedeljah in praznikih je zaprta.

S prvo slovensko uprizoritvijo drame Požigi Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac se začenja nova sezona 2020/21

Otvoritev sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo Drama slavnostno obeležila s prvo slovensko uprizoritvijo drame Požigi, ki je drugi del tetralogije Kri obljub vsestranskega libanonsko-kanadskega ustvarjalca Wajdija Mouawada. Kot zapiše avtor, pogosto izpostavljen kot eden najbolj žlahtnih glasov sodobne frankofonske dramatike, Požigi govorijo o obljubah, ki jih ne držimo, o obupanih poskusih tolažbe, o tem, kako ostati človek sredi nečloveških okoliščin in se soočati z nerazrešljivimi konflikti, ki jih v človeku in njegovih potomcih povzroča vojna. V uprizoritvi režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič režira v Drami, igrajo Pia Zemljič, Nataša Keser, Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Boris Mihalj, Rok Vihar, Zvone Hribar in Janez Škof. Požigi bodo kot prva nova uprizoritev Drame po začetku pandemije premierno predstavljeni na velikem odru v petek, 4. septembra, in v soboto, 5. septembra, ob 18.00. Predstavitvena novinarska konferenca bo v sredo, 2. septembra, ob 14.00 na vrtu za Dramo ob Igriški cesti.

Mouawadova moderna tragedija Požigi se osredotoča na zgodbo treh oseb: enigmatične Naval in njenih otrok, dvojčkov, Simona in Jeanne. Harmonijo njihovega sobivanja prekine Navalina nenadna izguba volje do življenja, ki jo spremlja odločitev za popolni in dosmrtni molk, brez vsakršnega pojasnila motiva. V oporoki odrasli hčeri in sinu zapusti nalogi: Simon mora najti njunega očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, Jeanne pa brata, za katerega nista vedela, da ga sploh imata. Sledi dolgo potovanje do krajev njihovega izvora, polno težkih vprašanj in potlačenih skrivnosti, ki korenito preobrazi Simonovo in Jeannino identiteto.

Požigi so bili krstno uprizorjeni leta 2003 – najprej v Franciji (gledališče Hexagone Scène Nationale v Meylanu) in kmalu zatem še v Kanadi (gledališče Théâtre de Quat'Sous v Québecu). Dramo je v slovenščino prevedla Eva Mahkovic, dramaturg prve slovenske uprizoritve je Tibor Hrs Pandur, avtorica scenografije Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Tatjana Stanič, študijski asistent režiserke Jaka Smerkolj Simoneti in asistentka scenografije Sara Slivnik.

Uprizoritve SNG Drama Ljubljana na 55. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na letošnjem 55. Festivalu Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 12. do 25. oktobra na festivalskih prizoriščih v Mariboru, bo z dvema uprizoritvama iz sezone 2019/20 nastopilo tudi naše gledališče. V tekmovalni program je selektor uvrstil uprizoritvi Alice v postelji v režiji Doriana Šilca Petka in Izobčenke v režiji Mirjane Medojević. Ker slednja že dlje časa ni več del aktivnega repertoarja Drame, je na festivalu ne bomo mogli odigrati. Koprodukcijska uprizoritev to jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta in in v izvedbi SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma pa je bila povabljena v spremljevalni program festivala.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov