Novice

[Drama od doma] Junija bomo po vašem izboru predvajali posnetke treh predstav in kot presenečenje še en koncert cikla Drama Akustika

Rezultati anketnega vprašalnika so nam razkrili vaše želje po ogledu posnetkov predstav programske platforme »Drama od doma«. Junija bomo po vašem izboru predvajali arhivske posnetke predstav: Platonov (2010), Zaljubljenca (2016) in Zid, jezero (2017).  Kot presenečenje pa bomo prihodnji mesec za vas predvajali še posnetek koncerta Maček Muri in Muca Maca (2019).  Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v juniju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

[Drama od doma] v mesecu juniju - izberite predstave, ki si jih želite ogledati

Drage prijateljice in dragi prijatelji gledališča, vabljeni, da do petka, 29. 5., glasujete, katero predstavo bi si želeli ogledati junija v okviru platforme "Drama od doma". Predvajali bomo arhivske posnetke treh izbranih uprizoritev, ki bodo prejele največ vaših glasov. Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v juniju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

Obvestilo abonentom in obiskovalcem Drame o delovanju gledališča

Omejitev gibanja in druženja v imenu zajezitve širjenja virusa je prekinila zelo uspešno gledališko sezono. Študija dveh predstav smo morali prekiniti in njuni premieri uvrstiti v naslednjo sezono, odpovedati smo morali 7. Drama Festival in nekatera pomembna gostovanja v tujini. Najbolj žalosten pa je pogled na dvorano, ki bi morala biti prostor druženja. V želji, da bi ostali povezani, smo začeli z novimi vsebinami, ki nam jih ta čas dopušča: na medmrežju predvajamo posnetke nekaterih najuspešnejših predstav preteklih sezon, beremo poezijo in zgodbe, za ranljive skupine smo pripravili množico posnetega gradiva … Veseli nas, da je vaš odziv tako zelo velik. To nas tolaži, ker pomeni, da se nismo pozabili, da se pogrešamo in da si želimo ponovnega srečanja.

Ker je bila sezona tako brutalno in zgodaj prekinjena, mnogi abonenti niste mogli videti vseh predstav, ki so bile napovedane in vam obljubljene z nakupom abonmaja. V želji, da poravnamo vse obveznosti, smo pripravili nekaj rešitev. V naslednji sezoni bodo na sporedu vse predstave, ki jih nismo mogli odigrati in možno si jih bo, ob poprejšnji najavi seveda, ogledati kadarkoli. Vsi abonenti si boste v zameno za predstavi, ki sta zaradi varnostnih ukrepov premaknjeni v program naslednje sezone, lahko ogledali katerokoli predstavo, ki bo na sporedu v Drami v naslednjih treh sezonah. Na vaši abonentski kartici za sezono 2019/20 je zabeležen naš dolg.

Gledaliških predstav do poletja žal ne bo, pač pa smo pričeli z nujnimi vzdrževalnimi deli in poostrenim čiščenjem prostorov ter opreme. Igralske ekipe bodo v juniju nadaljevale z vajami. Predvsem pa se te dni ukvarjamo s pripravo sedežnih redov za gledalce in režima vstopanja občinstva v dvorane, ki bosta usklajena z varnostnimi navodili. Za dodatne informacije smo vam na voljo na blagajna@drama.si in 01 252 1511 vsak delavnik med 11.00 in 15.00.

Program sezone 2020/21 bo predstavljen konec maja, z vpisom abonmajev za naslednjo sezono bomo začeli jeseni, ko bomo zbrali vse podatke in zagotovili varno spremljanje predstav.

[Drama od doma] Tudi maja s tedensko novimi spletnimi premierami in igralskimi branji

Majski cikel platforme »Drama od doma« prinaša spletna predvajanja arhivskih posnetkov desetih različnih uprizoritev iz bogate zakladnice SNG Drama Ljubljana. Devet predstav bomo prvič javno predvajali, deseta pa je bila že prikazana v marčevsko-aprilskem programu Drame od doma, ki ga je spremljajo več kot 23.000 uporabnikov in skupno prispevalo kar 34.000 ogledov arhivskih posnetkov uprizoritev. Maja bomo nadaljevali tudi s tedenskim objavljanjem novih igralskih branj »z domačega kavča« in posebnih branj, ustvarjenih z dodatno mislijo na ranljive skupine. Na uradni YouTube strani Drame pa bomo predvidoma 29. maja predstavili repertoar prihajajoče sezone 2020/21.
 
Spored YouTube premier se nadaljuje v četrtek, 7. maja, ob 20.00, ko bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Kralj na Betajnovi Ivana Cankarja v režiji Eduarda Milerja in v koprodukcijski izvedbi ljubljanske in mariborske Drame. To enkratno javno projekcijo prvenstveno posvečamo vsem maturantom in dijakom, ki obravnavajo to dramo v okviru pouka slovenskega jezika. V času predvajanja pa bo javno dostopna vsem.
 
V petek, 8. maja, in v soboto, 9. maja, ob 20.00 bomo predvajali arhivski posnetek uprizoritve Jugoslavija, moje dežela. Krstno uprizoritev dramatizacije romana Gorana Vojnovića je režiral Ivica Buljan. Sledile bodo še projekcije uprizoritev: Malomeščani Maksima Gorkega v režiji Mateje Koležnik; krstna uprizoritev priredbe Homerjevega epa Iliada v režiji Jerneja Lorencija in v koprodukcijski izvedbi Drame, MGL in Cankarjevega doma; krstna uprizoritev dramatizacije romana Grad Franza Kafke v režiji Janusza Kice; Beneški trgovec Williama Shakespeara v režiji Eduarda Milerja; Julij Cezar Williama Shakespeara v režiji Diega de Bree in gledališki koncert Prekleti kadilci po knjigi Svetlane Makarovič v režiji Tina Grabnarja. Vsi omenjeni posnetki bodo dostopni le v času trajanja spletne premiere oziroma ponovitve.
 
Najmlajšim generacijam ljubiteljev gledališča pa bomo med 11. in 15. majem ponudili neprekinjeno možnost ogleda dveh uprizoritev za otroke: ponovno bomo predvajali posnetek predstave Petek Klepec ali Kako postaneš pravi junak v režiji Maje Sever; premierno pa bo na ogled Levstikov Martin Krpan v režiji Janeza Burgerja in v koprodukcijski izvedbi SNG Drama Ljubljana in Drame SNG Maribor.
 
Dodatno široko dostopnost vsebin platforme »Drama od doma« bo tudi v maju zagotavljalo podjetje Mercator, ki bo Youtube predvajanja predstav in druge programske vsebine redno vključevalo v svojo virtualno skupnost M Soseska.

Odpoved vseh predstav in drugih prireditev do konca aprila

V skladu z ukrepi državnih organov za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom vas obveščamo, da do konca aprila odpovedujemo vse predstave in druge prireditve. V tem času lahko spremljate ekskluzivne posnetke predstav preko našega YoutTube kanala (Drama od doma) ter prisluhnete branju poezije in proze našega igralskega ansambla preko Facebooka in Instagrama (Drama bere z domačega kavča). 

Spored predstav in drugih dogodkov za maj in junij bomo objavili po koncu izrednega stanja, takoj, ko bo mogoče.

Za dodatne informacije o možnostih menjave vstopnic ali vračila kupnine ter druga vprašanja nam lahko pišete na blagajna@drama.si in info@drama.si.

Zahvaljujemo se vam za razumevanje in upamo, da bomo lahko kmalu nadaljevali z druženji tudi v naših dvoranah. Z dobrimi željami in lepimi pozdravi, Kolektiv SNG Drama Ljubljana

Mednarodna poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

Šahid Nadim, dramatik, Pakistan: Gledališče kot svetišče

Ob koncu predstave o sufijskem pesniku Bulehu Šahu v gledališču Adžoka se je starec v spremstvu dečka približal igralcu, ki je igral vlogo velikega sufija. »Moj vnuk je bolan, blagoslovite ga, prosim.« Osupli igralec je rekel: »Nisem Buleh Šah, samo igralec te vloge sem.« Starec pa je odvrnil: »Sin, nisi igralec, si reinkarnacija Buleha Šaha, njegov avatar.« Nenadoma se nam je razprl popolnoma nov koncept gledališča, v katerem igralec postane reinkarnacija lika, ki ga igra. 

Raziskovanje zgodb, kakršna je ta o Bulehu Šahu – in koliko jih je v različnih kulturah – lahko postane most med nami, gledališčniki, in nepoznavalskim, vendar željnim občinstvom. Ko nastopamo na odru, nas včasih zanese naša filozofija gledališča, naša vloga znanilca družbenih sprememb, velik del skupnosti pa pustimo za seboj. Ko se spopadamo z izzivi  sodobnosti, si odrekamo možnost globoke duhovne izkušnje, ki jo gledališče lahko prinese. V današnjem svetu, kjer so na pohodu fanatičnost, sovraštvo in nasilje, naš planet pa tone vse globlje v klimatsko katastrofo, moramo obnoviti svojo duhovno moč. Boriti se moramo proti apatiji, letargiji, pesimizmu, pohlepu in nespoštovanju sveta, v katerem živimo, planeta, na katerem živimo. Gledališče ima vlogo, plemenito vlogo, pri spodbujanju in mobiliziranju človeštva, da bi se dvignilo iz brezna, v katero drsi. Oder, uprizoritveni prostor, lahko povzdigne v nekaj svetega. V južni Aziji se umetniki s spoštovanjem dotaknejo odrskih desk, preden stopijo nanje – tradicija iz davnine, ko sta bili duhovnost in kultura prepleteni. Čas je, da znova vzpostavimo sožitje med umetnikom in občinstvom, preteklostjo in prihodnostjo. Ustvarjanje gledališča je lahko sveto dejanje in igralci lahko zares postanejo avatarji vlog, ki jih igrajo. Gledališče ima moč, da postane svetišče, svetišče pa oder. 

Prevedla: Barbara Skubic

To besedilo je odlomek daljše verzije poslanice ob svetovnem dnevu gledališča 2020, ki je v angleščini, francoščini in drugih jezikih dostopna na: www.world-theatre-day.org

V sodelovanju z Mednarodnim gledališkim inštitutom – ITI UNESCO 

Slovenska poslanica ob svetovnem dnevu gledališča 2020

Saša Pavček: Zaljubljencem v gledališče

Gledališče, ti panj strasti,

smeha in spopadov, 

sabljanja glasov in ščebetanja src, 

pred tvojimi zaprtimi vrati stojim,  

zastala v čudnem času, 

ki ponuja razmislek: 

kaj mi pomeniš,  

kaj so o tebi in zate napisali že umrli, 

kaj je po krivici šlo v pozabo,

kaj narekujejo mi sanje. 

Pot bo tisočletna in vendar nova. 

Nabrusimo srpe čustev,  

obnovimo kladiva strasti, 

izostrimo škarje intuicije

za nov aplavz, krohot, ihtenje, 

za življenje, za lepoto!   

In črno brezno parterja 

bo vsem zaljubljencem v gledališče 

povrnilo luč, 

moč konj krenila v galop,  

jata ptic pod svod,

zavrtinčil se bo zlati prah 

besed, misli, glasbe, 

geste in katarze. 

Odličje Marije Vere, igralsko priznanje ZDUS za življenjsko delo, prejme: MARIJANA BRECELJ

"Marijana Brecelj, ena najprepoznavnejših in najmarkatnejših igralk slovenskega gledališkega prostora, je v svoji bogati gledališki in filmski karieri vse od šestdesetih let prejšnjega stoletja ustvarila več kot sto gledaliških vlog in nastopila v več kot petdesetih celovečernih filmih, nadaljevankah ter radijskih igrah. Poleg uprizoritev, ki jih je več desetletij soustvarjala v svojem matičnem gledališču v ljubljanski Drami, je sodelovala v številnih uprizoritvah drugih gledališč, tudi v eksperimentalnih in neinstitucionalnih projektih.

V najširšem spektru vlog in ustvarjanju v žanrsko raznolikih uprizoritvah se Marijana Brecelj ni ustavila niti pred največjimi izzivi. Pri oblikovanju vlog jo odlikuje polnokrven igralski dar, izjemen notranji posluh za pristnost dramskih junakinj, posebna občutljivost ter odprtost do človeške bolečine, tenkočuten humor, razigranost, vitalna erotičnost in sugestivno poglabljanje v intimni svet junakinj.

Kot spiritus agens igralskega ansambla je v sleherni gledališki predstavi dokazala, da ni velikih in majhnih vlog, so le velíki igralci, ki sprejmejo vsak izziv in ga predano izpeljejo do konca.

Njeno do konca profesionalno delo, razkošje in lepota igralskega izraza, ustvarjalnost in neusahljiva strast do gledališča jo uvrščajo v sam vrh slovenskega igralskega Parnasa".

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov