Novice

Drama od doma na Ta veseli dan kulture: predvajanje arhivskega posnetka komedije Ko sem bil mrtev v režiji Diega de Bree (3. december ob 20.00)

Mednarodno uspešnico Ko sem bil mrtev po znamenitem nemem filmu Ernsta Lubitscha v režiji Diega de Bree si je na 99 predstavah v Mali drami in na 108 gostovanjih doma in po svetu ogledalo več kot 35 000 gledalcev. Premiera je bila marca 2010, uprizoritev pa je z repertoarja odšla z mnogo prezgodnjim slovesom igralca Jerneja Šugmana. Letošnji Ta veseli dan kulture ljubljanska Drama obeležuje s predvajanjem arhivskega posnetka uprizoritve Ko sem bil mrtev na YouTube kanalu SNG Drama Ljubljana, z začetkom ob 20.00. Slavnostna projekcija je posvečena tudi izjemnemu umetniku in članu igralskega ansambla Drame Jerneju Šugmanu. »Ne samo, da ga zelo pogrešamo, vemo, da je bil izvrsten kolega in igralec, in če bi bil rojen v Antiki, bi verjetno postal bog igre. Tako pa za njim ostaja umetniški in etični kanon. Kako predano igrati, kako biti velik človek in eno samo srce, ki se razdaja ... Jernej je bil odličen komik in letošnji Veseli dan kulture naj bo torej presvetljen s smehom, radostjo in optimizmom tudi v njegov spomin,« je o igralskem kolegu v uvodniku v predvajanje posnetka uprizoritve povedala članica igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Saša Pavček.

Praznični darilni boni

Dragi prijatelji gledališča,

vztrajnost epidemije nam decembra najverjetneje še ne bo dovolila, da bi se lahko srečali in skupaj uživali v takšnih umetniških doživetjih, ki jih prinaša gledališče v živo. Ker pa je december tudi čas oblikovanja načrtov za prihodnost, vas lepo vabimo k nakupu Draminih darilnih bonov. S to lepo pozornostjo, ki jo lahko podarite svojim bližnjim ali sebi, boste pomembno prispevali k delovanju Slovenskega narodnega gledališča Drama Ljubljana v letu, ki se približuje.

Nakup darilnega bona lahko opravite prek spleta.

Želimo vam, da zadnje tedne leta 2020 preživite čim lepše in da ostanete zdravi.

Vaša Drama

Predstavljamo Dramino knjižnico za ranljive skupine

Dramina knjižnica za ranljive skupine je nova programska platforma Drame, v okviru katere že nastajajo zvočni posnetki literarnih branj v interpretaciji dramskih igralk in igralcev. Primarni in v teh razmerah ključni namen nove platforme je olepšanje bivanja starejšim članom naše skupnosti in vsem ranljivim skupinam. V trenutnem času stiske je njihov vsakdan še posebno krhek in negotov, saj so obiski svojcev in prijateljev doma ali v domovih onemogočeni in s tem družabno življenje praktično ustavljeno. Literarna branja, ki ji izbira in pripravlja gledališka lektorica Tatjana Stanič, berejo pa člani igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana, lahko prinesejo umetniško doživetje vsem tistim, ki pogrešajo gledališče in umetnost. Z vzpostavitvijo Dramine knjižnice za ranljive skupine nastaja ob nedavno predstavljeni platformi Zvočne drame nova nujno potrebna povezava z občinstvom, saj nas v teh negotovih časih tolaži in združuje tisto, kar v življenju največ pomeni – človeška bližina, ki jo lahko začutimo tudi skozi umetnost.

Uvodni programski sklop branj, ki bodo nastala v okviru nove platforme, je poezija predstavnikov slovenske moderne Ivana Cankarja, Otona Župančiča, Josipa Murna Aleksandrova in Dragotina Ketteja. V čutečih in umetniško iskrivih interpretacijah igralskega ansambla Drame bo mogoče prisluhniti pesmim iz ponatisa štirih znamenitih pesniških zbirk: Aleksandrov Pesmi in romance (1903), Dragotin Kette Poezije (1900), Ivan Cankar Erotika (1899) in Oton Župančič Čaša opojnosti (1899). Zvočni posnetek pesmi iz zbirke Pesmi in romance, ki je nastal v sodelovanju s Sašo Pavček, Zvonetom Hribarjem, Majo Končar in Petro Govc, je v Dramini knjižnici za ranljive skupine že objavljen. Od doma posnetih igralskih branj poezije in druge literature, ki smo jih na družbenih omrežjih in na spletni strani Drame objavljali v pomladnem valu epidemije, se novi posnetki razlikujejo tako v celovitosti obravnave izbranih del kot tudi po tem, da bodo vsi nastali v snemalnem studiu SNG Drama Ljubljana. Snemalec in montažer je Jurij Alič. Pri procesu snemanja ter urejanja posnetkov in pri organizaciji projekta pa sodeluje tudi gledališka pedagoginja Drame Špela Šinigoj.

Dobrodelni projekt Odstiramo nove svetove je začasno ustavljen

Sklad 05 - ustanova za družbene naložbe, prek katere ste lahko vsako leto namenili 0,5 % svoje dohodnine za podporo dobrodelnega projekta Odstiramo nove svetove, za leto 2020 žal ni uspel pridobiti statusa nevladne organizacije v javnem interesu. Posledično s tem ni upravičenec do donacij po Zakonu o dohodnini. Zato vse zavezance, ki ste v preteklih letih namenjali dohodnino družbenodogovornemu projektu Odstiramo nove svetove, vabimo, da jo za leto 2020 podarite za drug splošno koristen namen, saj sicer ne bo imela finančnega učinka. Po ponovni pridobitvi statusa Sklada 05 pa vas bomo znova povabili k doniranju za otroke in mladostnike iz socialno ogroženih družin, ki si ne morejo privoščiti obiskovanja gledališča. Hvala za razumevanje.

Premierno predvajanje prvega dela zvočne drame Daneta Zajca Otroka reke 4. novembra

Zvočna uprizoritev igre Otroka reke Daneta Zajca v režiji in dramaturgiji Eve Kraševec predstavlja uvodno dejanje nove programske platforme Zvočne drame, ki jo z letošnjo sezono uvaja SNG Drama Ljubljana. Studijski zvočni posnetek bo izšel po delih in ostal brezplačno dostopen v zvočni knjižnici. Prvi del bo tako predvajan 4. novembra, nadaljevanja pa bodo v Dramini zvočni knjižnici objavljena vsako sredo do 9. decembra. Projekt snemanja zvočnih dram v interpretaciji odličnih igralk in igralcev dramskega ansambla sponzorsko podpira Nova Ljubljanska banka in s tem omogoča brezplačno dostopnost posnetkov vsem ljubiteljem kulture. Otroka reke so studijsko posneli Janez Škof, Maja Končar, Zvone Hribar, Vanja Plut, Eva Jesenovec, Gorazd Logar, Klemen Janežič, Valter Dragan in Vojko Zidar.

Odpoved vseh predstav in prireditev od 16. oktobra do nadaljnjega

V skladu z uradnimi ukrepi za zajezitev epidemioloških tveganj smo s 16. oktobrom 2020 primorani do nadaljnjega odpovedati vse predstave in prireditve. Za vse informacije smo na voljo na naslovih blagajna@drama.si in info@drama.si ter po telefonu na 01 252 14 92 in 01 252 15 11. V upanju, da bomo lahko čim prej spet odprli vrata naših gledaliških dvoran, vas lepo pozdravljamo in vam želimo, da ostanete zdravi.

Vaša Drama

Moj mož - krstna uprizoritev odrske priredbe v režiji Ivane Djilas na velikem odru Drame od 12. do 24. oktobra

Uprizoritev Moj mož pripoveduje, diha, kriči in šepeta skozi intimne in hkrati surovo realistične pripovedi devetih igralk. »Že dolgo sanjam o predstavi z velikim številom močnih žensk. Igralk, ki jih poznam že dolgo, ne samo odrsko, ampak tudi osebno,« napove režijsko vodstvo Ivana Djilas. Teme, ki se jih v svojih delih loteva Bužarovska, in človeške lastnosti, na katere opozarja, so univerzalne – neiskrenost, pomanjkanje komunikacije, zavist in ljubosumje, patriarhalnost. Tako njena zbirka kratkih zgodb Moj mož ne spregovori o moških ali soprogih, temveč z značilno avtorsko pisavo spretno profilira sodobne ženske, slehernice, ki so ujete v spone različnih vsakdanjih odnosov še vedno globoko patriarhalnega sveta. Pri tem Bužarovska svojih literarnih protagonistk ne reducira na žrtve moških in družbe – predstavi jih tudi kot aktivne soudeleženke teh odnosov, v katerih njihova razmišljanja, odločitve in (ne)dejanja dajejo legitimnost obstoju družinskih in družbenih vzorcev, ki jih utesnjujejo. Ustvarja prostor, kjer so ženske vidne in slišane, pri čemer od njih ne zahteva, da nastopijo kot junakinje s socialnega dna ali bojevnice, temveč jim je dovoljeno biti vse, kar so tudi moški: grde, neumne, pokvarjene, pasivne, kompromisarske, zlagane, prizadete, zlobne, predsodkarske, patriarhalne, angažirane, pametne, hrabre, inferiorne, groteskne, posesivne. Ponovitve so na sporedu od 12. do 24. oktobra.

Vpis abonmaja za študente in ostale gledališke navdušence

Od ponedeljka, 5., do četrtka, 8. oktobra,  bo potekal vpis abonmaja za študente in ostale gledališke navdušence za vznemirljivo gledališko sezono Lebdenje 2020/21. Abonma vključuje štiri aktualne predstave velikega odra in eno po vaši lastni izbiri. Vpisovali bomo pri blagajni SNG Drama Ljubljana med 14.00 in 18.00. Pohitite in si čim prej zagotovite stalni sedež. Ob vpisu vas čaka darilo.

2014 © Slovensko narodno gledališče Drama Ljubljana Pravila in pogoji uporabe spletnega mesta   Politika varovanja osebnih podatkov