Novice

Odštevanje do premiere Požigov Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac

V petek, 4., in v soboto, 5. septembra, ob 18.00 bo Drama začetek sezone 2020/21, imenovane Lebdenje, slavnostno obeležila s premierama prve slovenske uprizoritve igre Wajdija Mouawada Požigi na velikem odru. V uprizoritvi režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič ustvarja v Drami, igrajo Pia Zemljič, Nataša Keser, Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Rok Vihar, Zvone Hribar, Boris Mihalj in Janez Škof. Dramo je prevedla Eva Mahkovic, dramaturg je Tibor Hrs Pandur, avtorica scenografije Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Tatjana Stanič, študijski asistent režiserke Jaka Smerkolj Simoneti in asistentka scenografinje Sara Slivnik. Prve ponovitve bodo na sporedu od 7. do 11. ter 25. in 26. septembra ob 18.00 na velikem odru.

Požigi se osredotočajo na zgodbo treh oseb: enigmatične Naval (Pia Zemljič) in njenih otrok, dvojčkov Simona (Nejc Cijan Garlatti) in Jeanne (Nataša Keser). Harmonijo njihovega sobivanja prekine Navalina nenadna izguba volje do življenja, ki jo spremlja odločitev za popoln in dosmrten molk brez vsakršnega pojasnila. V oporoki zapusti Naval odraslima hčeri in sinu nalogi: Simon mora najti njunega očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, Jeanne pa brata, za katerega nista vedela, da ga imata. V izpolnjevanju materine poslednje želje se Simon in Jeanne podata na dolgo potovanje do krajev, iz katerih izvira njuna družina, in to potovanje, polno težkih vprašanj in potlačenih skrivnosti, korenito preobrazi njuno identiteto. Z izpolnjevanjem te misije postumno spoznavata mater in njeno preteklost, ki se razkrije kot zgodba o neizmernem pogumu, neizmerni zmožnosti ljubezni in nenehnem preseganju mej.

Drama Kavarna odpira svoja vrata v novo sezono 31. avgusta

Drama Kavarna ponovno zaganja svoje kavomate. Od ponedeljka, 31. avgusta bodo ponovno skrbeli za vaše prijetno razpoloženje med popoldanskim oddihom ob kavi ali večernim klepetom po predstavi. V Drama Kavarni, ki se ponaša z bogatim odrskim inventarjem, se čas za trenutek ustavi.
Kavarna je odprta od ponedeljka do sobote od 16.00 do 24.00, ob nedeljah in praznikih je zaprta.

S prvo slovensko uprizoritvijo drame Požigi Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac se začenja nova sezona 2020/21

Otvoritev sezone 2020/21, podnaslovljene Lebdenje, bo Drama slavnostno obeležila s prvo slovensko uprizoritvijo drame Požigi, ki je drugi del tetralogije Kri obljub vsestranskega libanonsko-kanadskega ustvarjalca Wajdija Mouawada. Kot zapiše avtor, pogosto izpostavljen kot eden najbolj žlahtnih glasov sodobne frankofonske dramatike, Požigi govorijo o obljubah, ki jih ne držimo, o obupanih poskusih tolažbe, o tem, kako ostati človek sredi nečloveških okoliščin in se soočati z nerazrešljivimi konflikti, ki jih v človeku in njegovih potomcih povzroča vojna. V uprizoritvi režiserke Nine Rajić Kranjac, ki prvič režira v Drami, igrajo Pia Zemljič, Nataša Keser, Nejc Cijan Garlatti, Branko Šturbej, Timon Šturbej, Tina Vrbnjak, Nina Valič, Marko Mandić, Benjamin Krnetić, Boris Mihalj, Rok Vihar, Zvone Hribar in Janez Škof. Požigi bodo kot prva nova uprizoritev Drame po začetku pandemije premierno predstavljeni na velikem odru v petek, 4. septembra, in v soboto, 5. septembra, ob 18.00. Predstavitvena novinarska konferenca bo v sredo, 2. septembra, ob 14.00 na vrtu za Dramo ob Igriški cesti.

Mouawadova moderna tragedija Požigi se osredotoča na zgodbo treh oseb: enigmatične Naval in njenih otrok, dvojčkov, Simona in Jeanne. Harmonijo njihovega sobivanja prekine Navalina nenadna izguba volje do življenja, ki jo spremlja odločitev za popolni in dosmrtni molk, brez vsakršnega pojasnila motiva. V oporoki odrasli hčeri in sinu zapusti nalogi: Simon mora najti njunega očeta, za katerega sta mislila, da je mrtev, Jeanne pa brata, za katerega nista vedela, da ga sploh imata. Sledi dolgo potovanje do krajev njihovega izvora, polno težkih vprašanj in potlačenih skrivnosti, ki korenito preobrazi Simonovo in Jeannino identiteto.

Požigi so bili krstno uprizorjeni leta 2003 – najprej v Franciji (gledališče Hexagone Scène Nationale v Meylanu) in kmalu zatem še v Kanadi (gledališče Théâtre de Quat'Sous v Québecu). Dramo je v slovenščino prevedla Eva Mahkovic, dramaturg prve slovenske uprizoritve je Tibor Hrs Pandur, avtorica scenografije Urša Vidic, skladatelj Branko Rožman, kostumografinja Marina Sremac, oblikovalec svetlobe Borut Bučinel, lektorica Tatjana Stanič, študijski asistent režiserke Jaka Smerkolj Simoneti in asistentka scenografije Sara Slivnik.

Uprizoritve SNG Drama Ljubljana na 55. Festivalu Borštnikovo srečanje

Na letošnjem 55. Festivalu Borštnikovo srečanje, ki bo potekal od 12. do 25. oktobra na festivalskih prizoriščih v Mariboru, bo z dvema uprizoritvama iz sezone 2019/20 nastopilo tudi naše gledališče. V tekmovalni program je selektor uvrstil uprizoritvi Alice v postelji v režiji Doriana Šilca Petka in Izobčenke v režiji Mirjane Medojević. Ker slednja že dlje časa ni več del aktivnega repertoarja Drame, je na festivalu ne bomo mogli odigrati. Koprodukcijska uprizoritev to jabolko, zlato v režiji Primoža Ekarta in in v izvedbi SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega in Cankarjevega doma pa je bila povabljena v spremljevalni program festivala.

Programske smernice sezone 2020/21: Deset uprizoritev na velikem odru in v Mali drami, med njimi tri krstne in pet prvih slovenskih izvedb, ki jih bo obeležil tudi 100. letnik Gledališkega lista SNG Drama Ljubljana

Repertoar sezone 2020/21, naslovljene Lebdenje, prinaša barvit mozaik skrbno izbranih dramskih del, ki bodo odrsko zaživela v prepletu raznolikih poetik in pristopov izbranih režiserk in režiserjev, avtoric in avtorjev ter vrhunskih igralk in igralcev ansambla Drame. Želimo si, da bomo lahko skupaj kljub spremenjenim družbenim razmeram ali ravno zaradi njih, ustvarili umetniško vznemirljivo prihajajočo sezono, ki se bo osredotočila na posameznika in družbo v času negotovosti, sprememb in pričakovanja novega horizonta. V prihajajoči sezoni bo 100. letnik praznovala osrednja publikacija Gledališki list SNG Drama Ljubljana, ki obeleži vsako repertoarno gledališko uprizoritev, občasno pa ponudi tudi monografske ter druge pregledne in priložnostne knjižne izdaje.
Dosedanji redni abonenti bodo lahko po telefonu vpisali abonma od 17. do 25. avgusta 2020. Jesenski vpis se bo začel predvidoma septembra, za študente pa oktobra.
 
Otvoritvena premiera repertoarja 2020/21 na velikem odru bo prva slovenska uprizoritev drame Požigi kanadskega dramatika libanonskega rodu, ki živi v Franciji, Wajdija Mouawada v režiji Nine Rajić Kranjac. Požigi govorijo o vojni, o generaciji, ki jo sproži, o generaciji, rojeni v času njenega divjanja, in o generaciji, ki se zaradi kriznih vojnih razmer drastično spreminja. Po besedah režiserke ta uprizoritev, pred pojavom epidemije načrtovana kot sklepna premiera sezone 2019/20, portretira človeka, ki želi vplivati na svet, ga osmisliti, mu dati identiteto, da bi se ob tem tudi sam našel kot posameznik.
V oktobru bo na velikem odru krstna uprizoritev odrske priredbe knjige Moj mož trenutno ene mednarodno najslavnejših makedonskih pisateljic Rumene Bužarovske v režiji Ivane Djilas, ki je skupaj z dramaturginjo Ano Duša tudi avtorica priredbe. Napovedujeta intimno uprizoritev v izvedbi ansambla močnih žensk in izjemnih igralk, ki jo inspirira pisateljičin obračun s kulturo pasivnosti, nedejanja in sprejemanja skoraj neznosnih odnosov in pogojev za življenje.
Decembra bo na velikem odru uprizorjena znamenita enodejanka Konec igre irskega dramatika in vsestranskega ustvarjalca Samuela Becketta v režiji Diega de Bree. Absurdna zgodba o štirih zaznamovanih in onemogočenih antijunakih, ki životarijo v zaklonišču sredi opustošenega niča. 
Januarja 2021 na veliki oder prihaja ena največjih ljubezenskih zgodb svetovne dramatike Cement Heinerja Müllerja v režiji Sebastijana Horvata. Gre za drugi del mednarodne trilogije, ki sta jo režiser Horvat in dramaturg Milan Marković Matthis zasnovala po tem delu. Vsaka uprizoritev se osredotoča na različne vidike drame, ki jo označujeta za ljubezensko pismo nekemu trenutku preloma, reza med obstoječim in radikalno novim. Prva premiera se je že zgodila v Zagrebu, ljubljanski pa bo sledila še beograjska uprizoritev.
Gledališko priredbo in krstno uprizoritev na velikem odru bo februarja doživel nagrajeni roman Gorana Vojnovića Figa v dramatizaciji Simone Hamer in režiji Luke Martina Škofa. Figa odpira številne pomembne teme: od razpada nekdanje skupne države, vojne, izbrisanih, tujstva v najširšem pomenu besede, v svojem bistvu pa se dotakne tudi večno univerzalne teme, ljubezni.
Aprila 2021 bo sezono na velikem odru sklenila prva slovenska uprizoritev izrazito večplastne igre Mati poljskega avantgardnega dramatika Stanisława Ignacyja Witkiewicza. Družinsko dramo o zapletenem odnosu med ostarelo materjo, ki je vdova in obubožana aristokratka, in njenim sinom Leonom, mladim, ambicioznim mislecem, ki spozna, da se je človeštvo znašlo v skrajno nezavidljivem položaju, bo režiral Juš A. Zidar.  
 
Začetek nove sezone v Mali drami bo zaznamovala krstna uprizoritev črne satirične komedije Nova Rasa avtorja in režiserja Matjaža Zupančiča, ki jo je aprila 2020 preprečil pojav epidemije. Dva mlada slikarja, Adolf Hitler in Viktor Karlstein, se želita vpisati na Akademijo lepih umetnosti na Dunaju, ampak jima to ne uspe. Mnogo kasneje, leta 1944, sta oba v Berlinu. Hitler je med tem časom postal führer, Karlstein pa njegov znanstvenik, ki za potrebe Wehrmachta iz delov teles arijskega porekla konstruira novi monstruozni bitji, moškega in žensko. S satirično obravnavo nacizma je Zupančič želel »prešiti idejo čiste rase s pojmom izrojene umetnosti«.
Oktobra 2020 bo v Mali drami premierno predstavljena prva slovenska uprizoritev igre Vse sijajne stvari britanskega dramatika Duncana Macmillana v režiji Nataše Barbare Gračner. Mono- in psihodrama s primesjo stand up komedije, ki na neinvaziven in subtilen način spregovori o depresiji in samomoru, bo poskušala vzpostaviti občutljivo ravnovesje med streznitveno izgubo in katarzičnim smehom, v procesu študija in z vsako ponovitvijo oblikovati »seznam stvari«, za katere je vredno živeti. »To je eno tistih dramskih besedil, ki omogočajo preizpraševanje tabujev,« svojo prvo režijo v Drami napoveduje Nataša Barbara Gračner.
Januarja 2021 bo v Mali drami premiera prve slovenske uprizoritve igre Učinek britanske dramatičarke Lucy Prebble v režiji Eve Nine Lampič. Intimna zgodba o čustvih in medsebojnih odnosih, ki se bere kot napet in obenem sveže informativen raziskovalni triler, preizprašuje človeško vedenje in verjetje, testiranje nasprotujočih si stališč in stalno vzpostavljanje kritične drže.
Sezono 2020/21 v Mali drami bo aprila 2021 sklenila prva slovenska uprizoritev igre Škorpijon francoske avtorice Veronique Olmi v režiji Nine Šorak. Skozi družinsko intimo in medsebojne odnose, ki jih razgali obisk v mestu živeče hčerke pri starših na podeželju, avtorica razpre danes zelo aktualne in pereče teme, kot so ksenofobija, ozkoglednost, nesprejemanje drugačnosti … Pri tem svojo dramsko pisavo zelo spretno preplete s humorjem.
 
V sodelovanju z igralskim ansamblom SNG Drama Ljubljana, gostujočimi režiserkami in režiserji ter avtoricami in avtorji je ob koncu sezone 2019/20 nastal enourni film, ki razgrinja program prihajajoče sezone 2020/21 ter obenem dokumentira in razgalja gledališko stavbo Drame v pričakovanju celostne prenove. V filmu se igralci javljajo z najrazličnejših neznanih, skritih lokacij, nanizanih po gledališkem zakulisju Drame, režiserke in režiserji, avtorice in avtorji pa spregovorijo tudi od doma in z drugih prizorišč izven Drame. Pandemija nas je doletela in presenetila v najbolj intenzivnem delu po vseh kazalnikih izjemno uspešne sezone 2019/20. Znašli smo se v nekakšnem vakuumu, negotovosti na skoraj vsakem koraku, hkrati pa moramo in si želimo ostati zazrti v prihodnost in si prizadevati za izvedbo sezone čim bolj po načrtih, ki smo jih za prihajajočo sezono zasnovali pred poletjem. Kakšne bodo razmere v jeseni in kasneje, trenutno žal ne more še nihče predvideti. »Po seriji negotovih in nepredvidljivih dogodkov, ki so dodobra pretresli prav vse naše ustaljene rituale, se bomo ustvarjalci programa Drame trudili, da bomo na svet gledali s čim več optimizma in iskali tiste dobre stvari, zaradi katerih se splača živeti,« se v filmskem uvodniku po gledališki prihodnosti Drame glasi vabilo njenega ravnatelja Igorja Samoborja. Film je javno objavljen na spodaj pripeti povezavi in na uradni spletni strani gledališča. 
 
Želimo vam lepo poletje in vas vabimo, da si ostanemo blizu tudi v novi sezoni.

Na letošnjem Bitefu se bosta za nagrade potegovali dve naši predstavi: 2020 in Pljuča

Na 53. gledališkem festivalu Bitef v Beogradu je lani vse tri nagrade osvojila naša predstava Ali: Strah ti pojé dušo. Kot je povedal umetniški direktor Bitefa Ivan Medenica na novinarski konferenci v torek, 16. junija, v Nemški hiši, se ne zgodi pogosto, da bi ena predstava osvojila vse nagrade, tako stroke kot občinstva. Predstava v režiji Sebastijana Horvata je lani prejela nagrado grand prix Mire Trailović, nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo in nagrado občinstva.

Na letošnjem 54. Bitefu pa bosta tekmovali dve naši predstavi: 2020, koprodukcija SNG Drama Ljubljana, Mestnega gledališča ljubljanskega  in Cankarjevega doma, pod katere režijo se podpisuje Ivica Buljan, in Pljuča režiserja Žige Divjaka.

Vabilo na slavnostno novinarsko konferenco ob razgrnitvi programa 54. festivala Bitef in podelitvi festivalskih nagrad (16. 6. ob 12.00)

Veseli nas, da vas lahko po dolgem času spet gostimo v Drami. V sodelovanju z beograjskim mednarodnim gledališkim festivalom Bitef vas prijazno vabimo na posebno novinarsko konferenco, ki jo prirejamo v torek, 16. junija, ob 12.00 v Nemški hiši. 

Gostujoča delegacija iz Srbije bo ob tej priložnosti slavnostno podelila Grand prix „Mira Trailović“ za najboljšo predstavo in nagrado časopisa Politika za najboljšo režijo, s katerima je strokovna žirija 53. Bitefa nagradila uprizoritev Ali: Strah ti pojé dušo.

Umetniški direktor festivala dr. Ivan Medenica bo nato skupaj z gosti (njihova imena naj do torka še ostanejo skrivnost) ekskluzivno razgrnil program prihajajočega 54. Bitefa, ki bo v prvi polovici septembra potekal v Beogradu. »V okviru prihajajočega glavnega festivalskega programa si bodo gledalci lahko tradicionalno ogledali najkakovostnejše gledališke uprizoritve iz Srbije in iz širše regije ter tudi gostovanja vodilnih evropskih gledališč. Ena od držav, ki je tradicionalno prisotna na Bitefu, je tudi Slovenija. Samo v preteklih nekaj festivalskih izdajah so bile slovenske produkcije med najbolj opaženimi, tako po mnenju publike kot strokovne javnosti,« sporočajo z Bitefa.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov